poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: czy mieszkajac w Szwecji moge poruszac sie autem w Dani na PL tablicach???  (Przeczytany 7779 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lena23

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Witam wszystkich!!!Mam pytanie do was,moze Wy sie bardziej orientujecie na faktach...Mam zamiar przeprowadzic sie do Szwecji i byc tam zameldowany ale obecnie mam prace w Dani i takze codziennie dojezdzac autem do pracy w Kopenhadze.Przypomne ze posiadam auto na PL tablicach i teraz pojawia sie moj problem poniewaz nie wiem czy moge sie nim poruszac na terenie Dani mimo ze bede mieszkac w Szwecji.I jak na to bedzie patrzec policja????Prosilabym za konkretne odpowiedzi osoby ktore maja pojecie na ten temat lub bedace w takiej samej sytuacji??pozdrawiam...

ReFormer

• Gość
Byl taki przyklad pilkarza, ktory musial placic sporo $$$ za swojego Mercedesa. Tez mieszkal w Szwecji, ale gral w Danii.

Z przepisow wynika, ze na zagranicznych blachach mozesz poruszac sie w celach turystycznych.

CPR i tak bedziesz miala ...

Offline księgowy

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Tak, to prawda z tym piłkarzem, ale to byl... Brazylijczyk, spoza UE, który na dodatek zignorowal wezwanie do nakazu wywiezienia auta, lub zarejestrowania go w Danii. I on mieszkal tylko w Szwecji jako piłkarz transferowy.
A co do obywatelli Szwecji, to jest inna sprawa. Kraje skandynawskie maja podpisana specjalna umowe, jako unia krajów (stąd Skandynawia) No i oni poruszaja sie po tych 3 krajach bez potrzeby posiadania jakichkolwiek zezwolen na auto.
Nie wiem, czy wystarczy meldunek w Szwecji by obejść to prawo, na pewno musiałby byc to stały meldunek w Szwecji.
Moge sie dowiedziec, bo biuro w ktorym pracuje ma specow od roznych ,,problemow''
Pozdrawiam i gratuluje pomyslu. Zrobienie z siebie Szweda, (oczywiscie ze zlikwidowanym meldunkiem w Polsce)
moze byc pomyslem na obejscie dunskiego prawa.

[Posted on: 03 Maj 2010, 20:19:47]

Zadzwonilem do znajomego, ktory sie bardziej orientuje i on mowi, ze zmiana osrodka interesow zyciowych na Szwecje,
w przypadku jazdy autem na polskich blachach moze jedynie umozliwic poruszanie sie tym autem przez rok.
Potem albo musisz je przerejestrowac na szweckie blachy lub dunskie

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
Witam

Pierwsze pytanie jest na jakich zasadach jesteś w Danii ale to już inna kwestia.
Jeśli zamieszkasz w Szwecji to i tak po pewnym czasie musisz przerejestrować samochód na Szweckie tablice.

poczytaj post - księgowy

A tak na marginesie sprawdź czy Ci się to opłaca. Wprawdzie zaoszczędzisz na rejestracji ale jak jest z ulgami w Szwecji.

pozd.

Offline księgowy

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Tak, masz racje, kombinowania jest duzo, a tylko rok korzysci
I dodatkowo musi ciagle miec z soba papier z polskiej gminy, ze sie na stele wymeldowal z kraju, ze nie ma w RP meldunku, a dodatkowo, musi sie wymeldowac z dunskiej komuny. Ale jak sie zamelduje w Szwecji lub nawet Norwegii, to nie straci mozliwości legalnego pobytu w Skandynawii. zakręcone to, ale prawo jak paragraf- zakrecone  ;D

Offline lena23

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Dziekuje bardzo wszystkim za odpisanie na moje pytanie...I mam  taka mala prosbe bo widze ze Ksiegowy orientuje sie na tych sprawach,bylbym bardzo wdzieczny za Twoj nr tel badz adres e-maila porozmawialibysmy po za forum???moze podam na poczatek swoj  kociak18-87@o2.pl moze Ty do mnie napisz a ja sie napewno odezwe.Pozdrawiam i dziekuje

ReFormer

• Gość
Na takiego maila to ja bym sam chetnie odpisal!!!  ;)

poloniainfo.dk

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
Tylko co z tym rocznikiem 1887r. :D

z góry przepraszam za ten żart.

ReFormer

• Gość
Tylko co z tym rocznikiem 1887r. :D

z góry przepraszam za ten żart.

"Rocznik" (w cudzyslowie, bo wiadomo o co chodzi z rocznikiem) to pol biedy, ale "bylbym bardzo wdzieczny". lena23 - kociak18-87@o2.pl - to facet  :-X

Cofam moja propozycje odpisania na maila ;)

Offline lena23

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
ReFormer nie jestem facetem jesli o to chodzi a co do roku to 1987 jak juz...wiec sie troszke zmieszales... ???

[Posted on: 04 Maj 2010, 17:40:49]

Z mojego konta korzystal Chlopak dlatego jest ,,bylbym bardzo wdzieczny" jesli o to Ci chodzi... pozdrawiam

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
ReFormer  ja się z tego wypisuję. Nie wiadomo ile osób z tego konta korzysta. Chcesz umówić się z jedną osobą, a tu nagle przychodzi 10.  :P :D

Offline lena23

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Felis.... z tego konta korzystam tylko Ja wiec o jakich 10 osobach jest mowa??? :)

ReFormer

• Gość
lena23 oj, zartujemy :) Nie patrz na to co piszemy, albo jak juz to przez rozowe okulary ;) Milej nocy.

Offline daniaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 10
  • -Otrzymane: 29
  • Reputacja: +14/-2
... ale prawo jak paragraf- zakrecone  ;D

To nie prawo jest zakręcone, to Wy "kręcicie" tym prawem, żeby już nie użyć gorszego słowa  >:(
Prawo jest tutaj jasne: jezdzisz - rejestrujesz. Ale są ludzie którzy szukają... "luk" ;D

poloniainfo.dk

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26704
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Mieszkanie spoldzielcze czy wlasnosciowe

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 17961
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 18:23:16
wysłana przez uka
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Wyświetleń: 39611
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
rejestrować żone czy nie? - podatek, kwota zwolniona,

Zaczęty przez piotrekszDział Podatki

Wyświetleń: 19031
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2008, 13:59:51
wysłana przez Klingon
czy Duńczycy płacą na czas?