poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: pozowlenie na pobyt - PILNE PYTANIE!!!  (Przeczytany 8611 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kropka1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: pozowlenie na pobyt - PILNE PYTANIE!!!
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Sty 2010, 16:18:01 »
Noooo ot... najmądrzejsza. Masz rację ty w ogóle tu powinnaś pisać sama ze sobą

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Sty 2010, 16:18:42 »
Jako Tako, tak mnie olsnilo.
Ty musisz obrac jakis plan dzialania! I na cos sie zdecydowac.
Bo zalozmy, ze od dziewczyny przelejesz te 10.000 Euro by otrzymac pobyt.
Jednak chwile pozniej komuna Cie zapyta o te pieniadze, przy rozpatrywaniu wniosku na kontanthjælp.
Obys nie wpadl z deszczu pod rynne.

A swoja droga.
Ja rozumiem ambicje i ze nie chcesz byc zalezny od dziewczyny, ale przeciez zwiazek i na tym polega.
Raz ona Tobie, raz Ty jej pomozesz, w milosci nie ma miejsca na glupia ambicje. Takie jest zycie. Najwazniejsze to moc na siebie liczyc i przetrwac razem najciezsze chwile. Takie chwile buduja sile zwiazku. Tak wiec skup sie na rozwiazaniu problemu i nie mysl o sprawach, ktore obnizaja i tak juz podle samopoczucie.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline kropka1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Sty 2010, 16:30:07 »
widzisz Jomir, właśnie w tym rzecz, że napisalam, że żądają wyciągu i z konta przy kontantjælp. A te 10000 euro to stanowczo za dużo, by mógł otrzymać pomoc. O to mi chodziło, tylko ty lepiej to teraz ujęłaś i nie krzyczeć na mnie więcej, bo krzywdy nikomu nie robię.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Sty 2010, 18:56:19 »
Statsforvaltningen napisal do Ciebie:

"In § 3 it ist not said exactly when, but as I was told, more than 4 month later is too late.

I must aks you to come to the statsforvaltning, Storetorv 10, 6200 Aabenraa (to tell you our decision about expiration of residence and give you the letter in person)"

W § 3 nie jest dokladnie okreslone kiedy (tutaj chodzi o termin zarejestrowania sie w Jobcenter) ale zarejestrowanie sie po 4 miesiacach jest zupelnie za pozno. Dlatego jestem zmuszony prosic o przybycie do Statsforvaltningen, aby przekazac Ci informacje o naszej decyzji odnosnie wygasniecia okresu rezydencji i i wreczyc Ci osobiscie pismo.

[Posted on: 20 Styczeń  2010, 18:55:10]

Tlumaczenie pisma do Jakotako.

Offline jakotako

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Sty 2010, 19:04:08 »
Cóż... thx za przetłumaczenie  :o ale ja przecież wiem co napisali wszak angielski znam i na 5tym module duńskiego jestem (nie moge isc do szkoly od tygodnia - bo wole zaczkeac co sie wyjasni z tym "opholdem"). Czy jeszcze jakies rady?

Offline souli

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Sty 2010, 19:51:54 »
rady moze nie...sama potrzebuje porady-wskazowek.

Dzis u mnie w pracy ogloszono ze do najblizszego PIĄTKU!!!!!!!!zostanie zwolnione okolo 30 osob,jestem w grupie "ryzyka"poniewaz pracuje od sierpnia z.r. czyli jedna z ostatnich osob przyjeta.Moje pytanie -czy ja tez musze max po dwoch dniach od wreczenia mi wypowiedzenia  zarejestrowac sie do JC??Moje pozwolenie jest NIEOGRANICZONE CZASOWO.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Sty 2010, 20:02:12 »
Juz pisalam powyzej na temat tego NIEOGRANICZENIA czasowego. Czasowo nie jestes ograniczona, ale sa pewne uwarunkowania. Jezeli sie na czas nie zarejestrujesz, bedziesz miala takie same problemy jak JAKO TAKO.

Na razie na Twoim miejscu nie martwilabym sie na zapas. Dobrych nie zwolnia, wiec poczekaj chwile...
Jak nie, to zglos sie do Job Center jak najszybciej.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 20 Sty 2010, 20:02:12 »

Offline souli

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Sty 2010, 20:15:48 »
Jomir jakie sa te pewne uwarunkowania????Jakbys mogla ,tak po krotce  :) albo jakis link do poczytania na ten temat.

