poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: chociaż nie pracowałem dostałem COŚ ze SKAT  (Przeczytany 3810 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mysje_hood

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
chociaż nie pracowałem dostałem COŚ ze SKAT
« dnia: 27 Kwi 2010, 16:08:17 »
witam

Byłem studentem erazmusa w Danii (konkretnie Roskilde) od sierpnia 2009 do stycznia 2010. W Danii nie pracowałem w ogóle. Dzisiaj tj 27 kwietnia 2010 dostałem na swój polski adres domowy coś co wygląda tak: http://jest.info/Skat/TastSelv/Aarsopgoerelse_begraenset.html
Jako że nie znam duńskiego a nie ma tam ani słowa po angielsku nie wiem o co w tym chodzi. Gdzie są dane o podatkach i zarobkach to wszędzie mam 0. Udało mi się przetłumaczyć google translate ze ostateczny termin CZEGOŚ upływa 2 maja 2010 roku. Pod swoimi danymi (CPR, TastSelv) mam "resultat af arsopgorelse" i jest tam napisane "ingen restskat eller overskydende skat."

Co mam z tym zrobić? Musze coś wypełnić (odsyłać) skoro mam w tych podatkach i zarobkach wszędzie 0? Poradźcie coś bo naprawde nie wiem z czym i jak to się je.

PS. Przed powrotem do Polski wymeldowałem się w Roskilde. Nie chciałbym też zeby cokolwiek z Danii przychodzilo mi do domu w Polsce

Pozdrawiam mysje

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: chociaż nie pracowałem dostałem COŚ ze SKAT
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Kwi 2010, 20:52:40 »
Dunski US (Skat) wysyla rozliczenie roczne do wszystkich, ktorzy w roku podatkowym byli zameldowani w Danii. Rozliczenie to (Årsopgørelse) jest opracowane przez Skat na podstawie informacji jakie Skat posiada od np. pracodawcow, bankow, instytycji
i innych urzedow np. SU (stypendia) itp. W Twoim przypadku Skat nie posiada autoamtycznie zadnych danych. Jezeli masz jakies zmiany do otrzymanego za Skatu rozliczenia, to mozesz/musisz je wniesc w terminie do 2 maja. W kazdym razie, bez wzgledu na to czy masz jakies uzupelnienia czy nie - musisz zaakceptowac to rozliczenie. Mozesz zrobic to na stronie internetowej www.skat.dk, jezeli masz kod do swojej teczki podatkowej, albo podpisac i odeslac rozliczenie poczta. O ile pamietam, Skat po przekroczeniu terminu skladania rozliczenia rocznego, moze naliczac grzywne za kazdy dzien przekroczenia. 

Offline mysje_hood

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Kwi 2010, 22:44:14 »
Dzięki wielkie za odpowiedź.
Znalazłem coś takiego:
"Rozliczenie roczne
W zależności od twojego obowiązku podatkowego, SKAT wysyła pocztą do 15 kwietnia:

* Nieograniczony obowiązek podatkowy
          o Årsopgørelse - rozliczenie roczne. Nie musisz nic więcej robić jeżeli rozliczenie jest poprawne.
          o Oplysningskort - karta informacyjna. Termin deklaracji ewentualnych zmian jest do 1 maja 2008."

ja mam napisane na tym dokumencie własnie Årsopgørelse. czyli nie musze tego akceptowac w końcu? prosze o odp bo nie wiem co z tym zrobic?

źródło: http://jest.info/Skat/Selvangivelse.html

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Kwi 2010, 22:44:46 »
Jeżeli zgadzasz się ze wszystkimi zerami w Twoim "rozliczeniu rocznym" to nie musisz niczego więcej "akceptowac".
Prawdopodobnie nie masz żadnych kodów, żeby wejśc na Skat.dk. Nie masz również ku temu potrzeby.

Żródło: http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1816768&vId=0

Pozdrawiam

Offline mysje_hood

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Kwi 2010, 23:18:01 »
mówisz o tych kodach tastselv itp? jezeli o to chodzi to mam w tym dokumencie te kody. to jak w koncu to jest? na pewno brak potwierdzenia ze sie zgadzam jest równoznaczny z tym ze się zgadzam?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #4 dnia: 27 Kwi 2010, 23:18:01 »

ulga skat na kupno domu

Zaczęty przez mokkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 18940
Ostatnia wiadomość 14 Lut 2013, 19:23:11
wysłana przez Jomir
Skat - tłumaczenie i drobna pomoc

Zaczęty przez MostekDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 17824
Ostatnia wiadomość 04 Cze 2008, 17:31:14
wysłana przez Klingon
skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23368
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
Darowizna w Polsce a Skat

Zaczęty przez cirolDział Podatki

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12025
Ostatnia wiadomość 27 Lut 2019, 17:27:30
wysłana przez cirol
Skat odnosnie auta na pl dechach prosze o tlumaczenie/wyjasnienie