Ogólne > Hydepark
Ciekawostki Pana Dropsa o Danii ;)
marta_malgorzata:
Ja tez slyszalam o wersji z Polkami od burakow cukrowych, z tym, ze w mojej nie bylo slowa o rodzinie w Polsce, tylko o tym, ze zarabialy tak malo, ze nie stac je bylo na wesele i tak zyly bez slubu. 8)
mala_z_Aarhus:
Znam niestety wersje, ze polskie robotnice na polach burakow cukrowych były analfabetkami. W związku z tym nie mogły zawrzeć związku malzenskiego w urzędzie - nalezalo się podpisać.Nie wspominając już o wypowiedzeniu i zrozumieniu przysięgi w języku duńskim. Dodatkowa komplikacja było rozne wyznanie stron zainteresowanych.
Idiom dotyczący polskiej ekonomii, porzadku - en polsk rigsdag - jest nalecialoscia z języka niemieckiego.
Nie pamiętam już, w ktorej ksiazce wspominano o grupie polsko-rosyjskich socjalistów(?), którzy w roku 1916 w Kopenhadze zamordowali jednego ze swoich towarzyszy. Podobne wlasnie wtedy straszono duńskie niegrzeczne dzieci przyjściem Polaków.
Mnie zainteresowało specyficzne użycie czasownika at parlamentere. Ma negatywna konotacje.
mona:
Dania otoczona jest az 406-oma wyspami.
piatka:
W sklad Danii wchodzi te 406 wysp, ale tylko ok 90 jest zamieszkalych
allena:
czy wiecie, co oznacza wyraz "smorrebrod" ??? sa to kanapki, na bazie chleba razowego /w pewnych wyjatkach rowniez odpowiednika naszej bulki paryskiej/, ktore Amerykanie "ochrzcili jako "otwarty sandwich", poniewaz niedopuszczalnym jest, aby te wlasciwa kanapke przykryc jeszcze od gory druga kromka chleba.
Te male kanapki, onaczaja bardzo wiele dla Dunczykow:
- to styl zycia,
-posilek, spozywany z rodzina,przyjaciolmi, na spotkaniach zakladowych itd
-to specjalny ceremonial spozywania, wszyscy zaczynaja jesc, gdy kazdy juz sobie nalozy cos na talerz i chociaz przekasi jeden kes, to wtedy gospodarz moze wzniesc toast tzw.snaps lub piwo.
Te male kanapki to prawdziwy kunszt: najpierw smaruje sie je maslem lub smalcem,pozniej naklada sie rybe,mieso...lub taki ostry ,najlepiej "z zapachem" ser zolty,ktory nosi nazwe "stary Ole".Na to kladzie sie specjalne platy galarety,majonez lub remoulade i podobne inne dodatki, a na koncu dekoruje sie to wszystko rzezucha,plastrami cytryny,cebulka,szparagami i innymi warzywami lub owocami.
Najpierw spozywa sie kanapki z ryba: sledzie,cieply filet rybny,wedzony wegorz z jajecznica, nastepnie podaje sie cieple i zimne miesne dodatki: pasztety,poledwice,roastbeef z prazona cebulka i remolada, a na koncu je sie rozne sery ze specjalnymi ciastkami i chlebem.
Musze powiedziec, ze czasami te male kanapki to prawdziwe male dziela sztuki i...smakuja wybornie ;) Polecam...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej