poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Rozliczenie w Polsce  (Przeczytany 133198 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline letniak

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
  • -Otrzymane: 12
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Rozliczenie w Polsce
« Odpowiedź #90 dnia: 26 Sty 2010, 20:36:16 »
Brawo Kamila. Gratuluję znajomości tematu. Możesz napisać coś więcej o sobie, skąd masz taką wiedzę? Może być również na priv, jeśli tak będzie dla Ciebie wygodniej. Jestem pod wrażeniem doskonałej interpretacji przepisów oraz wyciągniętych wniosków. Pozdrawiam

Offline Roxx

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #91 dnia: 27 Sty 2010, 13:24:48 »
Brawo Kamila. Gratuluję znajomości tematu. Możesz napisać coś więcej o sobie, skąd masz taką wiedzę? Może być również na priv, jeśli tak będzie dla Ciebie wygodniej. Jestem pod wrażeniem doskonałej interpretacji przepisów oraz wyciągniętych wniosków. Pozdrawiam
Wyssaną z palca podobnie jak twoja "historia". Zresztą podobno byłeś w beznadziejnej sytuacji teraz chwalisz niekorzystną dla ciebie i zresztą nieprawdziwą interpretację (przebywanie ponad 183 dni w Danii, brak ośrodka interesu osobistego i gospodarczego w Polsce i nagle wezwanie do zapłaty podatku na podstawie zameldowania

[Posted on: 27 Sty 2010, 13:15:35]

Za osobę mającą miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uważa się osobę fizyczną, która:
• posiada na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej centrum interesów osobistych lub gospodarczych (ośrodek interesów życiowych) lub
• przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej dłużej niż 183 dni w roku podatkowym.

Spojnik „lub” oznacza, ze wystarczy spelnic tylko jeden z w/w warunkow, aby posiadac polska rezydencje podatkowa. 

Zaswiadczenie o zameldowaniu w Polsce wymagane przez Skat ma sluzyc nie tylko do ustalenia miejsca stalego zameldowania w Polsce, ale przede wszystkim do ustalenia gdzie dana osoba posiada centrum interesow osobistych.
I na tej podstawie otrzymujemy ulgi podatkowe.

[Posted on: 26 Sty 2010, 20:16:45]

Widzisz, ilosc wklejonych linkow nie przeklada sie na rozumienie tresci, ktore za nimi sie kryja.

[Posted on: 26 Sty 2010, 20:20:35]

I teraz juz naprawde koncze swoja aktywnosc w tym watku.
Mozesz pisac co Ci sie zywnie podoba.
A czytajacy ten watek zdecyduja, czy dawac wiare Twoim "eksperckim poradom".
Gdyby Skat dawał ulgę na podstawie tego gdzie dana osoba ma centrum interesów osobistych a zarazem uznawał to za rezydencję podatkową to żądałby certyfikatu rezydencji podatkowej a nie zaświadczenia o zameldowaniu!!!
Chodzi tylko o zameldowanie(zresztą ulgę za wyjazdy do Polski wpisuje się w to samo miejsce co dojazdy co pracy np mieszkając w AAlborgu a pracując w Viborgu wpisuje się wyliczone kwoty za kilometry w tą samą rubrykę - nawet nie ma różnicy)
Dobrze że już skończyłaś pisać głupoty bo jeszcze ktoś by się na to nabrał i pomyślał że ta ulga to podpucha(co za sens takiej ulgi jak trzeba wszystko z nawiązką oddać w Polsce?). Ale pewnie o to tobie chodzi nie miałaś to i innym odradzasz taka już niestety mentalność Polaków za granicą. Zamiast pomóc to jeden drugiemu wilkiem - wprowadzić w błąd, zniechęcić, usunąć potencjalną konkurencję...

Offline letniak

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #92 dnia: 27 Sty 2010, 13:48:41 »
Zgadza się. Za lata 2004-2007 ulgi praktycznie oddasz w Polsce, bo są podobnej wysokości co podatek do zapłaty w Polsce. Miałem taki wybór, albo przyjmą mnie jako rezydenta i oddam ulgi w Danii, albo zostanie tak jak jest (z ulgami) i zapłacę w Polsce. Byłem specjalnie w skat Koge który zajmuje się sprawami cudzoziemców. Innego wyjścia nie znaleźliśmy.
Niestety, nieznajomość prawa szkodzi.

