Ogólne > Hydepark
Ciekawostki Pana Dropsa o Danii ;)
mona:
Najnizszy punkt Danii to Lammefjord 7m.p.p.m.
vera:
--- Cytat: Tula w 14 Wrz 2007, 16:42:00 ---Panowie robotnicy skonczyli dzis remontowac nam fasade naszego pionu w bloku. To, polaczone z wymiana okien i kaloryferow, zajelo im, bagatela, pol roku. Za to po przyjsciu do domu zastalam na biurku kartke z podziekowaniami za cierpliwosc oraz pudelko pysznych czekoladek :o.
Wyobrazacie sobie cos takiego u nas? Ze panowie dziekuja mieszkancom za cos? Predzej sie mieszkancy na pol litra zrzucaja...;)
Tak czy inaczej, jestem bardzo mile zaskoczona :).
--- Koniec cytatu ---
właśnie to jest to ze czasami , nie spodziewamy się jaki maja gest ;D
twarda:
dania słynie z najwiekszej na swiecie produkcji ananasów w szklarniach. Ananasy te charakteryzują sie wiekszą zawartościa magnezu i potasu.
PPozdrawiam Bożenka T.
Manior:
W dniu dzisiejszym po raz kolejny dałem się skusić na duńskie ciastko - brunsviger.
(Podobno zupełnie nieznane na Jutlandii i Zelandii, za to cenione na wyspie Fionia)
I jedząc zakupiony kawałek doszedłem do wniosku, że to ciastko/ciasto pełni, tu w Odense,
taką samą rolę jak pączki w Polsce. Co prawda nie przypomina ich kształtem i kolorem,
ale smak ciasta i polewa z cukru farin jest bardzo podobna w smaku do pączków.
Brakuje tylko "wsadu" malinowego.
Pozdrawiam
roga:
Znane, znane w calej Danii od dziesiatkow lat., ale coraz mniej popularne z powodu, ze sa cholernie niezdrowe. Sam ulep cukrowy - smacznego.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej