poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.
 

Aktualności:



Autor Wątek: Polska kuchnia  (Przeczytany 195584 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline neletop

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 16
  • Wiadomości: 681
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Polska kuchnia
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Sty 2010, 07:59:58 »
wołowina po myśliwsku w warzywach(pychota) oraz gęś pieczona i żurek  siewierski

Brzmi fajnie. Prosze o przepisy

Offline roga

  • Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Wiadomości: 3750
  • Reputacja: +113/-24
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Polska kuchnia
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Sty 2010, 21:03:37 »
Moja koleżanka Dunka powiedziała mi że większość Duńczyków lubi ryby jak karp lubią też sosy takie jak sos tatarski lubią też mielone i schabowe a do picia lubią kompot  ::)
Owszem, dunczycy uwielbiaja ryby, ale NIE KARPIA, ktorego w ogole nie znaja/nie jedza, bo uwazaja karpia za rybe-swinie, ktora bezkrytycznie zre wszystko. Prawie 100% spozywanych ryb w Danii to ryby morskie.

[Posted on: 07 Styczeń  2010, 20:37:09]

Przeciez my karpia tez tylko jadamy z okazji Swiat, przede wszystkim z uwagi na tradycje.

Offline neletop

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 16
  • Wiadomości: 681
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Polska kuchnia
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Sty 2010, 22:06:02 »
No chyba nie tylko. Mi karp smakuje.
Dunczycy nie doceniaja tez szczupaka.

Offline roga

  • Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Wiadomości: 3750
  • Reputacja: +113/-24
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Polska kuchnia
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Sty 2010, 15:00:04 »
Przepraszam, ze napisalem izdunczycy karpia nie znaja. Oczywiscie znaja i uzywaja go do przede wszystkim do oczyszczania stawow.

Offline jamjurand

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Wiadomości: 1445
  • Reputacja: +4/-1
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Polska kuchnia
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Sty 2010, 15:49:41 »
Przepraszam, ze napisalem izdunczycy karpia nie znaja. Oczywiscie znaja i uzywaja go do przede wszystkim do oczyszczania stawow.

Uspokuj sie Roga ;D Karp jest ulubiona ryba krolowej, gdzies to kiedys, zdziwiony przeczytalem, siedzac w jakiejs poczekalni.
Dunczycy nie jedza slodkowodnych ryb, a wybor ryb morskich jest niestety raczej ograniczony w sklepach rybnych w Kopenhadze, ryby sa po prostu za drogie w Danii.

Offline coma_berenices

  • Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Wiadomości: 59
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Polska kuchnia
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Sty 2010, 16:36:21 »
Wybaczcie mały off-top, ale jeśli zeszło już na rybki ;)...
Wiecie może gdzie dostać świeżego łososia na terenie Århus?

Offline roga

  • Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Wiadomości: 3750
  • Reputacja: +113/-24
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Polska kuchnia
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Sty 2010, 18:33:56 »
W Århus jest stosunkowo wielu Fiskehandlere. Na pewno wiekszosc z nich ma swiezego lososia. Smacznego.

Fiskehandlere i postnummer 8000 - 8990:

Clausens Fisk, Fiskerivej 4, 8000 Århus C, tlf. 86124280 

Havnens Fiskehus, Fiskerivej 6, 8000 Århus C, 86123800 

Helle For Fisk, Pakkerivej 14, 8000 Århus C 

J.J. Fisk, Pakkerivej 14, 8000 Århus C, 86126805 

Kokkens Fisk og Delikatesser ApS, Guldsmedgade 17, 8000 Århus C 

M.I.N. Fisk (fiskebil), 8000 Århus, tlf. 23721459 

Peter's Fiskehandel, Samsøgade 3, 8000 Århus C 

Renés Fiskevogn, 8000 Århus, 29272977 

Havguffen Fiskebil, Nordre Ringgade 111, 8200 Århus N 

Nielsen Fisk v/Lars Nielsen, 8200 Århus N, 80103886 

PM Fisk, Vogn Lyøgade 9, st.tv., 8200 Århus N 

B.N. Fisk, Fuglesangsallé 101, 3. th., 8210 Århus V, 40704786 

Bazar Fisk, Edwin Rahrs vej 32, 8220 Brabrand 

Gelfisk, Gudrunsvej 7, 8220 Brabrand

Fisken, Kridthøjvej 6, 8270 Højbjerg, 86166266 

Fiskespecialisten v/Steen Bodahl, 8270 Højbjerg, 29992099 
 

[Posted on: 08 Styczeń  2010, 17:59:25]

Polecam niniejszy przepis.

Smazony losos po prowensalsku
(4 osoby)

ca. 300 g fileta z lososia
2 duze cebule
8 dojrzalych pomidorow
2 lyzki stolowe oliwy (najlepiej ”jomfru oliven olie”)
ewentualnie swiezy tymian lub rozmaryn
2 zabki czosnku
1 maly peczek pietuszki
sol


Filety oczyscic z luski; najlepiej ostra strona gabki do zmywania garnkow (oczywiscie czystej i nowej). Filet podzielic na 4 sztuki, osuszyc (np. køkkenrulle).

Cebule obrac i pokroic w duza kostke. Pomidory pokroic w kostke tak jak cebule. Cebule sauteres  i 1 lyzce oliwy. Dodac pomidory i ewentualnie tymian lub rozmaryn. Podgotowac troche wszystko razem i dosmakowac wycisnietym czosnkiem.  Przy podawaniu posypac pokrojona pietruszka.

Filety lososia smazyc na goracej patelni w 1 lyzce oliwy. Smazyc skorka do patelni. Uwazaj aby filety nie przyklejaly sie do patelni.  Na koncu posolic (finsalt).

