Ogólne > Praca w Danii

Ferie penge

<< < (2/4) > >>

ego:
Ja mam na kwicie z wypłaty wpisane Brutto ferienpenge(TL) 1.343,59
AM-birdag ferienpenge (TL)107-
ferienpenge netto 1.032,59
Skat ferienpenge (TL) 204-
Co to oznacza dla mnie?

piatka:
Masz wiec wszystko w porzadku.
Pieniadze sa odprowadzane na feriekonto i do dzis masz odlozone 1032 netto.  Na kazdym lonsedelu, kwota ta bedzie sie zwiekszac. W lutym przyszlego roku dostaniesz feriekort, ktora wypelnisz, podstemplujesz u pracodawcy i odeslesz z powrotem, ale urlop za rok 2007 bedziesz mogl wykorzystac dopabuse od maja 2008

micmar:

--- Cytat: piatka w 16 Lip 2007, 13:04:27 ---Masz wiec wszystko w porzadku.
Pieniadze sa odprowadzane na feriekonto i do dzis masz odlozone 1032 netto.  Na kazdym lonsedelu, kwota ta bedzie sie zwiekszac. W lutym przyszlego roku dostaniesz feriekort, ktora wypelnisz, podstemplujesz u pracodawcy i odeslesz z powrotem, ale urlop za rok 2007 bedziesz mogl wykorzystac dopabuse od maja 2008

--- Koniec cytatu ---

pytanie: pracuję od sierpnia '06 ... od tego czasu mam tez opłacane feriepenge, czyli rok minie w sierpniu '07

załapię się jeszcze na wakacje w tym roku, czy dopabuse kasę będę mógł wykorzystać w sezonie '08 ?

piatka:
Liczy sie rok kalendarzowy.
Jesli pracowales w ubieglym roku 5 mies, masz prawo do 2,08 dnia urlopu za kazdy miesiac. Czy nie dostales w okolicach lutego br feriekort? Ilosc pieniedzy, ktore za ten okres powinienes otrzymac, musisz miec na ostatnim lonsedelu z ubieglego roku.
Szefostwo musi zatwierdzic twoj urlop, karte nalezy odeslac do feriekonto i stamtad otrzymasz pieniadze.
Proponuje wszystkim zapisac sie do zwiazkow zawodowych. Polacy przyjezdzajacy do pracy ,nie maja prawa do A- kasse, ale zwiazki zalatwiaja wiele spraw trudnych dla nas. Skladke na zwiazki odlicza sie od dochodow przed opodatkowaniem.

micmar:

--- Cytat: piatka w 16 Lip 2007, 21:51:16 ---Liczy sie rok kalendarzowy.
Jesli pracowales w ubieglym roku 5 mies, masz prawo do 2,08 dnia urlopu za kazdy miesiac. Czy nie dostales w okolicach lutego br feriekort? Ilosc pieniedzy, ktore za ten okres powinienes otrzymac, musisz miec na ostatnim lonsedelu z ubieglego roku.
Szefostwo musi zatwierdzic twoj urlop, karte nalezy odeslac do feriekonto i stamtad otrzymasz pieniadze.
Proponuje wszystkim zapisac sie do zwiazkow zawodowych. Polacy przyjezdzajacy do pracy ,nie maja prawa do A- kasse, ale zwiazki zalatwiaja wiele spraw trudnych dla nas. Skladke na zwiazki odlicza sie od dochodow przed opodatkowaniem.

--- Koniec cytatu ---

feriekort nie dostalem... ogolnie moj pracodawca to wielka dupa w sprawach co sie nalezy a co nie... i tak gwoli scislosci to niedlugo go zmieniam  ;D

a do zwiazkow to tak czy inaczej przystapie... ;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej