Ogólne > Hydepark
pobyt staly
Jomir:
Tak, mozesz byc stale niezdolna do pracy, mozesz byc bezrobontna z prawem do zasilku.
Jesli chodzi o salgsbehadlera, to tez mozesz miec, ale zakres pomocy bywa ograniczony - pomagaja w zakresie niezbednego minimum i raczej bez pomocy finansowej.
Np. Slyszalam o polskim dziecku z unijnym pobytem, ktorego rodzice musza kupowac sami pampersy.
Moj syn (co prawda pampersow nie potrzebuje), ale na przyklad wszytskie leki dostaje za darmo.
Klingon:
"socialrådgivera", "salgsbehadlera" - i tak rozwija się piękny polski język. ;D
Jomir:
:) no w sumie powinno byc doradce socjalnego i ... iiii???
prowadzacza spraw?
(wiem, wiem, opiekuna socjalnego)....
Ale obawiam sie, ze na dunskiej ziemi, dlugo bysmy sie nie dogadali o kim wlasciwie mowa. ;D
Kasia:
Wyciagam :)
Dzwonilam do statsforvaltning i do urzedu ds cudzoziemcow i nikt nie potrafii mi udzielic info nt roznic w pobycie stalym a tymczasowym. Tzn panie twierdza, ze stalego nie musze odnawiac ( po czym dodaja , ze tymczasowego wlasciwie tez nie ;)) i ze musze miec staly pobyt jezeli bede starala sie o dunskie obywatelstwo. Poza tym wg nich nie ma roznic...
Gdzie moge znalezc info na temat tego, ze w przypadku pobytu stalego przechodze niejako pod opieke panstwa dunskiego?
W sumie pewnie i tak wystapie o pobyt staly bo nie widze minusow, ale nie wiem czy naciskac na szybsze przyznanie czy czekac te 5 lat.
[Posted on: 28 Sierpień 2009, 20:12:38]
a, i pytanie dodatkowe ;) jaka jest roznica w korzysciach z posiadania stalego prawa pobytu i obywatelstwa ( oczywiscie oprocz prawa glosu) ?
jestem na etapie analizowania plusow i minusow :) jak na razie glownym minusem jest to, ze trzeba sie zrzec polskiego obywatelstwa
Manior:
Kasia, Ty dobrze kombinujesz.
na tej stronce znajdziesz informacje o różnych możliwościach otrzymania pobytu stałego w DK
http://www.nyidanmark.dk/da-dk/Ophold/familiesammenfoering/forlaengelse.htm
Jeżeli masz duńskie obywatelstwo to:
Dania i duńskie placówki dyplomatyczne upomną się o Ciebie jeżeli znajdziesz się w tarapatach w innych krajach.
Jeżeli masz ob. polskie To Polska dba o Twoje sprawy. Nawet przy stałym pobycie w DK możesz się zwracac do Ambasady RP w wypadku kłopotów.
Pozdrawiam
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej