poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: skat??a co to??jak i z czym to ugryść??  (Przeczytany 2586 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline coverumc

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
skat??a co to??jak i z czym to ugryść??
« dnia: 05 Maj 2010, 03:00:45 »
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.Dostałem do Polski pismo ze SKAT abym się sam rozliczył(podobno to proste) no i takie proste że zgłupiałem.Nie znam się na tym totalnie ale wyszło mi że muszę zapłacić w Dani podatek....myślę sobie no ok,ale studiując to forum szanowne,doszedłem do wniosku że nic już nie wiem.Gdy loguję się na tę swoją teczkę (tastselv) rozliczenie roczne pokazuje mi co innego,karta podatkowa co innego.Zarobek mam wpisany w rubryce 16 , nie w 11.....Karta pokazuje że mam 8% podatku + kwota wolna powinny mi dać zero podatku a tu mi jakieś bochomazy powychodziły.Nie wiem czy szef coś za mnie płaci,czy nie...Jestem w kropce.

Proszę kogoś kto się zna na tym logicznie aby mi pomógł,jeśli zajdzie potrzeba to oczywiście zapłacę za przysługę.......Podam ten cwój CPR

No naprawdę im więcej zagłębiałem się w forum to coraz bardziej głupi byłem.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: skat??a co to??jak i z czym to ugryść??
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Maj 2010, 09:33:34 »
Przede wszystkin nie nalezy mylic karty podatkowej z rozliczeniem roznym. Karta podatkowa to tylko deklaracja podatkowa okreslajaca ile w przyblizeniu bedziesz mial dochodow i ile ulg wroku podatkowym. Deklaracje taka wypelnia sie przed rozpoczeciemy roku podatkowego i nazywa sie Forskudsopgørelse. Napodstawie tej deklaracji dochodow otrzyales karte podatkowa i placiles zaliczkowo podatek. Teraz, to znaczy po uplywie roku podatkowego 2009 miales obowiazek rozliczenia sie z faktycznie uzyskanych dochodow. Skat (dunski urzad podatkowy) posiada wiele informacji o Twoich dochodach itp. i na podstawie tych danych sporzadzil rozliczenie (Årsopgørelse). W terminir albo do 2 maja albo do 1 lipca br. - w zaleznosci czy jestes/byles podatnikiem o ograniczonym obowiazku podatkowym czy tez nieograniczonym, mozesz wniesc poprawki do rozliczenia otrzymanego przez Skat, szczegolnie ulgi, tzw. fradrag, ktorych Skat nie otrzymuje automatycznie od pracodawcy. Nie wiem jakie dokumenty otrzymales od Skat. Byc moze Servicebrev i Selvangivelse w krorym masz podane dane jakie Skat juz posiada. Podaj swoj Cpr nr. i kod aktywujacy teczke podatkowa - - wowczas bede mogl Ci dokladniej doradzic. Pozdrawiam.

[Posted on: 05 Maj 2010, 09:25:47]

Kwota wolna od podatku naTwojej karcie podatkowej jest rezultaten zadeklarowania (zaliczkowa deklaracja Forskudsopgørelse) relatywnie wysokich ulg. Dlatego placiles bardzo niski podatek. Skat nie posiada informacji o ulgach za wyzywienie, zakwaterowanie itp.a i dlatego wykazuje tylko Twoj dochod i tylko niektore ulgi przyslugujace automatycznie jak Beskæftigelsesfradrag (ulga dla pracujacych) i personfradrag (ulga osobista). W ten sposob sporzadzone rozliczenie wykazuje , ze mausisz doplacic podatek. Po sporzadzeniu korekty do rozliczenia, albo w ogole nie bedzie podatku do zaplaty , albo podatek bedzie znikomy, albo tez Skat wyplaci Ci nadplacony podatek. 

Offline coverumc

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Maj 2010, 13:13:46 »
Dziękuję serdecznie.Wysłałem Ci na PW mój CPR i kod.Ja nawet nie mam pojęcia czy jestem na ograniczonym obowiązku czy też nie.Nic z tego nie rozumiem.Chciałem od szefa tą niebieską kartę ubezpieczeniową to mi powiedział że dopabuse roku pracy dostanę.Jak byś mógł sprawdzić(jeśli się da) poprzez tą moją teczkę co mam i co mogę a co nie byłbym zobowiązany.....

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #2 dnia: 05 Maj 2010, 13:13:46 »

Praca w nocy szkodliwa jak azbest

Zaczęty przez MargaretMitchellDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 25538
Ostatnia wiadomość 17 Sie 2011, 17:15:50
wysłana przez @ae@
feriepenge - jak otrzymać wypłatę?

Zaczęty przez evadeloonaDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 17769
Ostatnia wiadomość 27 Maj 2009, 10:37:25
wysłana przez mala_z_Aarhus
jak odnosza sie pracodawcy w danii do sluzby wojskowej

Zaczęty przez tygrys3000Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 22033
Ostatnia wiadomość 09 Cze 2007, 15:21:41
wysłana przez GoTTie
jak zrobic przelew nordea.dk NIECH MI W KONCU KTOS POMOZE !

Zaczęty przez kolanexDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 21543
Ostatnia wiadomość 19 Mar 2013, 10:18:41
wysłana przez 1941
jak odliczyc dojazdy do polski

Zaczęty przez mucz81Dział Podatki

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 24094
Ostatnia wiadomość 27 Cze 2009, 20:40:39
wysłana przez andyandy