Ogólne > Podatki
Nareszczie konkrety dotyczace ulgi "53"
parabola2:
Witaj
Roga a znajdziesz czas aby zobaczyc rubryke "51"
pozdr
EUZEBINA:
Od 3lat rozliczam się w Danii,co więcej rozliczam tez moich kolegów Polaków.
Co roku w kwietniu odwiedzam SKAT w celu wyjasnien co komu się należy a komu nie.
Odnośnie polskich pracowników pracujących w Danii,wszyscy posiadają rezydencje podatkowa w Polsce.
Oznacza to ze posiadają interesy życiowe lub gospodarcze w Polsce(np zona lub dzieci bedace na utrzymaniu pracownika mieszkają w Polsce,maja tam stały adres zamieszkania i wspólnie prowadza gospodarstwo domowe)
Co roku w styczniu wysylaja dokumenty do Skatu-CFR1(certyfikat fiskalnej rezydencji wyciagany z urzedu skarbowego w Polsce),akt ślubu(jeśli żonaty) i zaświadczenie o wspólnym zameldowaniu pod jednym adresem w Polsce.
Robią to co roku poniewaz takie wymogi postawił Skat w Danii w celu udokumentowania prawa do nabycia ulg podatkowych rubryka 51,53 i 59 .
Pytanie dla czego co roku? Ponieważ Skat chce wiedziec czy ktoś w danym roku nie rozwiudl się lub nie zmienił rezydencji podatkowej na inny kraj i czy dalej może korzystać z pw ulg podatkowych.
Najwięcej problemów stwazala dla Skatu zawsze sama umowa o prace w Danii.
Umowy zawarte są na czas nie okreslony co powinno przekreslic szanse na ulgi w rubryce53(nocleg i wyżywienie)pozostaje tylko podwójne prowadzenie domu czyli marne 400dkk tygodniowo)
I tu niespodzianka,ponieważ każdy z pracowników posiada punkt w umowie który mówi ze samo miejsce pracy jest nie określone.
Dla Skatu diametranie zmienia się sytuacja i w takim wypadku traktuja ta umowę jako tymczasowa.
Przez pierwsze365 dni pobytu w Danii odliczali sobie koszty wyżywienia i noclegu ryczaltem,a po tym okresie dalej odliczaja sobie koszty noclegu,lecz koszty wyżywienia tylko według udokumentowanych wydatków(rachunki ze sklepów itp)
Co roku odpisy są konsultowane z Urzędnikami Skatu i gra muzyka.
Jeden z pracowników ostano został wezwany na kontole,która przeszedł bez żadnych problemów,gdyż posiadał wszystkie potrzebne dokumenty i rachunki uprawniajace go do odpisanych ulg.
roga:
"Od 3lat rozliczam się w Danii,co więcej rozliczam tez moich kolegów Polaków."
Nie sadze, ze to jest wazne. Prowokujeszmnie, abym powiedzial ile lat sie tutaj rozliczam - powiem, ze rozliczam sie od kiedy pamietam.
cghcialbym tylko skomentowac Twoja ocene, a mianowicie:
Czy centrum interespow zyciowych i gospodarczych lezy w PL czy w Danii nie rozstrzyga jedynie CRF-1. Jest to tylko jeden z waznych elementow przy ocenie podatnika.
Nie ma wymogow ze strony Skatu (nie znalazlem jeszcze takich przepisow podatkowych), ze co roku nalezy przedkladac dowody na to, ze uprzednio podany stan faktyczny dokumentujacy prawo do uzyskania ulgi jest zachowany. Piszesz co roku ( ile lat?). Nie ma przeciez nieograniczonych lat mozliwosci korzystania z ulgi.
Oczywiscie, jezeli Skat uwaza, moze zwrocic sie do podatnika o udokumentowanie wniesionych do rozliczenia ulg.
Odnosnie kontraktow zatrudnienia nie ma niespodzianek w formie tego, ze kazdy posiada punkt w umowie, ktory mowi, ze samo miejsce pracy jest nie okreslone. A nawet jakby takie okreslenie bylo, nie oznacza ono, ze miejsce pracy jest tymczasowym ”midlertidig arbejdsplads”. Nie bardzo rozumiem? Czy piszac pracownicy masz na mysli konkretnych pracownikow z jakiej firmy w ktorej pracujesz i ich rozliczasz i ktorym w ich kontraktach wpisano, ze miejsce pracy nie jest okreslone?. Takich umow nie mozna okreslic jako tymczasowych. Skat wyraznie i okresla i precyzuje kiedy jest mowa o tymczasowym miejscu pracy:
Ze wzgledu na bardzo duze zainteresowanie prawnikow, rewizorow, doradcow itp. Skat
Uwazal za stosownie sprecyzowac pojecia, na podstawie ktorych przysluguje ulga za wyzywienie i zakwaterowanie. SKM2008853.SKAT (skattekomisionen) emne: rejseregelsæt for rejser, kost og logi, midlertidig arbejdsted og afstand.
• Kiedy jest mowa o tymczasowym miejscu pracy?