PS Prawdopodobnie Twoja sytuacja jest taka jak podała Kamila: Skat dostał informację z US że jesteś rezydentem podatkowym w Danii, kwestia czasu aż dobiorą się do sprawdzenia czy rzeczywiście prawidłowo się rozliczałeś - jak rezydent i czy przypadkiem nie naliczałeś sobie ulgi jako Polak czasowo w Danii. Mają czas do 2014. PA
Kończę temat, niezależnie od tego który wycinek z gazety przytoczysz, idź do dobrej kancelarii radców podatkowych.

Offline Wineta

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #93 dnia: 27 Sty 2010, 13:54:09 »
Roxx... Problem polega nie na tym, jak Ty interpretujesz przepisy, ale jak interpretuje je US. A największy problem z osobami pracującymi za granicą jest zwykle właśnie z ustaleniem i UDOWODNIENIEM w US rezydencji podatkowej. Nie wystarczy wysłać papier i usiąść z założonymi rękami, bo polski US niechętnie odpuszcza w momencie, kiedy może oskubać podatnika. I zwyczajowo uznają, że jeśli odliczasz sobie w Danii ulgi za dojazdy do Polski, to przed urzędem duńskim poświadczasz polską rezydencję podatkową. Bo czemu akurat odliczasz koszty dojazdu do Polski, a nie na przyklad do Włoch? Bo zwyczajowo przyjęło się, że masz rodzinę w Polsce, a jak masz rodzinę, to masz rezydencję. Na odwiedziny u babci czy cioci ulgi się nie należą, jedynie za rozstanie z rodziną, czyli typu mąż/żona i dzieci.
Zrobiłeś, co uważałeś za stosowne, pozwól innym sprawdzić, jak powinno to być zrobione. Jeśli zobaczą, że zdania są bardzo podzielone, najwyżej przejdą się lub przedzwonią do US we własnym zakresie i zadecydują. Ja tam wiem swoje i podpisuję się pod postami kamili. Nie jako pracujący za granicą, ale jako rozliczająca tych pracowników.

Offline Roxx

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #94 dnia: 27 Sty 2010, 14:14:17 »
A co z osobami, które całą rodziną są tutaj tzn mąż z żoną i dorosłe dziecko i wszyscy pracują w jednym zakładzie i razem idą do Skata po ulgę z zaświadczeniem o zameldowaniu(byłem świadkiem takiej sytuacji bo akurat robiłem za tłumacza) Wg twojego rozumowania nie dostaliby w ogóle ulgi gdyż będąc całą rodziną mają tutaj centrum interesów. Ale pokazali zaświadczenie o zameldowaniu i dostali wszyscy ulgę

[Posted on: 27 Sty 2010, 14:03:12]

Roxx... Problem polega nie na tym, jak Ty interpretujesz przepisy, ale jak interpretuje je US. A największy problem z osobami pracującymi za granicą jest zwykle właśnie z ustaleniem i UDOWODNIENIEM w US rezydencji podatkowej. Nie wystarczy wysłać papier i usiąść z założonymi rękami, bo polski US niechętnie odpuszcza w momencie, kiedy może oskubać podatnika. I zwyczajowo uznają, że jeśli odliczasz sobie w Danii ulgi za dojazdy do Polski, to przed urzędem duńskim poświadczasz polską rezydencję podatkową. Bo czemu akurat odliczasz koszty dojazdu do Polski, a nie na przyklad do Włoch? Bo zwyczajowo przyjęło się, że masz rodzinę w Polsce, a jak masz rodzinę, to masz rezydencję. Na odwiedziny u babci czy cioci ulgi się nie należą, jedynie za rozstanie z rodziną, czyli typu mąż/żona i dzieci.
Zrobiłeś, co uważałeś za stosowne, pozwól innym sprawdzić, jak powinno to być zrobione. Jeśli zobaczą, że zdania są bardzo podzielone, najwyżej przejdą się lub przedzwonią do US we własnym zakresie i zadecydują. Ja tam wiem swoje i podpisuję się pod postami kamili. Nie jako pracujący za granicą, ale jako rozliczająca tych pracowników.

Ja akurat jestem rozliczony. Mam złożony NIP3. Polskie urzędy nie nie wiedzą o żadnej uldze na dojazdy(niby skąd) ich interesuje czy spełniasz kryterium do tego aby mieć zobowiązanie podatkowe.

[Posted on: 27 Sty 2010, 14:04:50]

Każdy ma rodzinę w Polsce a to nie znaczy że każdy ma rezydencję. Jak ktoś jest np w takiej sytuacji o jakiej pisałem: mąż żona i dorosłe dziecko reczej tutaj jest ich rezydencja ze względu na rodzinę, tak samo jak ktoś jest dorosłym kawalerem

[Posted on: 27 Sty 2010, 14:07:08]

Zgadza się. Za lata 2004-2007 ulgi praktycznie oddasz w Polsce, bo są podobnej wysokości co podatek do zapłaty w Polsce. Miałem taki wybór, albo przyjmą mnie jako rezydenta i oddam ulgi w Danii, albo zostanie tak jak jest (z ulgami) i zapłacę w Polsce. Byłem specjalnie w skat Koge który zajmuje się sprawami cudzoziemców. Innego wyjścia nie znaleźliśmy.
Niestety, nieznajomość prawa szkodzi.

