poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: pozowlenie na pobyt - PILNE PYTANIE!!!  (Przeczytany 8697 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jakotako

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
pozowlenie na pobyt - PILNE PYTANIE!!!
« dnia: 20 Sty 2010, 08:20:42 »
Czy to co ponizej moze oznaczac ze nie pozwolą mi dłużej zostać w Danii ((czyt.) chcą mnie wyrzucić z Danii)???

Ostatnio w jednym z postów opisałem sytuacje. Krótko przypomne. Pracowalem tu 2,5 roku. Od wrzesnia (dokladnie od 21 sierpnia) jestem bezrobotny gdyz zostalem zwolniony - od tego czasu sam szukam pracy.
Bodajze 4-5 stycznia dzwonila do mnie pani ze szkoly ze nie maja w szkole mojego przedluzenia pobytu o pobyt w Danii. Nastepnego dnia pojechalem do Statsforvaltning - i wg zapewnien pani - mialo wszystko grac i do szkoly moge dalej chodzic ale musze sie zapisac do jobcenter i przeslac jej pare wyslanych CV potwierdzajacym tym samym ze szukam pracy na wlasna reke. Zapisalem sie do jobcenter, wyslalem Cv - podziekowala mailowo i napisala abym oczekiwal listu potwierdzajacego przedluzenie "opholdu".

Coz, dzisiaj dostalem maila:

Hello XXXXX,

I am sorry to tell you that we can not confirm your registration. This ist because of not going to the jobcenter when you got your notice of termination in august 2009. I asked our lawyer and head of unit. As our executive orden on EU residence no. 322 of 21. April 209 says:

EU-bekendtgřrelse § 3 stk. 2:
" .... uforskyldt arbejdslřs efter at have haft lřnnet beskćftigelse i mere end 1 ĺr .... og har tilmeldt sig arbejdsformidlingen .... "

In § 3 it ist not said exactly when, but as I was told, more than 4 month later is too late.

I must aks you to come to the statsforvaltning, Storetorv 10, 6200 Aabenraa (to tell you our decision about expiration of residence and give you the letter in person) (i tu podany termin - w przyszlym tygodniu)...

Za jakies 2 godziny zamierzam tam zadzwonic i dowiedziec sie o co chodzi :((( - ale czy to moze oznaczac ze chca mi wreczyc pismo o nie przedluzeniu pozwolenia na pobyt? (chcialbym dodac ze zamierzalem tu jeszcze troche zostac, mieszkam razem z dziewczyna ktora tu pracuje, ja szukam dalej pracy i licze na to ze ja znajde; dokladnie na jutro mam wyznaczone pierwsze spotkanie w jobcenter w sprawie aktiveringu...)
Co radzicie??
pozdrawaim

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: pozowlenie na pobyt - PILNE PYTANIE!!!
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Sty 2010, 10:00:41 »
Przypomne watek "kontanthjælp - jeszcze jedno pytani"

Jakotako: Uwazny czytelnik z cala pewnoscia zauwazy, ze twoja odpowiedz na moj post mozna zaliczyc do takich ,ktore nie tworza milej atmosfery na tym forum - jak pisze moj poprzednik. Piszesz, ze nie lubisz byc obrazany przez imc panow takich jak ja. Zgadza sie, byc moze ubodlo cie okreslenie cwaniaczek, ale bylo to jedyne jakie pasowalo do okreslenia osoby, ktora wypowiada sie w nastepujacy sposob (tutaj cytuje):

* coz skoro daja to dlaczego nie skorzystac
* ostatnie 4 miesiace dokladalem tylko do tego "dunskiego interesu"
* czy napisac friend czy girlfriend aby dostac wieksza kontanhjælp?
*czy jest mozliwosc ze dostane kontanhjælp za wrzesien - grudzien
*czy moze macie jakies uwagi tak aby zmaksymilizowac kwote ktoraewt, dostane

Zamiast koncentrowac sie o powyzszym powinnienes niezwlocznie po utracie pracy (bodajze w ciagu 2dni) zarejestrowac sie w Jobcentret. Zgodnie z § 3 cytowanego przez komune prawa osoba ktora utracila prace nadal jest traktowana jaka arbejdstager pod warunkiem, ze jest zameldowana w jobcenter jako aktywnie poszukjaca prace i spelniawszystkiewarunki jaki stawia jobcenter w cewlu uzuskania zatrudnienia.Pomoc socjalna w tym kontsnthjælp reguluje lov om Aktiv socjalpolitik § 11, ale otrzymanie tej pomocy jest wlasnie uzaleznione od tegoi czy masz "arbejdstager status". Dziwi mnie tylko, ze nie wiedziales, ze prawo Twojego pobytu jest przedawnione. Obowiazek rejestracji od 1/5-2009 dot. rowniez wczesniej udzielonego prawa pobytu ktore uplynello. Sadze, ze masz szanse na zarejestrowanie, w zaleznosci jak Statforv. potraktuje Twoja "bezczynnosc".

Offline jakotako

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Sty 2010, 11:04:43 »
Coz - tak zgadzam sie  - moja wina  ze nie doczytalem tego dokumentu, a przez to na serio nie wiedzialem ze musze sie zarejstrowac w jobcenter (do ktorego i tak bylem negatywnie nastawiony po rozmowach z dunskim sąsiadem - który tylko biadolił ze mu każą tam chodzić a pospać to mógłby w domu - ale ostatnio chwalil sobie jobcenter bo przynajmniej sobie te mp3 sciagal). Coz ja cwaniaczek wolalem na wlasna reke pracy szukac a nie wyciągać reke do tego „opiekuńczego, dunskiego panstwa” (inna sprawa ze tez nie wiedziałem o kontanthjaelp – ale nawet gdybym wiedział to 4 miesiace temu miałem jeszcze korony na koncie – wiec pewnie bym ich nie dostal bo chyba kiepski ze mnie cwaniaczek).
Panie „roga” wniosek o kontanthjaelp złożyłem i wszystko opisałem zgodnie z prawda czyli jednak „girlfriend” i nawet podałem jej zarobki oraz opisałem swoja sytuacje (ze już prawie koron nie mam, ze chciałbym zdac PD3 itd). Spotkanie w sprawie kontanthjaelp mam wyznaczone na luty, ale teraz pal licho! kontanhjaelp – tak sobie mysle aby jutro isc i wycofac wniosek (i niech nikt mnie już wiecej nie przekonuje ze Dania to socjalne, opiekuncze panstwo!) – wszak widac ze to pomoc dla naprawde suuuuuuuuuuuuper biednych i w większości dla prawdziwych cwaniaczkow.
Do Statsforvaltning nie mogę się dodzwonic; generalnie siadla mi troche psyche (coz – jeszcze nigdy nie byłem bezrobotny, nigdy tez nikt skądś na sile mnie nie chciał wyrzucac)  - tazke dzisiaj sobie wszystko odpuszczam - ale mam nadzieje ze do jutra się pozbieram – i najwyżej się tam przejade.
Czy jeszcze ma ktos jakies praktyczne rady w jaki sposób przedłużyć pobyt w tej „krainie szczęsliwości”? (Svaria jeszcze raz thx za maile!)  ???

