Ogólne > Hydepark

Ciekawostki Pana Dropsa o Danii ;)

<< < (10/13) > >>

Manior:
Święta prawda poparta legendami. Sam moment zesłania był motywem w malarstwie.
http://www.navalhistory.dk/images/Flag/dannebrog_fra_himlen.jpg

vera:
jedna ze stacji OKQ8 miała uszkodzony terminal płatniczy, kilka dziesiąt osób sobie zatankowała fury do pełna albo i lepiej  ;D. Policja została wezwana przez właściciela kiedy odkrył ze cos nie normalnego sie dzieje na jego stacji. Policja zatrzymała całą kolejkę aut do wyjasnienia. Reszta która zatankowała nie płacąc szuka policja na podstawie video rejestracji.

HE HE HE, czyli duńczyk taki sam złodziej jak polski, tylko że jest u siebie  ;D

Jomir:
A skad wiesz, ze wlasnie Dunczycy tankowali?????
Tudziez, ze tylko Dunczyczycy????

vera:

--- Cytat: Mirra w 29 Lip 2008, 17:14:58 ---A skad wiesz, ze wlasnie Dunczycy tankowali?????
Tudziez, ze tylko Dunczyczycy????

--- Koniec cytatu ---

A skąd wiesz że nie??? 

1. Mówiono tylko o duńczykach
2. Jeżeli cokolwiek robia inne narodowości się wiekszym echem odbija
3. Po zatyrzymanu całej kolejki nie było mowy o innych nacjach, a napewno by pojechali i odwrócili by kota ogonem.

Manior:
Dzielnica Odense Korup, w której znajduje się wspomniana stacja OK, jest w miarę czysto "duńska". Nie ma na jej terenie bloków, czy tanich szeregówek, które w głównej mierze są zamieszkiwane przez cudzoziemców. Gdyby taka sytuacja powstała w dzielnicy Vollsmose to sądzę, że rodowici Duńczycy nie mieli by szansy zbliżyć się do dystrybutorów. :) Gdyby tam nawet był jakiś cudzoziemiec to tylko stonował by złodziejstwo.
Cztery osoby same zgłosiły się na policję, mając wyrzuty sumienia, lub obawiając się rozpoznania. Skradziono w sumie 3.900 litrów na sumę ok 40.000 koron. To odpowiada 72 tankowaniom á 50 litrów.

Nie wiem czy wiecie, że Coop DK (Sklepy Brugsen, Kvickly, Fakta) zorganizowało własną telefonię komórkową. W niedzielę można było kupić pakiet startowy, zawierający 100 koron rozmów za 10 koron. W Kvickly Odense zobaczyłem, że kilka osób pochodzenia arabskiego wykupiło tych pakietów chyba po 50 sztuk. Zapytałem jednego z nich co z tym będą robili. Wzruszył ramionami - "Jeszcze nie wiem, ale to bardzo tanio"

Przypomniał mi się w tym momencie dowcip z dawnej Polski:
Sąsiad spotyka sąsiada na ulicy, który wiezie dwie trumny na wózku. "Drogi sąsiedzie, jaka tragedia! Co to się stało? Dwa pogrzeby! Nic nie słyszałem!" Na to tamten z cwanym uśmieszkiem: "Eee tam, nikt nie umarł, ale dawali po dwie to wziąłem"

Pozdrawiam

[Posted on: 30 Lipiec  2008, 20:42:54]
Przybyszu, jeżeli trafisz do miejscowości SØNDERSØ, 10 km na pn/zch od Odense, zwróc uwagę na rondo w centrum miasta.
Tam właśnie umieszczono artystyczny monument. Mieszkańcy nie rozumiejąc wizji artysty nazywają to: "Lortet" (G....).
I faktycznie skręcona, zardzewiała rura przypomina psie odchody.
Niestety nie mogłem znaleźc zdjęcia obiektu. (Może sam to będę musiał kiedyś sfotografowac)
Na razie zrzut z google earth:

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej