poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: kupno samochodu  (Przeczytany 21813 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
Odp: kupno samochodu
« Odpowiedź #45 dnia: 10 Wrz 2010, 11:56:13 »
...Pierwsze zdanie akurat się zgadza, gdyż jest mała delikatna różnica między autem nowym kupowanym od dilera a przydrożnym handlarzem...

Czyli znowu zakladasz, ze wszyscy przydrozni handlarze oszukuja... Masz to potwierdzone jakimis danymi statystycznymi? Czy to takie: ..jedna baba drugiej babie...

Co do urażonej twojej ambicji to sama napisałaś że auto nie miało przebiegu. Jakim cudem wiesz lepiej jakie auto kupiła Miecia zwłaszcza, że jasno określiła przebieg. I to nie była osobista wycieczka ale sprostowanie tekstu z którym wystrzeliłaś jak Filip z konopi.

Nic o zadnym przebiegu nie wiem. I nic o nim nie pisalam. Czytaj uwazniej.
Lewa noga i Filip z konopi to wycieczki osobiste a nie komentarz do posta. Ale przy braku argumentów zawsze mozna skomentowac autora. Bardzo proste i ...glupie.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #46 dnia: 10 Wrz 2010, 12:08:17 »
...Pierwsze zdanie akurat się zgadza, gdyż jest mała delikatna różnica między autem nowym kupowanym od dilera a przydrożnym handlarzem...

Czyli znowu zakladasz, ze wszyscy przydrozni handlarze oszukuja... Masz to potwierdzone jakimis danymi statystycznymi? Czy to takie: ..jedna baba drugiej babie...

Co do urażonej twojej ambicji to sama napisałaś że auto nie miało przebiegu. Jakim cudem wiesz lepiej jakie auto kupiła Miecia zwłaszcza, że jasno określiła przebieg. I to nie była osobista wycieczka ale sprostowanie tekstu z którym wystrzeliłaś jak Filip z konopi.

Nic o zadnym przebiegu nie wiem. I nic o nim nie pisalam. Czytaj uwazniej.

A moze nic nie mial "nakrecone" ?

Moze nie wszyscy na tym swiecie zyja tylko po to zeby oszukac innych ??

Lewa noga i Filip z konopi to wycieczki osobiste a nie komentarz do posta. Ale przy braku argumentów zawsze mozna skomentowac autora. Bardzo proste i ...glupie.
1. Wkleiłem ci cytat z poprzedniej strony, gdyż co strona to inna jest twoja wersja.
2. To że pomieszały ci się odpowiedzi dotyczące dwóch wątków i zbiłaś je w jedno to dalej nie ogarniasz  ;D
3. Co do statystyk, które lubisz to niestety ich nie prowadzę. Jednak wiem o co ludzie pytają na PW i z jakimi problemami przyjeżdżają. Nawet 3 miesięczna gwarancja jest w większości na słowo honoru tak dla kwitu.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #47 dnia: 10 Wrz 2010, 20:41:33 »
Spróbuje jeszcze raz, lyzeczka do ekspresso - łopatologicznie - moze tym razem sie uda.

Chodzilo mi o wystepujace tu przekonanie, ze wszyscy sprzedajacy samochody oszukuja, przekrecaja, zanizaja itd itp.

Zastanowilo mnie skad to przekonanie pochodzi, przeciez wszyscy z nas wiele samochodów - duzo, kilka, jeden - w Danii kupowali.
Czy zawsze bylismy oszukani, zawsze sprzedawc byl oszustem i mataczem?
Skad to przekonanie? Cos co mamy w sobie? :-)

Nie wiem Vera czy tym razem zrozumiesz. Staram sie jak moge ale bardziej łopatologicznie juz sie nie da:-)
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #48 dnia: 10 Wrz 2010, 23:16:43 »
Spróbuje jeszcze raz, lyzeczka do ekspresso - łopatologicznie - moze tym razem sie uda.

Chodzilo mi o wystepujace tu przekonanie, ze wszyscy sprzedajacy samochody oszukuja, przekrecaja, zanizaja itd itp.

Zastanowilo mnie skad to przekonanie pochodzi, przeciez wszyscy z nas wiele samochodów - duzo, kilka, jeden - w Danii kupowali.

Nie wiem Vera czy tym razem zrozumiesz. Staram sie jak moge ale bardziej łopatologicznie juz sie nie da:-)
Znajdź dobre auto za dobrą cenę a zobaczysz że praktyka jestdaleka od twoich snutych teorii.
Łopatologicznie to jak już wspominałem i wspomnę po raz trzeci aby dotarło że pomieszałaś wątki. Zdecyduj się w jakiej kwesti odpisujesz bo czegoś nie ogarnęłaś. Najpierw zapoznaj się z tematem a potem dyskutuj. Tubylcy też opanowali kwestie nie dopowiadania, zatajenia stanu auta i pomimo to ze jest gwarancja która jest w większości przypadków zwykłym papierkiem pomocnym tylko przy drogich autach. Nie wspomnę jak łatwo ogarnęli temat przebiegu auta, że nawet na przeglądzie nie zostanie to ujawnione. Czasami łatwo sprawdzić jaki był cofnięty a jaki nie - zależy od kwalifikacji handlarza.

Łopatologicznie to sobie wytłumacz, że jest coś takiego jak ograniczone zaufanie i nie tylko na drodze ale i w życiu codziennym. Więc nie szufladkuj bo widać wg ciebie Polacy robią wszystko źle a Duńczycy są wzorowymi obywatelami. Uświadom sobie jedno  - jest 50/50
Życzę udanych zakupów.

Offline jeni

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #49 dnia: 10 Wrz 2010, 23:39:08 »
Większość klientów   samochód  kupuje oczami ;D

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #50 dnia: 11 Wrz 2010, 00:18:01 »
Większość klientów   samochód  kupuje oczami ;D

oj trafiłeś mocno w sedno.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #51 dnia: 11 Wrz 2010, 12:42:43 »
Kazdy moze odpisywac jak chce i kazdy sam decyduje w która strone odpowiada. To wlasnie jest na forum najciekawsze i sprawia ze forum ZYJE a nie jest tylko odpowiednikiem 118.

Nie ty vera. Ty nie decydujesz.

A o kupowaniu samochodu oczami? No cóz wiekszosc przymieza spodnie przed zakupem...jesli nie chce sie im tego samego zrobic z samochodem...

Milego weekendu!

P.S Polecam FDM attest.

Kupowalam auta od fabrycznego dealere, z dba.dk, z Niemiec i od przydroznego handlarza i nigdy nie bylo oszustwa. Owszem placone bylo tyle ile samochód byl warty, moze jesli chce sie absolutni kupic "prawie" nówke za 30000kr...Ale to tylko swiadczy o kupujacym.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #51 dnia: 11 Wrz 2010, 12:42:43 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #52 dnia: 11 Wrz 2010, 13:48:17 »
Nabywalem w ostatnich latach kilkanascie samochodow w Danii. Nigdy nie zostalem oszukany. Zdarzalo sie, ze byc moze pojazd nie odpowiadal w 100% moim oczekiwaniom, ale to juz inna sprawa. O jakichs zdecydowanych "machlojkach" czy celowym ukryciu usterek nie bylo mowy. Natomiast trzeba na pewno zwracac baczniejsza uwage przy zakupie uzywanego samochodu od osoby prywatnej w Polsce. Takie sa moje doswiadczenia.

[Posted on: 11 Wrz 2010, 13:46:23]

Troche prowokacyjne, ale bardzo ciekawe/trafne pytanie; nie tylko w kwestii nabywania samochodow.