Offline kropka1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Sty 2010, 12:23:42 »
i tu muszę przyznać rację panu "roga", niestety taka bolesna jest ta prawda o całym tym opholdzie
Trochę zgubne to w tym roku, bo sama się nacięłam, gdy po dwóch miesiącach bez pracy raczyłam dopabuse udać się do jobcenter. Ale tylko dlatego palnęłam gafę, że sugerowałam sie tym w jaki sposób załatwiałam kontantjælp rok temu. Wtedy udałam się do JC dopabuse po miesiącu. też nie wiedziałam o tych zasadach szybkiego rejestrowania się po utraceniu pracy i nikt też nie pytał dlaczego przyszłam dopabuse teraz (stąd moja niewiedza i mój błąd). i rok temu też nikt ode mnie nie wymagał nowego opholdu. A akurat w tym roku pojawił się taki wymóg. I podobnie jak Ty, jakotako, czekam na list ze Statforvaltning. Alle dzis dostałam maila z Job Center od mojej "opiekunki", że dzwoniła tam i powinno byc wszystko OK, jak jej wyjaśnili. A sam kontantjælp miałam przyznany już od 4 stycznia. Aktivering zaczęłam dopabuse od tego tygodnia.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Sty 2010, 13:39:07 »
A swoja droga w koncu widzicie jak wyglada ten caly STALY pobyt na zasadach UE.
Pisze od dluzszego czasu, ze staly pobyt UE nie jest wcale staly a nieograniczony czasowo, w konkretnych warunkach.
Moze to w koncu do kogos dotrze.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Sty 2010, 13:45:57 »
Wedlug mojej opinii, nie czas, aby w Twojej sytuacji dyskutowac czy panstwo dunskie jest panstwem opiekunczym czy tez nie. Sam fakt, ze starasz sie o pomoc wskazuje na to, ze jest mozliwosc uzyskania pomocy, a solidarna, prawem ustalona pomoc (nie prywatne zbiorki/jalmuzna) udzielana osobom w trudnych sytuacjach zyciowych charakteryzuje panstwa opiekuncze. Oczywiscie pomoc musi byc uregulowana spelnieniem pewnych warunkow, inaczej bylaby mowa o anarchii (ch czy samo h?).Pod pewnymi wzgledami Twoje wypowiedzi przypominaja mi wypowiedzi Svarii, tzw. ”brokke sig over alt” og ”skyde med halvgevær”
Taki system demokratyczny, czy kraje o takim systemie jakie oboje ”poszukujecie” nie istnieja. Z racji moje skromnej profesji mialem mozliwosc przebywania w wielu krajach i uwazam, ze z tych wszystkich systemow jakie istnieja, model skandynawski (nadobre i na zle)jest najbardziej cywilizowanym i demokratyczny oczywiscie nie idealnym, bo idealanych nie ma.   

Ale do rzeczy. 1) z pisma wynika, ze masz sie stawic osobiscie…..2) przygotuj sie do spotkania

3) prawo do ktorego odsylaja w tekscie to § 3 Bekendtgørelse 322 z 21.04.2009 i ktore weszlo w zycie z dniem 30.04.2009 (to znaczy dzien przed zniesieniem okresu przejsciowego) i ktore to prawo dotyczy pobytu osob zagranicznych, ktore sa obywatelami krajowUnii.

§3 stk.1: Obywatele, ktorzy sa pracownikami (arbejdstager) maja prawo pobytu tutaj w kraju ponad 3 miesiace lub ponad 6 miesiecy zgodnie z § 2. stk. 1

§ 3. stk. 2: Obywatel Unii okreslony w stk. 1 (tzn. ktory jest pracownikiem), ale obecnie nie jest aktywnym na rynku pracy, zachowuje swoj status jako pracownik (arbejdstager) jezeli

1)…….
2) nie z wlasnej winy zostal bezrobotnym po udokumentowanym okresie zatrudnienia dluzszym niz 1 jest zameldowanyowany/zarejestrowany w Urzedzie Zatrudnienia jako poszukujacy pracy
§ 3 stk. 3: Status pracownika (arbejdstager) okreslony § 3  stk. 2 mozna zachowac maksymalnie 6 miesiecy

Komuna (urzad rozpatrjacy sprawy socjalne ma wg prawa obowiazek upewnienia sie, czy Klient nadal ma ma prawo pobytu i czy jest aktywnie poszukujacy pracy.
Dopabuse po udokumentowaniu ze Statsforavltningen prawidlowosci pobytu, komuna wszczyna procedure dot. pomocy socjalnej zgodnie z Prawem o Aktywnej Polityce Socjalnej nr. 946 waznoscia od 01.10.2009 (zupelnie ”swierze”) § 11. Jezeli nie spelniasz warunkow okreslonych stk. 3 do 6 tego paragrafu (miedzy innym mowa o ophold) nie mozesz otrzymac kontanthjælp, ale masz mozliwosc uzyskania Starthjælp okolo 5.200 kr. miesiecznie (osoba samotna).
Aktualnie rozpatruje sprawe pacownika (obywatela EU-polaka), ktory utracil prace z powodu zamkniecia firmy (konkurs) w polnocnej Sjælland. Nie jest czlonkiem A-kassy i zglosil sie do Jobcenter dopabuse po miesiacu od daty uplywu 1 miessiecznego wypowiedzenia. Po otrzymaniu odpowiedzi podziele sie nia na forum.