PS Prawdopodobnie Twoja sytuacja jest taka jak podała Kamila: Skat dostał informację z US że jesteś rezydentem podatkowym w Danii, kwestia czasu aż dobiorą się do sprawdzenia czy rzeczywiście prawidłowo się rozliczałeś - jak rezydent i czy przypadkiem nie naliczałeś sobie ulgi jako Polak czasowo w Danii. Mają czas do 2014. PA
Kończę temat, niezależnie od tego który wycinek z gazety przytoczysz, idź do dobrej kancelarii radców podatkowych.
Hahahahaha. Już składam pieniądze. Innych też namawiam. Niema żadnej ulgi, wszystko trzeba oddać z nawiązką jak nie w Danii to w Polsce, ale nas zrobili hohohoho.

Offline Wineta

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #95 dnia: 27 Sty 2010, 14:39:15 »
Roxx - te osoby, jeśli je złapie polski US będą musiały zapłacić w Polsce podatek, zgodnie z przepisami, a także odsetkami ustawowymi i karnymi. Jeśli korzystały z ulg w SKAT z tytułu dojazdów, jest to dla polskiego US dowód na to, że nie byli rezydentami w Danii. Poczytaj wyraźnie w podanych przeze mnie linkach, w pozycji "haczyk". Polski US zrobi wszystko, żeby należną im kasę dostać, a to na podatniku spoczywa obowiązek udowodnienia innej rezydencji podatkowej, niż polska. Pobieranie ulg w Danii z tytułu dojazdów z Polski jest niestety dowodem przeciwko duńskiej rezydencji podatkowej i co do tego wątpliwości nie będzie mieć ani SKAT ani polski US.
Trzymam kciuki zatem, żeby Cię nie złapali, bo jeśli zweryfikują Twoje dochody w Danii, dowalą Ci i podatek i odsetki i karę. Oczywiście na razie robią to wyrywkowo, ale robią. Ludzie, któych rozliczam od 2006 roku pracowali różnie - w Niemczech i w Holandii... Na razie sprawdzili mi tylko 10 ludzi z tej listy, na całe 3 lata, od kiedy ich rozliczam. Mają prawie 6 lat na skontrolowanie każdego, oczywiście mogą nie zdążyć. Tylko wyraźnie należy podkreślić, że się ryzykuje i czeka, a nie, że takie działalnie jest zgodne z prawem.
Dodatkowo należy pamiętać, że zgodnie z przepisami, jeśli ktoś wprowadził w błąd US składając NIP-3 z wymeldowaniem się, a jednocześnie w państwie, w którym pracuje, korzystał z ulg należnym nierezydentom, nie będzie miał prawa skorzystania z abolicji. Pewnie też nie uwzględnią mu czynnego żalu. (przeczytaj wklejone przeze mnie linki, pozycja "haczyk").
Ciesz się, jeśli masz z czego, ale nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Offline Roxx

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #96 dnia: 27 Sty 2010, 15:27:14 »
Ile razy mam tłumaczyć że ulga na zameldowanie nie ma nic wspólnego z rezydencją podatkową bo gdyby tak było to Skat wydawałby ulgę po okazaniu zaświadczenia o rezydencji, a nie zameldowania.
Ty dalej mylisz zameldowanie z zamieszkaniem. Poczytaj kto podlega obowiązkowi podatkowemu w Polsce i co to jest zamieszkanie a co to jest zameldowanie. Można być zameldowanym ale nie zamieszkiwać. Mieć ulgę na zameldowanie w Polsce a zamieszkując Danię być rezydentem podatkowym(183 dni i interes osobisty(cała rodzina w Danii, konto itp)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #96 dnia: 27 Sty 2010, 15:27:14 »

Offline letniak

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #97 dnia: 27 Sty 2010, 17:11:17 »
Jak możesz wierzyć w takie głupoty - zameldowanie to relikt PRLu (który już odchodzi do lamusa). Sugerujesz że skat interesuje Twój meldunek :D ulga nie jest na "zameldowanie" tylko na fakt że mieszkasz w Polsce (tam masz centrum życia). Owszem udokumentowałeś to przedstawiając akt zameldowania - kolejny oszustwo podatkowe z Twojej strony. Ty przeniosłeś to centrum życia do Danii. Dowiedz się dokładnie na jakiej podstawie skat przyznał Ci ulgi - nie wiem kto powiedział Ci że to jest to ulga meldunkowa rodem z PRL  ;D

Offline Wineta

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #98 dnia: 27 Sty 2010, 18:15:18 »
Skat uznaje, że Polak który przychodzi z papierami jest rezydentem polskim. Generalnie mają gdzieś udowadnianie, bo tak czy siak polski US się o Ciebie upomni.