Offline marina

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #53 dnia: 11 Wrz 2010, 22:42:59 »
A ja uważam,że na nieuczciwego sprzedwacę można trafić wszędzie zarówno w Pl jak i tutaj,każdy sprzedawca zachwala swój produkt wyraźnie wskazując na plusy,nie mówiąc o minusach.Jednak prawdopodobieństwo ze kupimy bubla  jest niestety zdecydowanie większe w Pl. :-(((

Offline jeni

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #54 dnia: 11 Wrz 2010, 23:29:07 »
Próbowałem, próbowałem , ale bez wzajemności . A jak się niema pieniędzy na tyle za ile by się CHCIAŁO  to trzeba jeździć tym
   co się ma w myśl zasady : " gdy się niema co się lubi , to się lubi co się .......   i na co  mnie stać  ;D pozdrawiam

proste jak drut ;D

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #55 dnia: 13 Wrz 2010, 08:06:16 »
Kazdy moze odpisywac jak chce i kazdy sam decyduje w która strone odpowiada. To wlasnie jest na forum najciekawsze i sprawia ze forum ZYJE a nie jest tylko odpowiednikiem 118.

Nie ty vera. Ty nie decydujesz.

A o kupowaniu samochodu oczami? No cóz wiekszosc przymieza spodnie przed zakupem.s..jesli nie chce sie im tego samego zrobic z samochodem...

Milego weekendu!

P.S Polecam FDM attest.

Kupowalam auta od fabrycznego dealere, z dba.dk, z Niemiec i od przydroznego handlarza i nigdy nie bylo oszustwa. Owszem placone bylo tyle ile samochód byl warty, moze jesli chce sie absolutni kupic "prawie" nówke za 30000kr...Ale to tylko swiadczy o kupujacym.
Pamięć masz krótką, wróć kilka stron wcześniej i zobacz jak zmieszałaś dwa wątki. Niby co chciałaś napisać ale do końca sama chyba to tej pory nie wiesz w jakiej kwestii. Jako że zmieniłaś temat dodam  - nie łudź się jak kilka osób powyżej, że sprzedający da ci wszystko czarno na białym. pewnie jesteś tez jedną z nich, która wierzy bezgranicznie w ich gwarancje. Niestety działa ona różnie, czasem odzyskasz co za pierdołkę a za część większej wartości pójdziesz z kwitkiem do mieszkania.

Na przyszłość nie mieszaj dwóch wątków, bo sama się pogubiłaś

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #56 dnia: 13 Wrz 2010, 11:51:25 »
Wolno mi mieszac i wolno mi sie gubic. Wolno mi tez uwazac, ze tego nie robie.

Jak juz napisalam nie ty o tym decydujesz.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #57 dnia: 13 Wrz 2010, 12:36:19 »
Wolno mi mieszac i wolno mi sie gubic. Wolno mi tez uwazac, ze tego nie robie.

Jak juz napisalam nie ty o tym decydujesz.

Jasne, że wszystko ci wolno i to nie podlega dyskusji. Ja tym bardziej ci tego nie zabraniam. Mieszając jednak nie można ciebie zrozumieć o co ci chodzi, ale to nie ma znaczenia bo ty sama się w tym pogubiłaś pisząc bez ładu i składu..

Offline robi2007

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #58 dnia: 10 Lip 2012, 23:48:56 »
Witam,
chcę kupić samochód (varebil) od właściciela z domu (nie komis) na export do polski.
Samochód jest zarejestrowany tu w DK na żółtych blachach i teraz pytanie bo przeglądam forum i nic takiego nie znalazłem.
Jakie są formalności tzn. jak mam to załatwić? Podpisać umowę ze sprzedającym i z tym jechać do skat po pieczątke na export czy jak to zrobić poprawnie?
Samochód nie będzie rejestrowany w danii, czy w związku z tym będą tu jakieś opłaty(podatki czy coś takiego), czy po prostu, umowa, pieczątka skatu na export, tablice wywozowe i gaz do dechy na polskę?.
Pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #58 dnia: 10 Lip 2012, 23:48:56 »

Ubezpieczenia Samochodu - Niewlasciwa firma podana przy rejestracji auta

Zaczęty przez beenpl20Dział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 13820
Ostatnia wiadomość 12 Lip 2016, 23:59:25
wysłana przez maryo1977
uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!