Ogólne > Rodzina ...
Przedszkole
Nika6661:
Witam mam takie pytanie : Jeżeli tylko mąż pracuje (legalnie) to czy mogę posłać 4lotenie dziecko do przedszkola?Chciałaby żeby nauczyła się języka i miała kontakt z dziećmi. Jeśli tak to jaki może być tego koszt i czy znajdę jakieś przedszkole w Nivå? Dziękuje:)
Jomir:
Oczywiscie mozesz. Koszt znajdziesz w tym watku, bo dziewczyny juz o tym pisalay. Zreszta ceny sa rozne w roznych komunach.
jona:
--- Cytat: Nika6661 w 04 Lut 2009, 13:05:58 ---Witam mam takie pytanie : Jeżeli tylko mąż pracuje (legalnie) to czy mogę posłać 4lotenie dziecko do przedszkola?Chciałaby żeby nauczyła się języka i miała kontakt z dziećmi. Jeśli tak to jaki może być tego koszt i czy znajdę jakieś przedszkole w Nivå? Dziękuje:)
--- Koniec cytatu ---
możesz też starć się o dodatek do przedszkola puki pracy nie znajdziesz
mj_83:
jakie trzeba spelniac warunki zeby zapisac dziecko do przedszkola czy wszystkie dokumenty i informacje podaja w komunie?
Edytam:
Myślę, że dziecko tylko cpr powinno mieć, ale jak już ktoś tu pisał, okazuje się, że wystarczy, jak jest "w drodze". Ja właśnie zmieniłam placówkę. Poszłam po prostu do najbliższego przedszkola, i zapytałam, co muszę zrobić, żeby moje dziecko tu mogło chodzić. Polecono mi zadzwonić do stosownego pracownika komuny, dostałam namiary na konkretną osobę. Wysłałam malia, bo tak wolę, dostałam w odpowiedzi formularz i już.
Co do finansów, ja złożyłam w komunie wniosek o freeplads, i od tego miesiąca chyba nie będę już płacić. Wcześniej płaciłam ok. 2,5 tys. w dużej gminie Aarhus, później dostałam informację, że po przeprowadzce do innej gminy będę płacić ok. 1700. Przez 3 miesiące 2 komuny równocześnie przysyłały mi rachunki za ten sam okres... Aha, cena jest uzależniona od komuny, i od ilości godzin, ja początkowo zdecydowałam się na minimum, tzn. 5 godzin w żłobku, później zwiększyłam do 7. Sama ustalałam, na ile czasu i o jakiej porze dziecko będzie przychodziło.
Powodzenia!
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej