poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: do tych, ktorzy sa na a-kasse  (Przeczytany 23538 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
Odp: do tych, ktorzy sa na a-kasse
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Cze 2013, 12:51:49 »
Mam pytanko , ostatnio przy luznej rozmowie z szefem wypłynęła pewna kwestia związana z długością pobytu na a-kasse . On twierdzi , że od zeszłego roku zmieniło się to na tyle , że na a-kassie można być tylko przez pół roku i jeżeli przez ten czas nie znajdziesz pracy to mają prawo Cię ,,wyrzucić ,, z Danii . Nigdzie nie mogę znalezć info , aby to potwierdzić , dlatego pytam na forum . Może mi to ktoś w jakiś cudowny sposób pomóc wyjaśnić ??? .

Wybacz ale jesli tylko mozesz zmien szefa zn. prace, skoro on tak z Toba rozmawia. Moja dobra rada i to jak najszybciej tylko mozesz.
Jestes OBYWATELEM EU powiedz "Panu", masz takie same prawa w DK jak Dunczycy gdy przebywasz na legalnym pobycie.
A kasse jesli nabierasz uprawnien do tego swiadczenia, tak samo obowiazuje Ciebie jak DK obywateli, 2 lata. Nastepnie w zaleznosci od okolicznosci rozpatrywana jest mozliwosc Twego pobytu w DK, ale to juz na inny odcinek serialu  ;)

Offline psychopata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 42
  • -Otrzymane: 211
  • Reputacja: +5/-2
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Cze 2013, 13:06:11 »
Też przeszłam właśnie na a-kasse (stąd moja chwilowa nieobecność na forum  ;D - zrezygnowałam z pracy) i owszem, miałam zaproponowane kursy ale jeśli nie chcę to moja sprawa. Nikt nic nie mówił o żadnej "aktywacji", z tego co wiem, to jest to na kontancie a nie w a-kasse. I też nie mogą nikogo zmusić do wzięcia jakiejkolwiek pracy - to też prawo socjalu. Dużo było mowy na spotkaniu o tym jakie mamy prawa i obowiązki, i jedynie obowiązkowo trzeba się stawiać na rozmowy z nimi i aktywnie samemu szukać pracy.
To fajna a-kasse masz, moja mowi to:
http://www.foa.dk/Forbund/Publikationer.aspx?pjeceid=493

No ale moze Ci nie wspomnieli o akriveringu, bo jak sama pisalas, z Twoimi szerokimi kwalifikacjami i duzym doswiadczeniem znajdziesz prace zanim Cie aktivering obejmie.

Cytuj (zaznaczone)
Nie dajcie sobie wciskać kitów z okazji że jesteście obcokrajowcami i może ktoś się liczy z tym, że nie wiecie lepiej. Radzę przeczytać prawa jakie was dotyczą i tak przygotowani iść na spotkanie.
Z ostatnim zdaniem sie zgadzam jak najbardziej, co do wciskania kitow, watpie, czy to robia, po co, przeciez na stronie internetowej kazdej a-kassy jest napisane, co i jak.
Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
Hare seks, hare seks, seks, seks, hare, hare
Hare muza, hare muza, muza, muza, hare hare
Hare siec, hare siec, piwo, seks, muza, hare ;)

Offline Iwcia

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 5
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Cze 2013, 16:59:32 »
Wybacz ale jesli tylko mozesz zmien szefa zn. prace, skoro on tak z Toba rozmawia. Moja dobra rada i to jak najszybciej tylko mozesz.
Jestes OBYWATELEM EU powiedz "Panu", masz takie same prawa w DK jak Dunczycy gdy przebywasz na legalnym pobycie.
A kasse jesli nabierasz uprawnien do tego swiadczenia, tak samo obowiazuje Ciebie jak DK obywateli, 2 lata. Nastepnie w zaleznosci od okolicznosci rozpatrywana jest mozliwosc Twego pobytu w DK, ale to juz na inny odcinek serialu  ;)

Dzięki wielkie , też tak właśnie myślałam . Ale szefa póki co chyba nie będę zmieniała , bo jak do tej pory to jest chyba jego jedyna wpadka na minus :) .

Offline anciol7

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #33 dnia: 20 Cze 2013, 20:00:22 »
Kilka dni temu pytałam w moim 3F o A-kasse i Pani poinformowała mnie, że gdybym chciała podjąć po powrocie z macierzyńskiego prace w niepełnym wymiarze godzin to oni dopłacają do pełnego etatu przez 30 tygodni, czyli ok pół roku. Później gdybym nie daj Boże straciła prace to mi się jeszcze należny 1,5 roku na A-kassie.
Wiec na A-kassie można być przez 2 lata.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #34 dnia: 20 Cze 2013, 22:54:32 »
Mam pytanko , ostatnio przy luznej rozmowie z szefem wypłynęła pewna kwestia związana z długością pobytu na a-kasse . On twierdzi , że od zeszłego roku zmieniło się to na tyle , że na a-kassie można być tylko przez pół roku i jeżeli przez ten czas nie znajdziesz pracy to mają prawo Cię ,,wyrzucić ,, z Danii . Nigdzie nie mogę znalezć info , aby to potwierdzić , dlatego pytam na forum . Może mi to ktoś w jakiś cudowny sposób pomóc wyjaśnić ??? .
Mysle, ze albo Ty, albo Twoj szef pomyliliscie kontanthjælp z A-kasse. Obydwa swiadczenia sa zasilkami dla bezrobotnych, ale sa wyplacane na innych zasadac i przez inne instytucje.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #35 dnia: 20 Cze 2013, 23:26:01 »
Mysle, ze albo Ty, albo Twoj szef pomyliliscie kontanthjælp z A-kasse. Obydwa swiadczenia sa zasilkami dla bezrobotnych, ale sa wyplacane na innych zasadac i przez inne instytucje.
hihihi, obawiam sie , ze to szef ;) :D!
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #36 dnia: 21 Cze 2013, 09:29:19 »

Chociaz, kontant tez nie koniecznie tylko 6 mscy, znam przypadki dłuzszego pobierania  :)
Ja mysle, ze uczony kolega miał na mysli przepis o wjezdzie do DK i poszukiwanie pracy to jest te 6 mscy, a nie douczł sie juz, ze innych uprawnieni sie nabiera gdy przepracuje sie juz jakis czas w DK, czyli stosunku pracy i płaconych podatkow i składek.
Bystrzacha z tego szefa  ;D Swoja droga ponizajace traktowanie, miałem podobna sytuacje jak jeszcze sie nie "opierzyłem" i usłyszałem til Polen.
Odpowiedziałem, ze predzej on wyjedzie za robota niz ja, patrzta, patrzta sie sprawdziło!!! 2 miesiace po mnie faceta zwolnili i gdzies wybyl, a słuch o nim zaginał  ;D ;D ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 21 Cze 2013, 09:29:19 »

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #37 dnia: 21 Cze 2013, 09:45:01 »
Chociaz, kontant tez nie koniecznie tylko 6 mscy, znam przypadki dłuzszego pobierania  :)
Ja mysle, ze uczony kolega miał na mysli przepis o wjezdzie do DK i poszukiwanie pracy to jest te 6 mscy, a nie douczł sie juz, ze innych uprawnieni sie nabiera gdy przepracuje sie juz jakis czas w DK, czyli stosunku pracy i płaconych podatkow i składek.
Bystrzacha z tego szefa  ;D Swoja droga ponizajace traktowanie, miałem podobna sytuacje jak jeszcze sie nie "opierzyłem" i usłyszałem til Polen.
Odpowiedziałem, ze predzej on wyjedzie za robota niz ja, patrzta, patrzta sie sprawdziło!!! 2 miesiace po mnie faceta zwolnili i gdzies wybyl, a słuch o nim zaginał  ;D ;D ;D
Oczywiscie, ze mozna dluzej. Wszystko zalezy od indywidualnej sytuacji. Osobiscie znam Polakow i Polki pobierajace kontanthjælp od  ok 2 lat.