nie ukrywam,ze zamartwila mnie mozliwosc otrzymania biletu powrotnego do kraju ,tym bardziej ,ze jestem tu z rodzina.Nie chcialabym ,zeby moje latorosle przezywaly jeszcze raz zmiane szkoly,brak kontaktu z przyjaciolmi...nawet myslec niechce co by to bylo:(

i jak tu sie nie martwic...na zapas...:(

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Sty 2010, 20:51:15 »
Souli: aktualne przepisy: status "arbejdstager" zachowujesz rowniez jezeli nie z wlasnej winy straciles prace a ktora miales ponad 1 rok. Takie jest aktualne prawo (Bekendgørelse § 3 stk. 2) po poprawkach jakie weszly w zycie z przed 2 miesiacami.
Tylko status "arbejdstager" upowaznia komune do ewentualnego przyznania kontanthjælp. Ten sam § nie okresla dokladnie w jak szybkim czasie maszsi zwrocic do Jobcenter. Tutaj komuny maja wolna reke, ale wiekszosc komun pisze w swoich "przewodnikach" o natychmiastowym zarejestrowaniu sie u nich. Okres wypowiedzenia np. 1 miesiaca wlicza sie jako okres zatrudnienia (masz srodki do zycia). To Statsforvaltning decyduje o tyk, czy nadal masz legalne prawo pobytu jako"arbejdstager" i informuje o tym komune. Jezeli jestes czlonkiem zwiazkow i jest mowa o tzw. masowym zwolnienu, to zwiazki was dokladnie poinformuja.

[Posted on: 20 Styczeń  2010, 20:32:41]

Odnosnie "statusu" jako arbjdstager zobacz odpowiedz Statsforvaltningen do Jakotako, gdzie wlasnie Statsf. powoluje sie na wymieniony przeze mnie §, gdzie wymieniony jest warunek 1 roku zatrudnienia. Do niedawna tak nie bylo, wczesniej nawet 3 miesiace wystarczalo, potem 6, a teraz rok, ale wiele komun "tolker" reglerne individuelt. znam przypadki, gdzie komuna przydzielila Starthjælp, znaczaco nizsza (okolo 5.200 koron dla osoby bez dzieci) niz kontanthjælp 12.629 (osoba z dziecmi
lub troche ponad 9.000 dla samotnej).

[Posted on: 20 Styczeń  2010, 20:37:07]

Statsforvaltningen przemilcza, ze ten sam § 3 alle nie stk. 2 lecz stk. 3 mowi, cytuje:
"jezeli obywatel EU udowodni iz stracil prace nie z wlasnej winy w przeciagu pierwszych 12 miesiecy, a rownoczesnie zameldowal sie w jobcenter jako poszukujacy pracy, albo w przypadku kiedy stracil prace na skutek uplywu kontraktu o czasowym zatrudnieniu krotszym niz 1 rok - to rowniez uznany jest za "arbejdstager"

Takie same prawa jf. stk. 4 tego paragrafu (tzn. § 3) maja osoby, ktore tracac nie z wlasnej winy prace rozpoczelly ksztalcenie majace zwiazek z wykonywana praca, lub rozpoczely jakkiekolwiek wyksztalcenie zawodowe.

Tak jak juzwczesniej pisali o tym inni tutaj na forum (jamjurand) dobrze jest miec ze soba tlumacza i byc przygotowanym do rozmowy z urzedem. Chodzi o tlumacza, ktory jest na liscie komuny a nie znajomy lub krewny mowiacy po dunsku. To nic nie kosztuje  (za wyjatkiem podatnikow).

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Sty 2010, 21:16:23 »
Na tym tłumaczu też oszczędzają, roga  :( Parę miesięcy temu, dzwoniłam do kommune w sprawie pewnej osoby, która została bez pracy- dostała list od Jobcenter w sprawie ułożenia "planu działania" na najbliższe miesiące. Osoba nie porozumiewała się po duńsku, ledwo,ledwo po angielsku.

Zadzwoniłam, przedstawiłam sprawę, powiedział, że tłumacz jest konieczny, bo osoba ma "pomysł" na siebie i ewent.wykształcenie. Pani powiedziała,że tym razem to jest niemożliwe, że w takim razie odwołujemy spotkanie i odbędzie się ono, kiedy tłumacz będzie miał "czas". Świetnie.
Do tej osoby dotarł z list z wyznaczoną datą kolejnego spotkania, po dwóch tygodniach. Świetnie.
Byłam spokojna, że człek dostanie tłumacza i wszyscy dobrze się zrozumieją.

