Wyjechałem w zeszłym roku, a we Frankfurcie nad Manem byłem w zeszły poniedziałek.
Kogo tu poinformować... nie wiem. Już po tym wszystkim nie zależy mi na odzyskaniu pieniędzy za przejazd, czy pracę. Tyle kłopotów było z tymi ludźmi, że gdybym dzisiaj zaczął się bawić w sądy, czy policje, to straciłbym tylko czas, który wole poświęcić na pracę.
Farma była w gminie Aalestrup, miejsc. Klotrup - większe miasto w pobliżu to Aars, Hobro i VIBORG ( gdzie udało mi się trafić na kabusewcę jadącego do Hamburga ) - uznałem, że mając rodzinę w niemczech, najważniejsze jest to by do tych Niemiec się dostać i tam móc spokojnie myśleć co dalej.
Z tym "miłym" małżeństwem próbowałem rozmawiać, zaraz po przyjeździe do Niemiec, ale nie odbierają ode mnie telefonu.
Klnąć na nich nie będę - nie życzę im źle, ale mam nadzieję, że to co przytrafiło się mi, będzie przeczytane przez kogoś kto pracy za granicą szuka, kto na nich trafi i czytając to, z góry podziękuje za współpracę.
Ja też myślałem, że takie oszustwa, to już przeszłość. Że nikt dzisiaj czegoś takiego próbować nie będzie.
Poza tym - kiedy przed Ciebie wychodzi para dwóch starszych osób, miłych i sympatycznych - no ciężko sobie wyobrazić, że byliby Cie w stanie oszukać.
Reportera, dziennikarza mógłbym wysłać. Ale rolnik pewnie pieniądze za moją pracę dawał pośrednikowi, o jakimś posiłku zapewne nawet nie slyszał. Na warunki w jakich się tam żyje przecież godzić się nie musiałem. Siła nikt mnie tam nie trzymał, bo to ja chciałem pracować - i co ?
Polak z którym tam siedziałem, też do polski zjeżdża, jak tylko kasę od rodziny na bilet dostanie. . .
Mimo wszystko od momentu przyjazdu do niemiec, stale przeglądam oferty firmy ANDREASAGRO na internecie i w miarę możliwości ostrzegam z góry, za pomocą wpisu czy komentarza, osoby które na takie ogłoszenie wpadają.
Może w najbliższym czasie ktoś, kto z tą firmą mial podobne problemy również to przeczyta. Gdyby bylo kilka osób wiecej - które też zostały oszukane - to już mozna by pomyśleć nad sensownym działaniem.
A teraz, póki co ... ciesze się, że jestem w domu