poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Czy trzeba zapisać się do związku?? Pomóżcie  (Przeczytany 9892 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Szyszka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Czy trzeba zapisać się do związku?? Pomóżcie
« dnia: 04 Lip 2010, 21:38:13 »
Witam mam takie pytanie otóż kilka dni temu do mojego miejsca pracy przyszedł związkwiec i z polskim formularzem i kazał mi to podpisać.... na kolanie. Powiedział że przysłał go mój szef i jak sie nie wpisze to mnie zwialnia z pracy ze to dl mojego dobra itp., słuchajcie  czy to jest możliwe?? Kiedyś Duńczycy wręcz bali się ze ja się tam zapisze a dziś sami mnie namaiwiaja podkreśle jeszcze ze MY Polacy nie mamy płaconych nadgodzin i dlatego szef karze nam więcej pracować od poniedziałku do niedzieli zdarzało sie nawet po 16 godz na dobe. Czy może chodzic o to że Duńczycy są zazdrośni ze szef nas ciągle bierze na nadgodziny bo nie musi nam za to płacic a oni na tym traca?? Mam umowę jako pracownik przygraniczny lecz szef również nie wywiązje sie z tej umowy bo do Pl jezdze tylko raz w miesiacu pomozcie prosze

AXERA

• Gość
Odp: Czy trzeba zapisać się do związku?? Pomóżcie
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lip 2010, 21:51:09 »
Oczywiescie....raczej konieczne bys zapisal sie do zwazkow...jak stracisz prace zwiazki zawodowe ci pomagaja wypłata miesieczna jest wystarczajaca by sie nie martwic. Z tym ze musisz dobrze wybrac zwiazki i musisz byc dokladnie rok czasu w zwiazkach by mogli ci płacic jak cie w pracy zwolnia.
Powodzenia ;)

Offline Szyszka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lip 2010, 22:22:39 »
Tyle tez wiem ale jesli byłaby taka sytuacja że mnie zwolni np za miesiąc to wtedy związek mi nie pomożę prawda ale pytanie jest takie czy muszę się zapisać to związku pod goźbą zwolnienia z pracy?? Bo mniej wiecej orientuje sie co do tych związków ale nie uśmiecha mi sie płacić im po 800 kr co miesiąc, a tak na marginesie kto z was jest zapisany do związku, czy możecie podać jakiś hmmm.... dobry?? Dzieki za odp

Offline behemot

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 12
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lip 2010, 22:37:45 »
Ja nie jestem specjalistą - także wiele nie pomogę - ale podciągnę Tobie przynajmniej temat "do góry". ;)
Opisz bardziej szczegółowo tę sytuację bo trudno się połapać (co to był za formularz???).
Podstawą pobytu "czasowego" dla Polaków w Danii  (a takich tu większość) - czyli dla tych którzy przyjechali tu na "chwilę" czyli na rok w zwyż jest zapisanie sie do A-kassy (tak na wszelki wypadek i naprawdę nie warto żałować pieniędzy!) - O CZYM WARTO PAMIĘTAĆ!!!).
Na związakch niestety nie znam się gdyż sam nie należę...

Offline mamuskaa

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lip 2010, 22:53:00 »
Ja osobiście uważam że powinieneś zapisać sie do związków po przejsciach ktore miałem załuje ze szef mnie wypisał

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Lip 2010, 23:01:46 »
Jak zwiazkowiec (przedstawil sie?) kazal ci wypelnic zgloszenie to juz wybrales zwiazek :) . Cos tu w ogole nie gra; spytaj szefa czy to prawda. Kiedys zeby uniknac strajkow, roznorakich akcji i blokad przeciwko niezrzeszonym, wszyscy pracownicy z tego samego fachu byli czlonkami jednego zwiazku i to bylo nawet czesto pocichu polecane przez pracodawcow (chodzilo o spokoj), teraz jest to nielegalne i kazdy moze nalezec gdzie chce albo zupelnie olac zwiazki. Bezrobocie dostajesz z a-kase a nie zwiazkow.Zwiazki sa napewno korzyscia jesli sadzisz, ze pracodawca cie oszukuje albo masz niebezpieczne warunki pracy.
« Ostatnia zmiana: 04 Lip 2010, 23:23:21 wysłana przez jamjurand »