[Posted on: 20 Styczeń  2010, 13:42:27]

Chodzi oczywiscie o okres zatrudnienia dluzszy niz 1 rok (§c 3 stk. 2, 2)

Offline jakotako

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Sty 2010, 14:06:04 »
Thx,

Napisal Pan "przygotuj sie do spotkania"...
Tzn? Moge powiedziec tylko prawde ktora juz tu opisałem (potwierdzając to odpowiednimi kwitami). Hmm.. pierwsze co mi przyszlo do glowy to fakt ze chca mi wreczyc papierek ze już w Danii nie mogę przebywac – no bo po co mieliby mnie wzywac osobiście???  ???
A propos kontanthjaelp – tak jak napisałem – nie chce już tego (nie chce jałmużny!!) – starthjaelp’u tez nie chce – niech dadzą Somalijczykom, Nigeryjczykom i Irakijczykom oraz innym „poprawnym i zaradnym Duńczykom”. Zapytałem się o to na forum bo wyczytałem ze jest cos takiego wiec (dalej to podtrzymuje - tak jak wszystko co napisalem) dlaczego z tego nie skorzystac? Bez łaski – jutro pojde (jeśli zdaze po aktiveringu bo na pierwsze spotkanie w jobcenter tez się wybiore) i mam nadzieje ze da się wycofac ten wniosek.
Gdy tu przyjechałem musialem udowodnic ze mam srodki na zycie co udowodniłem przedstawiając wyciag z polskiego konta (był warunek bodajże 10.000 euro). Czy dalej jest cos takiego? Jedyne co chce to aby dano mi spokoj – i chciałbym sobie znaleźć prace (a jak nie znajde to już tez mam plan alternatywny) i tyle. Bez laski.
Pewnie znowu dostane etykiete cwaniaczek ale.. (tak wymyśliłem) czy jeśli pożyczyłbym od dziewczyny równowartość tych 10.000euro – na 3 dni (tzn zrobilaby mi przelew – może być i na 10 dni) na dunskie konto i podczas tej rozmowy mialbym wyciag z konta ze mam te 10.000euro – to czy dadzą mi spokój?
Czy może jeszcze jakies inne praktyczne rozwiązania problemu?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Sty 2010, 14:06:04 »

Offline kropka1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Sty 2010, 14:33:40 »
Nie wiem o co chodzi?? Dziwi mnie, że wymagają potwierdzenia środków do życia w Polsce. Jeśli przyjeżdżasz, znaczy że po większe pieniądze i możliwość zarobienia. Kiedy to było, że tego wymagali od Ciebie? Ja nic takiego nie musiałam przedstawiać, gdy przyjechałam tu 3 lata temu. Jedynie starając się o kontantjælp, chcieli ode mnie wyciąg z tutejszego banku. I tu musiało być do 12.000 bodajże. Nie więcej! 

Offline jakotako

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Sty 2010, 14:41:52 »
Nie wiem o co chodzi?? Dziwi mnie, że wymagają potwierdzenia środków do życia w Polsce. Jeśli przyjeżdżasz, znaczy że po większe pieniądze i możliwość zarobienia. Kiedy to było, że tego wymagali od Ciebie? Ja nic takiego nie musiałam przedstawiać, gdy przyjechałam tu 3 lata temu. Jedynie starając się o kontantjælp, chcieli ode mnie wyciąg z tutejszego banku. I tu musiało być do 12.000 bodajże. Nie więcej! 
Moze jak tu przyjechalas mialas nagraną jakąś pracę i nie musialas przedstawiac zadnych pozwolen, kwitow itd? Ja przyjechalem tu jako "przeczepka" mojej kobiety (bez jezyka, nagranej pracy itd) ktora miala tu zapewniona prace (i nie musiala sie o nic papierkowego starac). Juz teraz nie pamietam - moze to chodzilo o to abym dostal CPR? -wazne ze MUSIALEM przedstawic kwity ze mam za co sie w Danii utrzymac (tez nie pamietam - czy bylo to 10.000 zy 12.000euro) i takie kwity 3 lata temu przedstawilem (jako wyciag z polskiego banku)

