W Århus jest stosunkowo wielu Fiskehandlere. Na pewno wiekszosc z nich ma swiezego lososia. Smacznego.
Fiskehandlere i postnummer 8000 - 8990:
Clausens Fisk, Fiskerivej 4, 8000 Århus C, tlf. 86124280
Havnens Fiskehus, Fiskerivej 6, 8000 Århus C, 86123800
Helle For Fisk, Pakkerivej 14, 8000 Århus C
J.J. Fisk, Pakkerivej 14, 8000 Århus C, 86126805
Kokkens Fisk og Delikatesser ApS, Guldsmedgade 17, 8000 Århus C
M.I.N. Fisk (fiskebil), 8000 Århus, tlf. 23721459
Peter's Fiskehandel, Samsøgade 3, 8000 Århus C
Renés Fiskevogn, 8000 Århus, 29272977
Havguffen Fiskebil, Nordre Ringgade 111, 8200 Århus N
Nielsen Fisk v/Lars Nielsen, 8200 Århus N, 80103886
PM Fisk, Vogn Lyøgade 9, st.tv., 8200 Århus N
B.N. Fisk, Fuglesangsallé 101, 3. th., 8210 Århus V, 40704786
Bazar Fisk, Edwin Rahrs vej 32, 8220 Brabrand
Gelfisk, Gudrunsvej 7, 8220 Brabrand
Fisken, Kridthøjvej 6, 8270 Højbjerg, 86166266
Fiskespecialisten v/Steen Bodahl, 8270 Højbjerg, 29992099
[Posted on: 08 Styczeń 2010, 17:59:25]
Polecam niniejszy przepis.
Smazony losos po prowensalsku
(4 osoby)
ca. 300 g fileta z lososia
2 duze cebule
8 dojrzalych pomidorow
2 lyzki stolowe oliwy (najlepiej ”jomfru oliven olie”)
ewentualnie swiezy tymian lub rozmaryn
2 zabki czosnku
1 maly peczek pietuszki
sol
Filety oczyscic z luski; najlepiej ostra strona gabki do zmywania garnkow (oczywiscie czystej i nowej). Filet podzielic na 4 sztuki, osuszyc (np. køkkenrulle).
Cebule obrac i pokroic w duza kostke. Pomidory pokroic w kostke tak jak cebule. Cebule sauteres i 1 lyzce oliwy. Dodac pomidory i ewentualnie tymian lub rozmaryn. Podgotowac troche wszystko razem i dosmakowac wycisnietym czosnkiem. Przy podawaniu posypac pokrojona pietruszka.
Filety lososia smazyc na goracej patelni w 1 lyzce oliwy. Smazyc skorka do patelni. Uwazaj aby filety nie przyklejaly sie do patelni. Na koncu posolic (finsalt).
Mozna podawac jako przystawke z chlebem (ciabatabrød) albo jako danie glowne z ryzem lub pasta (najlepiej kupic swiezy makaron w paczkach Pastella).