Offline fugemontor

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Lip 2010, 23:11:53 »
No ja rowniez doradzalbym jednak zapisanie sie do zwiazkow,jednakze nikt nie moze Cie do tego zmusic,jest to tylko i wylacznie Twoja decyzja...Ja osobiscie jestem w 3-f ale wiem ze zdania na temat tychze zwiazkow sa podzielone.
Cena przynaleznosci nie jest niska ale korzysci sa tez ogromne...Znam to z autopsji bo sam kilka miesiecy temu stracilem prace i gdyby nie zwiazki a konkretnie a-kasse to byloby nieciekawie.Dostaje tez rozne oferty szkolen z ktorych korzystam ale tu wymagana jest znajomosc jezyka,co sprawdzane jest testem.Oczywiscie,zeby dostawac te pieniazki trzeba byc czlonkiem A-kasse przynajmniej rok i miec w tym czasie przepracowane 1924 godz.
W moim przypadku wyglada to tak,ze to co wplacilem przez caly okres czlonkowstwa dostalem z powrotem w ciagu czterech miesiecy plus oczywiscie odliczenie skladki czlonkowskiej od podatku...

Jednym slowem,polecam zapisanie sie ale tak jak powiedzialem wczesniej powinna to byc Twoja i tylko Twoja decyzja..
Pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 04 Lip 2010, 23:11:53 »

Offline souli

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Lip 2010, 00:11:02 »
ja mam teraz taka sytuacje,ze wystapilam do 3F o pomoc.Nigdy nie placilam zwiazkow,ale postanowilam najpierw zapytac wlasnie w 3F jak "zabrac" sie za moj problem.Maja doradcow na miejscu-odplatnych.Myslalam,ze na doradzeniu sie skonczy,ale pan bardzo chcial sie zajac moja sprawa i poinformawal mnie,ze jezeli wplace wyskosc 3 skladek do 3F to beda mnie reprezentowac.I tak tez sie stalo,sprawa idzie pelna para i mysle,ze wygram z moim bylym pracodawca.

Offline neletop

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 16
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Lip 2010, 07:45:22 »
Ceny za zwiazki sa bardzo rozne.
Np Kristelig fagforening bierze 155 kr za miesiac, faglige hus tylko 69 (za sam zwiazek, bo A-kasse jest oczywiscie osobno).
Ceny mozna porownac na
http://www.billige-fagforeninger.net/?kw=fag7

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Lip 2010, 09:49:27 »
I chyba nie ma żadnego, który brałby 800 kr za samą przynależność, więc coś tu mocno mylisz.

Offline Szyszka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Lip 2010, 11:53:10 »
Ok czyli jesli zapisze sie do zwiazku to szef bedzie musial placic mi nadgodziny?? Bo w tej chwili czy to sa wyjazdy do Kopenhagi czy zwykle nadgodziny ciagle mam ta sama stawke. Co do składek to mam racje bo w 3F to własnie z tego zwiazku był facet skladki wynoszą 713,50kr razem z A-Kasse, wiec to dosyc duzo a jaki jest sens wpisania sie do zwiazku nie płascąc własnie A-Kasse ?? Pytanie moje jest takie czy nie płacąc A-Kasse moge liczyć na pomoc związków np. jeśli chodzi i te nie płacone nadgodziny??

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Lip 2010, 12:01:39 »
Bedac w 3f placisz tez automatycznie a-kase i nie masz wyboru. 3f pomoze ci napewno w nadgodzinach, nawet dawnych, ale szef moze cie nieco pozniej zwolnic bo jestes za drogi, chyba ze jestes niezastapiona "zlota raczka".

Offline Szyszka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Lip 2010, 12:23:12 »
I własnie tego się boje że jak się zapisze to mnie zwolni :-\ Czy on ma takie prawo zwolnić kogoś bo wstąpił do związku?? A co wtedy ten cudowny związek na to pomogą mi jakoś??

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Lip 2010, 12:37:07 »
Czasami zdarza się, że po tak wykonanym manewrze firma może nie przedłużyć umowy.

Offline Szyszka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Lip 2010, 12:41:05 »
To co  robic?? Czy ktoś z was jest w zwiazku 3F?? Czy pomogli komus w razie zwolnienia z pracy czy olali?? Czytalem tu na forum ze duzo Polaków zostalo na lodzie a zwiazek twierdzi ze nic nie da sie zrobić. Moze polecicie jakiś zwiazek który NAPRAWDE pomaga ??

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 05 Lip 2010, 12:41:05 »

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26875
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Mieszkanie spoldzielcze czy wlasnosciowe

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 18087
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 18:23:16
wysłana przez uka
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Wyświetleń: 39908
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
rejestrować żone czy nie? - podatek, kwota zwolniona,

Zaczęty przez piotrekszDział Podatki

Wyświetleń: 19170
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2008, 13:59:51
wysłana przez Klingon
czy Duńczycy płacą na czas?