Tymczasowe miejsce pracy przewiduje ograniczenie czasowe. Przyklad: firma dunska zatrudnia pracownika z innego kraju, ktory zachowuje swoje miejsce pobytu w swoim kraju (dom, mieszkanie). Odleglosc miedzy tym miejscem a miescem pracy w Danii
uniemozliwia mu nocowanie w swoim miejscu stalego pobytu (sædvanlig bopæl).Kontrakt zatrudnienia 12 miesiecy. Z kontraktu nie wynika, ze mozna go przedluzyc. Jest mowa o tej samej wykonywanej pracy kazdego dnia, np. w fabryce. Niektore miejsca pracy autoamtynie maja charakter tymczasowych, budowa do jej zakonczenia, projekt, praca sezonowa itp. Przeciwnie praca, gdzie codziennie wykonuje sie te same czynnosci; fabryka, rzeznia, gartneri – nie ma mowy o tymczasowym miejscu pracy.
Natomiast masz racje, ze ulga nazakwaterowanie nie jest ograniczona do 12 miesiecy i moze byc przyznawana tak dlugo jak jest mowa o tymczasowym miejscu pracy.
Ponadto odsylam do mojego pierwszego postu albo 2 pierwszych, gdzie szczegolowo zostaly opisane warunki dot. ulg.
Cieszy mnie jednak bardzo, ze jest region, ktory nie kwestionuje wnoszonych ulg i traktuje kontrakty ktore nie sa ograniczone czasowo, jako zatrudnienie w tymczasowym miejscu pracy - chyba ze zle zrozumialem. Pozdrawiam.
[Posted on: 14 Sty 2011, 01:06:13]
Oczywiscie moga byc miejsca pracy ktore sa tymczasowymi bez ograniczenia kontraktu 12 miesiacami, no. budowa do jej zakonczenia, zmiana miejs wykonywania pracy (conajmniej 8 km odleglosc), projety okreslone kiedy sie zakoncza. Temat rzeka
ale nie az tak skomplikowany,tylko ze obowiazujaceprzepisy pozostawiaja bardzoszerokafurtke dlaSkatu aby interpretowac te przepisy w sposob pozwalajacy na nie uznanie ulgi.
[Posted on: 14 Sty 2011, 01:11:17]
I jeszcze jedna uwaga. Wiele osob uwaza, ze ulga udzielana jest w pierwszych 12 miesiacach a juz na pewno jezeli okres zatrudnienia jest okreslony w kontrakcie. Tak tez jest ale pod warunkiem ze okres zatrudnienia uplynal z dnie wskazanym w kontrakcie. Przedluzenie kontraktu na nastepny okres z tym samym pracodowca, oznacza, ze nie ma juz mowy o tymczasowym miejscu pracy i Sakt nie tylko uznanastepny okres np. 12 miesiecy zatrudnienia juz nie za tymczasowy, ale moze uznac caly okres zatrudnienia, tzn. rowniez 1 rok jako zatrudnienie stale. Mam obecnie konkretny przyklad na taka sytuacje, gdzie skat podwazyl kontrakt ograniczony w czasie, ktory zostal przedkuzony, opierajac sie wlasnie na wymienionej zasadzie (i przepisach). Mam rowniez konkretne (wiele) przykladow, gdzie Skat nie zadowolil sie certyfikaten CRF-1 i domaga sie dodatkowych dowodow na to, ze osoba ma centrum interesow zyciowych w PL mimo, ze osoba ma czesc rodziny w PL i mieszkanie. Jedno dziecko w PL i jedno dziecko w Danii, ale w Danii ma prace, mieszkanie, kaucje na mieszkanie, pobiera rodzinne. Ma obowiazk podatkowy w PL (CRF-1) i ma wedlug Skatu pelen obowiazek w Danii. Sprawe rozstrzyga wiec obywatelstwo.
baka1981:
Witam, mam pytanie, czy mogę zrobić korektę za rok 2008? , jeżeli tak to proszę o podanie kwoty dziennej jaką mogę wpisac w rubrykę 53 chodzi o wyżywienie i zakwaterowanie, wydaje mi sie że w 2008 była mniejsza ta kwota niż obecnie z góry dzieki za pomoc.
5pawel5:
Mam pytanie, co w sytuacji gdy bylem pracownikiem tymczasowym i korzystałem z ulgi 53 przez rok, nastepnie mialem rok przerwy i znowu pracuje jako pracownik tymczasowy ale w innym miejscu. Czy ulga mi sie nalezy? Czy musi być jakiś okres przejściowy czy tylko zmiana miejsca pracy wystarczy, jesli tak to jak dlugi? Oraz pytanie, Jestem pracownikiem tymczasowym na 12 miesiecznej umowie, korzystam z ulgi mieszkaniowo zywieniowej, czy przy nastepnej umowie moge skorzystac z ulgi tylko na mieszkanie? czy nie? bo nie do konca moge to zrozumiec. z gory dziekuje za odp.
[Posted on: 28 Lut 2011, 08:47:26]
Zjazdy do polski piszemy w rubryce 51 czy 53? oraz mam pytanie za rok 2007 rozliczala mnie firma w danii, i cos mi sie wydaje ze niemam uwzglednionej ulgi personfradrag i dziwnie naliczone ulgi mieszkaniowo zywieniowa, ora zjazdy do polski, czy cos jeszcze z tym mozna zrobic?
jesli to cos da to moge podeslac skana arsopogelsen 2007
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej