poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: pieniądze wakacyjne  (Przeczytany 18265 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
Odp: pieniądze wakacyjne
« Odpowiedź #30 dnia: 18 Cze 2010, 23:50:05 »
 ......A NIE PRZYSZLO CI DO GLOWY ZE JAK WATEK DOTYCZY JEDNEJ SPRAWY TO NALEZALO BY TRZYMAC SIE JEDNEGO ?? A JAK MASZ OCHOTE ZADAwac inne konkretne pytania to zakladaj inne topiki o tematach ktore dokladnie cie interesuja ,bo w takim ukladzie robi sie tu maslo maslane.....

Ja nie zadaje pytan, ja odpowiadam :-) 

I znowu to samo - nie ty decydujesz kto, gdzie pytanie zadaje. Mozesz pytanie przeczytac albo nie, przeskoczyc albo sie w nie zaglebic ale to inni decyduja czy o cos zapytaja czy nie :-)
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline paveldk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #31 dnia: 19 Cze 2010, 11:10:23 »
to ja juz zglupialem!

co roku dostaje od feriekonto list gdzie odrywam dolna czesc wpisuje tam ile dni calych i ile polowek /jezeli takowe istnieja .zazwyczaj zawsze wychodza mi dni cale i srednio jest ich 25 co np w tym roku dalo mi kwote 42 000 brutto a na konto przelali mi 29000 i tak srednio mam rok w rok.
to wkladam w ta ich zwrotno koperte i wysylam. oczywiscie wpisuje 1 dzien rozpoczecia wakacji/ zawsze wpisuje 1 lipca i kasa jest 1 czerwca na koncie  I PODKRESLAM ZE W TYM CZASIE JESZCZE NIGDY NIE BYLEM NA WAKACJACH zaazwyczaj udaje sie na nie po wrzesniu .

wiekszosc ludzi ktorych znam robi wlasnie w ten sposob!!! kasa nalezy sie jak psu kielbasa i koniec .sa to twoje pieniadze niezaleznie od tego czy edziesz na urlop czy nie.  kiedys bylo tak ze na urlop trzeba bylo isc zeby dostac kase z ferie konto teraz juz tak jie jest.

a TE PIENIADZE OSOBISCIE Z TEGO CO PAMIETAM MOZNA WYBRAC W SIEDZIBIE FERIEKONTO KTORA BODAJZE ZNAJDUJE SIE W HILLERØD znam ludzi ktorzy jezdzili i to tam zalatwiali ale z jakim skutkiem to nie wiem,slyszalem tylko ze tak mozna

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #32 dnia: 19 Cze 2010, 13:05:00 »
Paveldk: Masz racje o tym co piszesz, z tym uzupelnieniem, ze podpisujac sie automatycznie potwierdzasz/oswiadczasz fakty, ktor wymienione sa  w wklejonym kilka postow wczesniej objasnieniem 3F przetlumaczonym na polski. Masz tez racje, zgodnie z tym objasnieniem, ze feriepenge mozna podjac najwczesniej miesiac przed rozpoczeciem ferii.

[Posted on: 19 Cze 2010, 12:45:50]

(Objasninie 3F):

"Feriepenge: Feriekontobevis albo Feriekort
Jezeli masz Feriebevis, pieniadze wplacone na FerieKonto, mozesz sam podpisac do wyplaty. (wczesniej musial to zrobic obecny pracodawca, komuna lub a-kassa).
Swoim podpisem poswiadczasz, ze nie otrzymujesz swiadczen socjalnych (overførselsindkomster) lub wyplaty z tytulu poborow, i ze realnie masz ferie w okresie, ktory podales na tym feriebevis"

Offline PIOTRPOLSKA

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #33 dnia: 19 Cze 2010, 19:36:35 »
a co zrobic jak pracodawca nie chce wyplacij pieniedzy (feriepenge)

ReFormer

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 19 Cze 2010, 19:40:30 »
a co zrobic jak pracodawca nie chce wyplacij pieniedzy (feriepenge)

Zartobliwie - nie zatrudniac sie u takiego :)

Gdybym wiedzial, ze moj pracodawca to kombinator - nigdy bym dla niego nie pracowal. Pieniadze to nie wszystko ... poza tym jak ktos jest swietny w tym, co robi ... to prace znajdzie sobie zawsze  8)

Teraz na serio - badzcie swietni w tym, co robicie, dzieki czemu bedziecie mogli sobie wybrac uczciwego pracodawce. Jak byc swietnym w tym, co sie robi? Analizuj swoje poczynania i skutki dzialan.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #35 dnia: 19 Cze 2010, 20:06:12 »
ReFormer: byc moze za krytycznie podchodzisz do pracodawcy, ktory nie chce wyplacic feriepenge. Znamy tylko jedna strone medalu. nie wiemy z jakiej przyczyny ne wyplaca pieniedzy. normalnie pracownik i pracodawca powinnu byc zgodni co do terminu ferii. Pracodawca musi wziac wzglad napotrzeby pracownika, ale i pracowni musi wziac wzglad na firme. jezeli np. ten okres, w ktorym pracownik chce wziac ferie jest okresem, np. wzmozonej aktywnosci w firmie, to pracodawca moze zaproponowac inny termin. Ogolne zasady, to ze pracownik ma prawo do ferii w okresie letnim w ilosci 3 tygodni, ale normalnie odbywae to na zasadzie wzaemnego ustalenia. Nie sadze, ze pracodawca bez zadnego powodu odmawia wyplacanie pieniedzy feryjnych. Poprostu nie ma do tego prawa.

Offline PIOTRPOLSKA

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #36 dnia: 20 Cze 2010, 19:28:51 »
no tak  ale ja juz od zeszlego roku nie pracuje tam od lipca i jak dzwonie do pracodawcy ( CITY ALUTOLAK INDUSTRIKOGEN 9  ISHOJ ) to sie rozlacza a jak dzwonie do polaka CYRYLA PERCZAKA ktory jest tam brygadzista to on mowi ze go to nie interesuje czy moglby ktos mi w tym pomoc podac jakies namiary na jakis organ ktory sie tym zajmuje  w polsce  a najlepiej na pomorzu  PROSZE   prosze o e-mail na piotr_luszyn@wp.pl   

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 20 Cze 2010, 19:28:51 »

Pieniadze rodzinne na dziecko a rozwod

Zaczęty przez kumcokDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 11240
Ostatnia wiadomość 13 Gru 2018, 08:27:39
wysłana przez Jomir
Jak odzyskac pieniadze !!! Prosze o pomoc !!!

Zaczęty przez max.kolanko1Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 9417
Ostatnia wiadomość 04 Lis 2007, 23:30:13
wysłana przez Juta
Arbejdernes Landsbank- jak wybrac pieniądze w Polsce??

Zaczęty przez jolkacz1Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 7445
Ostatnia wiadomość 29 Lis 2009, 20:00:19
wysłana przez roga
Ekstra pieniadze na bezrobociu / Gratis Lønsikring

Zaczęty przez animattDział Podatki

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 6060
Ostatnia wiadomość 30 Paź 2017, 19:51:29
wysłana przez animatt
wymiana pieniadze