Offline Roxx

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #99 dnia: 27 Sty 2010, 19:25:14 »
Jasne...Zważywszy, że cześć już się przedawniła(tylko 5 lat to też będziecie próbować obalić hę?)
Zresztą nikt się o nic nie upomni bo w Polsce jak masz NIP3 to już się nikt tobą nie interesuje a w Danii jak ci się już skończyła ulga to traktują cię jak Dunola pod względem podatkowym
Ale jak ktoś nie umie czytać i nie zna polskiego prawa to sobie robi interpretacje po swojemu.

[Posted on: 27 Sty 2010, 19:21:57]

A wracając do meritum sprawy czyli do :

Pracowałem w Danii od 2006 roku do marca 2008 roku. Nigdy nie podjalem pracy w Polsce, nawet nie miałem NIP-u. Jestem kawalerem. Będąc w Danii wymeldowałem sie tymczasowo z Polski. Oczywiscie z wszelkich podatkow rozlizcalem sie w Danii w SaktteCenter. Po powrocie do Polski wyrobiłem sobie NIP. Czy muszę sie rozliczac w Polsce, jesli nigdy w Polsce nie pracowałem i moja rezydencja podatkowa byla w Danii?

Też próbowaliście udowodnić że musi płacić w Polsce.
Tutaj nie ma ani ulgi, ani meldunku ani nic ale taki letniak wciskał kit że też musi płacić. Więc wg tego rozumowania nie ma umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania, nie ma ustawy o podatku osobowym od osób fizycznych, nie ma reguły 183 dni i interesu. Jest tylko musisz płacić napisane na forum przez zawistne i wprowadzające w błąd osoby...

kamila

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 27 Sty 2010, 20:04:06 »
Owszem, obowiazuje termin 5-letni na ewentualne przeprowadzenie kontroli podatkowej.

I tak urzad skarbowy moze przeprowadzic kontrole:
za rok 2009 do konca 2015 r.
za rok 2008 do konca 2014 r.
za rok 2007 do konca 2013 r.
za rok 2006 do konca 2012 r.
za rok 2005 do konca 2011 r.
za rok 2004 do konca 2010 r.

Offline Roxx

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #101 dnia: 27 Sty 2010, 20:07:44 »
Owszem, obowiazuje termin 5-letni na ewentualne przeprowadzenie kontroli podatkowej.

I tak urzad skarbowy moze przeprowadzic kontrole:
za rok 2009 do konca 2015 r.
za rok 2008 do konca 2014 r.
za rok 2007 do konca 2013 r.
za rok 2006 do konca 2012 r.
za rok 2005 do konca 2011 r.
za rok 2004 do konca 2010 r.

Ty się miałaś już podobno nie odzywać. Już to parę razy pisałaś...
http://www.podatki.biz/artykuly/11_1.htm

Offline Wineta

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #102 dnia: 27 Sty 2010, 20:13:32 »
Jeśli wymeldował się z Polski i w Danii nie korzystał z ulg z tytułu zamieszkiwania w Polsce to nie musi.
W kwestii 5 lat to dokładnie jest prawie 6, bo czas się liczy nie od roku, w którym zobowiązanie powstało (czyli od 01.01.2006), ale od końca roku, w którym je trzeba było rozliczyć (5 lat od 31.12.2007).
Zamiast tu na nas wylewać kubły pomyj, może skontaktuj się z urzędem skarbowym w Polsce, zapytaj, a potem się wypowiedz. Nie będę z Tobą więcej dyskutowała, jak inni. Wiesz lepiej, to niech tak będzie. Powodzenia.

[Posted on: 27 Sty 2010, 20:09:04]

Potwierdziłeś to, co napisała kamila... Weź zacznij czytać ze zrozumieniem, może wtedy zobaczysz, że piszemy dokładnie to, co Ty wklejasz.

