poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: kara za jazde bez biletu S-tog  (Przeczytany 17644 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
Odp: kara za jazde bez biletu S-tog
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Sty 2010, 17:05:10 »
 ??? ::)
« Ostatnia zmiana: 18 Sty 2010, 17:30:35 wysłana przez jamjurand »

Offline bumi71

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Sty 2010, 18:54:52 »
jamjurandzie roczaruje cie troszeczke.nie wiem kiedy ty rozmawiales ale z tego co wiem jesli ktos nie zaplaci jakiegokolwiek mandatu to najpierw przysla kilka upomnien a potem zajmie sie ta osoba polski urzad skarbowy.akurat moga sciagac na prosbe innego kraju takie dlugi.:)

To  co  piszesz  jest  bardzo  ciekawe ..  Jezeli  kary  za jazde  bez biletu  moga  bys  sciagane .. przez polski  urzad  skarbowy  .. to  dlaczego  nagle  dunski  Skat narzeka na tych  ktorzy  wpisuja  sobie  " cokolwiek  " na  "  tast selv " i  jednoczesnie  twierdzi  ze  nie  mozna sciagnac  zaleglych podatkow ??? Czyzby  minister spraw  zagranicznych  radek sikorski  podpisal  cos  czego  nie  rozumie ..A  moze  tak  mu  sie spieszylo  z  zostaniem szefem Nato  ze  mial gdzies  to co podpisywal  ??? ;D

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 30
  • Reputacja: +16/-38
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Sty 2010, 19:03:06 »
mowia jedno robia niestety drugie.Poza tym jesli chodzi o nieoplacalnosc sciagania takich kwot to powiem ci ze nawet za parkowanie (510dkk) jest sie sciganym.a za jazde bez waznego biletu jest troszke wiecej.Skat tylko prosi o przysluge polski urzad skarbowy nic wiecej.a ze u nas skarbowka "kocha"sciagac pieniadze(gorzej niz komornik i windykator) to robia to bez bolu i tlumaczen zadnych.:):):):)
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

Offline gringoo

• Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Sty 2010, 20:11:51 »
głowa do góry!

zadzwon do nich i wtlumacz, ze chwilowo jesteś w trudnej sytuacji i że nie masz pieniędzy. Poproś o "odroczenie" spłaty mandatu na inny miesiąc :)
Ja tak zrobiłam z mandatem za parkowanie i zgodzili się bez żadnych problemów, mandat zapłaciłam miesiąc później.

Offline bumi71

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Sty 2010, 20:31:11 »
Mam chyba  to  szczescie  , albo i  nieszczescie  ze  jezdze  na dunskich  numerach  ale  ..... Chyba  sa  jakies  umowy miedzynarodowe 
odnosnie sciagania  kar  za  niezaplacone bilety i parkowanie .To pewnie  bylo juz  na  tej  stronie  przewracane  wiele  razy .. Ktos  juz  chyba  o tym  pisal  ..  i  moze  jakies  paragrafki  tez  byly podane ..hmm ..  ;D..

[Posted on: 18 Styczeń  2010, 20:17:50]

To  juz od  tej pory bede  grzeczny  i  porzadnie   bede  parkowac i  za  bilety  w  pociagach placic .. normalnie  to  na  dachu  jezdze ....
Czy  to  by  nagle znaczylo ze  .... Jestesmy  100  procent  w  Unii Europejskiej  ??? A tak  bylo kiedys  fajnie ... A tak powaznie .. mam  takie  dziwne  wrazenie  ze  ktorys  durny polski minister podpisal  jakas glupote  i  teraz  obywatele  ktorejs  tam  ,  za  kazdym  razem  kiedy  rzad  sie  zmienia to  Rzeczpospolita  ma  nowy  numer ,Rzeczpospolitej  .. placa  za  durnote  tego  ministra....ktory  cos  tam podpisal ... Czlowiek zaczyna sie  zastanawiac dokad  tu  uciec ..  ;D

Offline scoat

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Lut 2010, 18:26:04 »
mandaty przychodza na PL adres, egzekucja jest przez prywatna firme widykacyjna,zgodnie z PL prawem o egzekucji dlugow, czylli nekanie listami z info o koszatach egzekucji i kosztach sadowych, przynajmniej moj znajomek dostal takie pisemko, co zrobil i jak zrobil to juz temat na inna historie ;)

sorki ze tak z innej beczki troche, czy ktos sie spotkal, z sytuacja, kiedy mial wazny bilet miesieczny, zostawil go w domu, i mial tego pecha ze trafil na kontrole ... co w takim przypadku?

teoretycznie, przynajmniej tak jest w PL/Warszawa, jedziesz do biura, pokazujesz wazny bilet i po sprawie, natomiast w DK/Kopenhaga zdaje sie byc inaczej, jak zapytalem Pana kontrolera co w takim prztpadku, powiedzial mi ze wlepia kare i musze zaplacic ...

co WY na to  ???