I wiecie co ???  :o  :o :o   Na spotkaniu nie było żadnego tłumacza, pani kaleczyła angielski,a delikwent tylko kiwał głową- krew mnie wtedy zalała  >:(

Offline souli

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Sty 2010, 21:42:03 »
Jomir,roga dzieki:) czekam do piątku...strasznie dlugie dwa dni i dwie dlugie  noce mnie czekaja:(

lilia;
fakt,z tłumaczami roznie bywa,sama byłam nie mile zaskoczona nieobecnoscia tlumacza np; u lekarza z dzieckiem.Jak zapytalam o powod nieobecnosci tez uslyszalam ze bylo to niemozliwe! Innym razem ,juz nie pamietam gdzie ,ale dostalam ochrzan od pani tlumaczki za spoznienie na spotkanie-zrobilam wielkie oczy bo bylam przed czasem,okazalo sie ze kazda z nas miala inna godzine na to samo spotkanie :o Pani tlumacz wyszla w trakcie bo "goniło" ja kolejne tlumaczonko.....

Offline jakotako

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Sty 2010, 21:58:01 »
Statsforvaltningen przemilcza, ze ten sam § 3 alle nie stk. 2 lecz stk. 3 mowi, cytuje:
"jezeli obywatel EU udowodni iz stracil prace nie z wlasnej winy w przeciagu pierwszych 12 miesiecy, a rownoczesnie zameldowal sie w jobcenter jako poszukujacy pracy, albo w przypadku kiedy stracil prace na skutek uplywu kontraktu o czasowym zatrudnieniu krotszym niz 1 rok - to rowniez uznany jest za "arbejdstager"

Ja również dziękuję.
Czy w powyższym paragrafie, w zdaniu "zameldowal sie w jobcenter" nie ma określonego czasu w jakim powinienem się zameldować?
Tak jak już pisałem - po dostaniu tego maila - nie chodzi mi juz o kontanhjaelp czy starthjaelp ale o przedłużenie pobytu. W JobCenter już jestem zameldowany i tak jak pisałem  jutro mam aktivering. Płace tez ciagle A-kasse ale nie mam limitu godzin (ma to jakies znaczenie?)
Pracowalem w Danii bez przerwy od maja 2007 do sierpnia 2009 (najpierw jako vikar, pozniej na stale); w kwietniu 2007 zalatwialem te wyciagi z polskiego konta o ktorych pisalem.
Nie chce opuszczac dziewczyny ktora (tez tak jak pisalem) normalnie pracuje. Ze soba jestesmy juz tez baaaardzo dlugo (pisze o tym bo kiedys cos slyszalem ze "pary" ktore sa ze soba powyzej 2 lat sa inaczej traktowane - ale tu sie moze myle).
Czy jest szansa na przedluzenie opholdu? Na co jeszcze zwrocic uwage?

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Sty 2010, 00:32:53 »
Piszac o tlumaczu, myslalem wlasciwie o coachu ktory uprzednio troszke przygotowany, potrafi doradzic i korzystnie zinterpretowac,wyprostowac  nieporozumienia; tlumacz z urzedu moze tylko bezstronnie tlumaczyc.Nie jestem tez przekonany czy komuna zaplaci tlumaczy do rozwiazywania zawinionych nieporozumien w Statsforvaltningen.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Sty 2010, 09:16:40 »
Ale kolega jest w sprogcenter na module 5, plus mowi po angielsku, powinien dac sobie rade.
Ja tez nie sadze, ze dadza tlumacza na ta okolicznosc.
I tak jak Jurand mowi, lepiej jezeli juz brac tlumacza w takiej sytuacji lepiej swojego, ktory doradzi.

Przysiegly jest tylko maszynka, ktora nie moze nic od siebie dodawac ani w jedna ani w druga strone.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Sty 2010, 10:47:04 »
Jakotako: § 3 nie okresla blizej jak szybko nalezy zglosic sie/zameldowac w Jobcenter. Natomiast komuny otrzymuja tzw. vejledning z Ministerstwa, gdzie ramy nie sa okreslone i komuna moze indywidualnie zadecydowac. Wiekszosc komun mowi o "natychmiastowym" albo "zaraz po utraceniu pracy" zameldowaniu sie w JC. Nareszcie podales konkrety swojego pobytu/pracy. Sadze, ze w pierwszej chwili Statsforvaltning bedzie chcial Cie postraszyc, ale biorac Twoja przeszlosc w Danii nie powinnienes mies problemow z pobytem. Prawda jest, ze rejestracja w Statsf. wymaga zatrudnienia, ale byc moze bedziesz mogl nadal pozostac jako poszukujacy pracy (nowy 6 miesieczny termin)?.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 21 Sty 2010, 10:47:04 »

pytanie

Zaczęty przez didooDział Pomoc!

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7227
Ostatnia wiadomość 08 Sie 2011, 18:38:33
wysłana przez didoo
Krotkie pytanie dot. ulg za dojazdy i wyzywienie

Zaczęty przez soul1985Dział Podatki

Odpowiedzi: 15
Wyświetleń: 17817
Ostatnia wiadomość 18 Lut 2010, 10:48:28