Offline Roxx

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #103 dnia: 27 Sty 2010, 20:28:54 »
Jeśli wymeldował się z Polski i w Danii nie korzystał z ulg z tytułu zamieszkiwania w Polsce to nie musi.
W kwestii 5 lat to dokładnie jest prawie 6, bo czas się liczy nie od roku, w którym zobowiązanie powstało (czyli od 01.01.2006), ale od końca roku, w którym je trzeba było rozliczyć (5 lat od 31.12.2007).
Zamiast tu na nas wylewać kubły pomyj, może skontaktuj się z urzędem skarbowym w Polsce, zapytaj, a potem się wypowiedz. Nie będę z Tobą więcej dyskutowała, jak inni. Wiesz lepiej, to niech tak będzie. Powodzenia.

[Posted on: 27 Sty 2010, 20:09:04]

Potwierdziłeś to, co napisała kamila... Weź zacznij czytać ze zrozumieniem, może wtedy zobaczysz, że piszemy dokładnie to, co Ty wklejasz.
Ja z US w Polsce załatwiłem sprawę wiele lat temu składając NIP3. Tylko jak widzę "porady" takich jak letniak to nie wiem czy śmiać się czy płakać

[Posted on: 27 Sty 2010, 20:15:32]

OO przyznałaś mi rację w końcu, wcześniej pisałaś że musi płacić, kary itp itd. Kto tu nie czyta ze zrozumieniem?
Jeśli masz złożone rozliczenia jakiekolwiek za lata przed 2008 to jest nadzieja, że nie sprawdzą. Jeśli nie masz żadnych, na pewno się odezwą. Kiedy mają "dziurę" w składaniu deklaracji, a nie mają NIP-3, że wyjechałeś, jest duże prawdopodobieństwo , że Cię wyłapią. Możesz sobie policzyć ewentualne zaległe podatki i odsetki za zwłokę, bo jeśli się zgłosisz sam, możesz uniknąć kary dodatkowej za niezłożenie deklaracji. Ale to sobie musisz policzyć i zdecydować, czy ryzykujesz, czy płacisz.
Za opóźnione złożenie deklaracji za rok 2008 jest szansa, że Ci nic nie zrobią, musisz dołączyć jednak takie pismo, tzw. czynny żal. Tam napiszesz dlaczego nie złożyłeś wcześniej. Jeśli przepracowałeś cały rok 2008 wyłącznie w Danii, to nie będziesz mieć żadnych zobowiązań, jeśli pracowałeś trochę w Polsce, możesz mieć zwrot podatku z Polski albo dopłatę. Jeśli będzie dopłata, musisz obliczyć odsetki od dnia 30.04.2009 (bo do tego dnia trzeba było złożyć zeznanie za 2008 rok i opłacić zaległe zaliczki) i wpłacić wyliczoną kwotę na konto urzędu. Za rok 2009 analogicznie, ale tu termin składania jeszcze nie minął, więc ani odsetek ani żadnych kar nie będzie.

kamila

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: 27 Sty 2010, 20:42:24 »

Fakt, mialam tu juz nie pisac.
Jednak wciaz sie zastanawiam, czy Ty naprawde masz az takie trudnosci z czytaniem ze zrozumieniem, czy celowo pomijasz sens zalaczanych cytatow, artykulow z wklejanych linkow itp.
Mowiac wprost: jestes az taki glupi, czy po prostu nie potrafisz sie przyznac do bledu?
Bo, ze celowo macisz ludziom w glowach to jednak nie przypuszczam.

Wineta jasno przeciez napisala: nie musi sie rozliczac, jesli nie korzystal z ulg przyznanych mu na podstawie domniemanej polskiej rezydencji podatkowej. Ale dunczyk1 napisal przeciez wyraznie, ze korzystal.
Tak trudno zebrac do kupy te dwie informacje i wyciagnac logiczne wnioski?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #104 dnia: 27 Sty 2010, 20:42:24 »

uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14562
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2008, 13:35:33
wysłana przez vera
Darowizna w Polsce a Skat

Zaczęty przez cirolDział Podatki

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12480
Ostatnia wiadomość 27 Lut 2019, 17:27:30
wysłana przez cirol
wybory w polsce koresponencyjnie

Zaczęty przez robert73Dział Hydepark

Odpowiedzi: 53
Wyświetleń: 50544
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2011, 16:26:23
wysłana przez Bluszcz
Praca w Danii choroba w Polsce !!!!!

Zaczęty przez innaDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 16459
Ostatnia wiadomość 13 Sty 2011, 12:39:24
wysłana przez @ae@
Kredyt hipoteczny w Polsce, a rekomendacja KNF.

Zaczęty przez TmkGzlkDział Hydepark

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 11315
Ostatnia wiadomość 16 Paź 2015, 19:35:01
wysłana przez aneczka.k