Mozna podawac jako przystawke z chlebem (ciabatabrød) albo jako danie glowne z ryzem lub pasta (najlepiej kupic swiezy makaron w paczkach Pastella).








poloniainfo.dk

Odp: Polska kuchnia
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Sty 2010, 18:33:56 »

Offline faja

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Wiadomości: 787
  • Reputacja: +5/-1
Odp: Polska kuchnia
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Sty 2010, 04:56:05 »
najtaniej mozna kupic lososia w Metro, tylko trzeba miec karte,
przepis ciekawy, ale 300 gr lososia na 4 osoby?

Offline coma_berenices

  • Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Wiadomości: 59
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Polska kuchnia
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Sty 2010, 07:36:31 »
Wielkie dzięki roga za wyczerpującą odpowiedź :)
Chciałabym kupić już bez łusek i bebechów, może takową znajdę.

Offline willy

  • Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Wiadomości: 1622
  • Reputacja: +37/-31
  • Płeć: Mężczyzna
  • JMP $E477
    • Status GG
Odp: Polska kuchnia
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Sty 2010, 10:20:07 »
W føtexie można kupić tanio ale jest mrożony, patroszony bez łusek i z głową.
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

Offline jamjurand

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Wiadomości: 1445
  • Reputacja: +4/-1
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Polska kuchnia
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Sty 2010, 14:56:37 »
Jako w miare oswiecony konsument  ??? chcialbybym was ostrzec przed kupowaniem "fabrycznie" chodowanych ryb; zdecydowana wiekszosc lososi pochodzi z norweskich czy szkockich farm, samo dotyczy roznorakiego badziewia z Balgladesh czy Afryki tzn.: Victoria, Panga itp. wszystko to jest napeklowane roznorakimi chemikaliami zapewniajacymi duza wydajnosc produkcyjna bez wzgledu na zdrowie konsumenta czy wartosci smakowe. Przed jeszcze paru laty dorsz kosztowal o polowe mniej niz losos, teraz dorsz jest drozszy.
W Netto widzialem taniego zamrozonego dzikiego lososia z Kanady.

Offline faja

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Wiadomości: 787
  • Reputacja: +5/-1
Odp: Polska kuchnia
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Sty 2010, 18:31:23 »
To jakie ryby mamy jesc?
Wlasnorecznie zlowione?
Kurczaki i swinie tez sa sztucznie hodowane, czy jesz tylko dziczyzne?????

Offline jamjurand

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Wiadomości: 1445
  • Reputacja: +4/-1
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Polska kuchnia
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Sty 2010, 18:40:26 »
To jakie ryby mamy jesc?
Wlasnorecznie zlowione?
Kurczaki i swinie tez sa sztucznie hodowane, czy jesz tylko dziczyzne?????

 Bede powoli, glosno i wyraznie pisal zebys pojal (a): slyszale(a)s kiedys o rybach morskich?
Inne rzeczy wybieram z rozwaga, dunskiej swininy nie ruszam bo pelna chemia i tez zupelnie bez smaku.
Dziczyzna w supermarketach jest tez przewaznie chodowana.

Offline faja

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Wiadomości: 787
  • Reputacja: +5/-1
Odp: Polska kuchnia
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Sty 2010, 18:48:11 »
Bede powoli, glosno i wyraznie pisal zebys pojal (a): slyszale(a)s kiedys o rybach morskich?
Inne rzeczy wybieram z rozwaga, dunskiej swininy nie ruszam bo pelna chemia i tez bez smaku.

myslisz tez chyba powoli kolego, nie chesz to nie jedz, twoja sprawa

[Posted on: 10 Styczeń  2010, 18:45:54]

slyszales o wegeterianach?
moze sie przerzucisz na nie jedzenie miesa i ryb w ogole, morza tez sa pelne chemii

Offline jamjurand

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Wiadomości: 1445
  • Reputacja: +4/-1
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Polska kuchnia
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Sty 2010, 18:55:27 »
myslisz tez chyba powoli kolego, nie chesz to nie jedz, twoja sprawa

[Posted on: 10 Styczeń  2010, 18:45:54]

slyszales o wegeterianach?
moze sie przerzucisz na nie jedzenie miesa i ryb w ogole, morza tez sa pelne chemii

Prosze, przestan mi radzic i cokolwiek polecac bo obawiam sie, ze nie masz zupelnie zadnych predyspozycji ku temu, sorry.

poloniainfo.dk

Odp: Polska kuchnia
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Sty 2010, 18:55:27 »

 

Dania czy Polska, kto zbankrutuje pierwszy

Zaczęty przez dania_dDział Hydepark

Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 32499
Ostatnia wiadomość 21 Sie 2019, 10:51:37
wysłana przez kpio47
Polska emigracja "kulturalna" ;)

Zaczęty przez TulaDział Kultura

Odpowiedzi: 17
Wyświetleń: 36493
Ostatnia wiadomość 27 Lis 2008, 01:24:01
wysłana przez Slawek Kopenhaga
Zwrot za dojazdy Polska-Dania

Zaczęty przez feliksambaDział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10143
Ostatnia wiadomość 21 Mar 2016, 19:15:39
wysłana przez feliksamba
Mecz Polska - Dania

Zaczęty przez waruinyDział Hydepark

Odpowiedzi: 24
Wyświetleń: 20778
Ostatnia wiadomość 15 Sie 2013, 20:53:39
wysłana przez aisak
Polska firma a podatek w Danii.

Zaczęty przez dzinxDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 10223
Ostatnia wiadomość 25 Lis 2016, 14:32:38
wysłana przez Jomir