Offline kropka1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Sty 2010, 15:18:45 »
Prostując wspomniałam o 12.000 DKk.
Możliwe. Ja faktycznie miałam nagraną pracę i musiałam jedynie przedstawić dokument zameldowania w PL. Ale było to ważne tylko pierwszy rok. To sporo,  jeśli wymagali byś miałi aż 10.000 euro.  :o Wydaje mi się, że drugi raz nie będziesz musiał tego przedstawiać, bo przepracowaleś trochę w DK, więc chyba teraz bardziej interesowałyby ich Twoje dochody zgromadzone w tym kraju. W Końcu będąc cały czas tutaj, nie mogleś być gdzie indziej i zarabiać innych pieniędzy. Prawda?

Offline jakotako

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Sty 2010, 15:27:08 »
No ja już sam za bardzo nie wiem (choc zgadzam sie ze nie doczytalem ze powinienem isc do tego jobcenter zaraz po utracie pracy) i mam zly humor. Dlatego jakby ktoś miał jeszcze PRAKTYCZNE RADY co do spotkania które mnie czeka (dalej nie moglem sie dodzwonic i sobie dalem spokoj - moze jutro albo pojutrze zadzwonie) w Statsforvaltning -  to prosze o rade.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Sty 2010, 15:44:42 »
Czlowieku opamietaj sie. Pare postow przed tem piszesz, ze nic nie potrzbujesz ani kontanthjælp ani starthjælp i ze pomoc te jalmuzna niech daja Somalijczykom i innym i ze masz nadzieje, ze uda Ci sie wycofac wniosek o kontanthjælp, a tutaj pytasz znowu o PORADE. Tobie nie mozna radzic, bo sam wiesz najlepej a rezultaty Twojej wiedzy to......

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Sty 2010, 15:50:55 »
Jezeli chodziloby o odmowe przedluzenia pobytu wyslali by Ci tylko odpowiednie pismo. Skoro wzywaja, to chca sprawe rozpoznac i dopabuse zdecydowac.
Kiedys tak bylo, ze jezeli otrzymales prawo pobytu na podstawie posiadanej gotowki, nie miales prawa podjac pracy. Obecnie ta zasada juz nie dziala.

A swoja droga czy przelanie gotowki na 3 dni po to by otrzymac pozwolenie na pobyt nie jest kombinowaniem?
Wiesz Ty chlopie, Ty juz kombinuj, bo w sumie nie masz innego wyjscia, jedno w piersi sie przestan bic i zaklinac.
Narobilo sie troche blota i bez kombinowania z niego nie wyjdziesz. Mowie oczywiscie o kombinowaniu w ramach prawa.

A Ty Kropka juz daruj sobie swoje madrosci, bo wiesz, ze dzwonia, tylko nie wiesz gdzie.
Ty sie mialas pewnie wykazac nie 12.000 na koncie, a nie posiadaniem wiecej niz 12.000, bowiem kontanthjælp jest dla tych co nic nie maja. Generalnie 12.000 koron jest uznawane za maksimum, powyzej ktorego zasilek nie jest wyplacany.

Offline kropka1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Sty 2010, 16:09:17 »

a jak ja tu napisałam?????????????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

[Posted on: 20 Styczeń  2010, 16:04:49]

Ty już Jomir nie wiesz sama do czego sie przyczepić. Wyluzuj.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Sty 2010, 16:13:00 »
Ale nie bylo potrzebne do otrzymania pobytu, a kontanthjælp.
Na dyskusje z Toba sie nie sile. Nie dam rady na tym poziomie.
Milego dnia zycze.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 20 Sty 2010, 16:13:00 »

pytanie

Zaczęty przez didooDział Pomoc!

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7403
Ostatnia wiadomość 08 Sie 2011, 18:38:33
wysłana przez didoo
Krotkie pytanie dot. ulg za dojazdy i wyzywienie

Zaczęty przez soul1985Dział Podatki

Odpowiedzi: 15
Wyświetleń: 18112
Ostatnia wiadomość 18 Lut 2010, 10:48:28