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Lut 2010, 18:59:11 »
Tak zastanow sie, ilu forumowiczow bylo w takiej sytuacji przez ostatnie pare lat? 0.001%? A ilu uzytkownikow DSB, Movia czy HT dzwoni codziennie z tym pytaniem? 10-20? Zadzwon do DSB albo napisz email (tu na forum wielu moze ci pomoc napisac to jedne zdanie jesli masz problemy z dunskim).

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 22 Lut 2010, 18:59:11 »

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Lut 2010, 20:04:57 »

sorki ze tak z innej beczki troche, czy ktos sie spotkal, z sytuacja, kiedy mial wazny bilet miesieczny, zostawil go w domu, i mial tego pecha ze trafil na kontrole ... co w takim przypadku?

teoretycznie, przynajmniej tak jest w PL/Warszawa, jedziesz do biura, pokazujesz wazny bilet i po sprawie, natomiast w DK/Kopenhaga zdaje sie byc inaczej, jak zapytalem Pana kontrolera co w takim prztpadku, powiedzial mi ze wlepia kare i musze zaplacic ...

co WY na to  ???
obowiazkiem pasazera jest pokazac bilet kabusewcy i jesli sie zorientowales, ze go zapomniales, mozesz po prostu kupic jednorazowy, tak eliminuje sie malych i duzych kombinatorow, tak jak i przypadku zle nastawionego zegara na parkingu, troszke trzeba myslec, uwazam, ze to bardzo sluszne.

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Lut 2010, 21:46:29 »
mandaty przychodza na PL adres, egzekucja jest przez prywatna firme widykacyjna,zgodnie z PL prawem o egzekucji dlugow, czylli nekanie listami z info o koszatach egzekucji i kosztach sadowych, przynajmniej moj znajomek dostal takie pisemko, co zrobil i jak zrobil to juz temat na inna historie ;)

co WY na to  ???

Napisz odwolanie na biuro obslugi klijenta  kundehenv@dsb.dk.Opisz szczegolowo cala sytuacje.Nie zapomnij podac swojego cpr i numerow biletu,dobrze by bylo jesli zalaczysz zdjecie biletu.W ciagu trzech tygodni dostaniesz odpowiedz.Do tego czasu nie musisz placic.Moim zdaniem nie powinnes zaplacic ale decyzja nalezy do DSB.Zycze powodzenia.

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Lut 2010, 17:17:11 »
czy ktos sie spotkal, z sytuacja, kiedy mial wazny bilet miesieczny, zostawil go w domu, i mial tego pecha ze trafil na kontrole ... co w takim przypadku?

Kara w przypadku brakujacego biletu wynosi 100 koron; ta informacja jest w kazdym pociagu metra, w ulotkach i na stronie glownej DSB.

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Lut 2010, 18:02:48 »
No, chyba lekko przesadzilas Juta :) Wiem jednak, ze dzialalas w dobrej wierze..
http://www.dsb.dk/Om-DSB/Presse/Pressebaggrund/Fakta-om-kontrolafgifter/

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Lut 2010, 18:19:13 »
Z czym przesadzilam? Z tego samego linka:

Er der undtagelser fra reglen om kontrolafgift?

Pendlere, som har glemt deres periodekort, får også udstedt en kontroludgift. Men de kan mod et ekspeditionsgebyr på 100 kr. få eftergivet afgiften ved inden 14 dage at fremvise et periodekort, der var gyldigt den dag, kontrolafgiften blev opkrævet.

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Lut 2010, 18:25:31 »
Zmylilas mnie bo napisalas :"Kara w przypadku brakujacego biletu wynosi 100 koron" zamiast np.: zapomnianego
Brakujacy bilet to 600 albo 750 kr.

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 23 Lut 2010, 19:41:37 »
No ale cytowalam posta, na ktorego odpowiadalam, a tam bylo o zapomnianym bilecie wlasnie :)
Tak czy owak, ciesze sie, ze mamy to wyjasnione.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #28 dnia: 23 Lut 2010, 19:41:37 »

Zabawna tgirl szuka mężczyzny bez uprzedzeń!

Zaczęty przez JennyTSDział Hydepark

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 8077
Ostatnia wiadomość 04 Paź 2022, 19:58:27
wysłana przez JennyTS
Kupilem dom w Danii, czy moge przywiezc materialy bud. z PL bez dodatk. podatku?

Zaczęty przez philDział Podatki

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 20993
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2013, 22:36:52
wysłana przez 1941
BEZ TEMATU

Zaczęty przez seba08Dział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 9311
Ostatnia wiadomość 21 Sty 2012, 23:41:34
wysłana przez seba08
Jak z Danii można oglądać tvnplayer ipla czy tvp bez blokady?

Zaczęty przez ochlap35Dział Hydepark

Odpowiedzi: 20
Wyświetleń: 35075
Ostatnia wiadomość 15 Paź 2018, 19:29:59
wysłana przez Kubens
Festiwal Życia w duchu Porozumienia bez Przemocy! w Danii koło Odense!

Zaczęty przez annaprzybylakDział Hydepark

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 12015
Ostatnia wiadomość 12 Cze 2012, 21:20:02
wysłana przez aarhusN