Prawda jest taka, ze o ile my , przecietni Polacy mamy naprawde jako taka wiedze o podatku, zwiazkach zawodowych i innych, mysle , waznych sprawach, zarowno tu , jak i w Polsce, to przecietni  Dunczycy tej wiedzy nie posiadaj i przyznaja to bez wstydu, zupelnie otwarcie. Ktos nie wierzy? Proponuje sie spytac przecietnego Dunczyka ( oczywicie nie mowie o 4% wysoko wyksztalconych Dunczykow 8)) o fagforening, ktory poleca i dlaczego ;) :D :D Znam odpowiedz, hehehe 8) :D

"Til Polen..." tez uslyszalam w kommune, gdy wcale nie prosilam o pieniazki, tylko o rade i pomoc w uzyskaniu mieszkania. Mnie to kopnelo do przodu. Wiecej tam nie poszlam. Jest to ponizajace, ale...jednoczesnie swiadczy o ludziach, ktorzy takie slowa wypowiadaja, a nie o nas...

A propos dunskich liderow, bosow i szefow... Bardzo czesto, w magazynach np, szczegolnie do zarzadzania grupami o innym podlozu etnicznym ;) przeznacza sie Dunczykow, ktorzy ukonczyli.... 9 klas Folkeskole :D :D :D

No, wszystko na ten temat mysle.... 8)

Offline Iwcia

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 5
« Odpowiedź #38 dnia: 21 Cze 2013, 12:00:04 »
hihihi, obawiam sie , ze to szef ;) :D!
Tak masz rację , to szef . Ale na pewno nie jest to złośliwa pomyłka , pracuję w firmie gdzie jednak stawiają na pracowitość , dokładność i brak kłopotów właśnie z Polakami . I jeszcze nigdy , a pracuję już 4 lata , nie usłyszeliśmy nic dla nas obrazliwego . Oni wiedzą doskonale , że mogą liczyć na nasze ,, zdolności,, , a my jeszcze jakoś nie przejechaliśmy się na nich .

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #39 dnia: 21 Cze 2013, 12:05:19 »
Tak masz rację , to szef . Ale na pewno nie jest to złośliwa pomyłka , pracuję w firmie gdzie jednak stawiają na pracowitość , dokładność i brak kłopotów właśnie z Polakami . I jeszcze nigdy , a pracuję już 4 lata , nie usłyszeliśmy nic dla nas obrazliwego . Oni wiedzą doskonale , że mogą liczyć na nasze ,, zdolności,, , a my jeszcze jakoś nie przejechaliśmy się na nich .
Nie, no ja wiem, ze nie zlosliwe. Ani, ze pewnie obrazic nie mial zamiaru. To po prostu braki w wiedzy, a to nie jest karalne, za to nagminne ;) :D

Offline aqua1

• Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #40 dnia: 21 Cze 2013, 12:17:42 »
Mam rozumieć że jedynym dokumentem chroniącym przed słowami "Til Polen..." jest stały pobyt ??

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #41 dnia: 21 Cze 2013, 12:40:17 »
Mam rozumieć że jedynym dokumentem chroniącym przed słowami "Til Polen..." jest stały pobyt ??
Dokumentem nie zamkniesz nikomu ust. Cham pozostanie chamem, nawet jesli pomachasz mu przed nosem listem zelaznym JKMosci milosciwie nam tu WSZYSTKIM panujacej ;)

Mysle, ze lepiej chroni uczciwa praca i nie przejmowanie sie opinia burakow i ziemniakow w walonkach 8) :D

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #42 dnia: 21 Cze 2013, 17:04:57 »

A moze zbyt mało wiesz i w takim przypadku jasne, ze wydaje Ci sie, ze wszystko jest ok?  ;)
Zartowałem!  :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #42 dnia: 21 Cze 2013, 17:04:57 »

UWAGA! Nie dla każdego A-kasse

Zaczęty przez animattDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 21692
Ostatnia wiadomość 08 Mar 2018, 03:50:19
wysłana przez animatt
Feriepenge na A-Kasse a praca jako vikar

Zaczęty przez pytttekDział Podatki