Ogólne > Hydepark

Ciekawostki Pana Dropsa o Danii ;)

<< < (9/13) > >>

Marys:

--- Cytat: Tula w 11 Cze 2007, 18:16:59 ---Wiecie, jak sie okresla zycie na kocia lape w Danii? "Zycie po polsku" ;D. I to jest oficjalny zwiazek frazeologiczny. Pojecia nie mam, skad im sie to wzielo...

--- Koniec cytatu ---

Polacy emigrujacy w czasach powstan (listopadowego i styczniowego) pozostawiali zony w Polsce (bo nie wpadali w tamtych czasach, ze mozna miec kæreste i dawali sie jak bezmyslne woly zaciagac babom do oltarza). Bedac w Danii, poznali nowe kobiety i zyli z nimi w nieformalnych zwiazkach, bo rozwody w tamtych czasach nie byly praktykowane.

Tak mi wyjasnil pewien Dunczyk, wyuczony nauczyciel (wykonujacy co prawda inny zawod, pracujacy w kazdym razie w zdecydowanie panstwowej firmie).

Jomir:
To zycie "po polsku" ma zwiazek z sytuacja, ktora opisujesz, aczkolwiek nie dotyczy emigracji z lat 1830 czy 1863, a z dwudziestolecia miedzywojennego. BYla to emigracja typowo zarobkowa, zwana inaczej emigracja buraczana (Polacy najczesciej wowczas pracowali przy ogolnie mowiac burakach na Wyspie Loland). Reszta sie zgadza  ;D

mala_z_Aarhus:
Ja slyszalam, ze sytuacja dotyczyla glownie polskich kobiet, a nie mezczyzn.
To one tez zbieraly buraki na polach.
Ich analfabetyzm oraz wyznanie powodowal, iz nie mogly podpisac aktu slubu.

Klingon:
Kagemand (Ciastowy człowiek)

Kagemand jest ciastem upieczonym w kształcie dziewczynki w sukience lub chłopca. Pieczone jest specjalnie na urodziny dziecka i często upiększone glazurą, marcypanem i cukierkami, tak że wychodzi twarz, włosy i guziki. Lakrids-sznurówki są często używane jako włosy na czarno, brązowo lub czerwono, i upodabniają kagemanden do każdego zadowolonego dziecka które ma urodziny. Tradycją jest rozpoczęcie od ucinania kagemanden głowy, podczas gdy wszyscy zebrani krzyczą na całe gardło. Kagemanden można upiec z wienebrøds-ciasta, vandbakkelses-ciasta lub jako brunsviger.

Tula:
Pisalismy juz troszke o dunskiej fladze, to ja dodam, ze to najstarsza flaga swiata wciaz bedaca w uzyciu :). Pochodzi z 1219 roku i legenda glosi, ze zostala zeslana przez Boga krolowi Waldemarowi w czasie bitwy pod Tallinem.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej