Ogólne > Hydepark
pobyt staly
madzialenasz:
Tak takie zmiany. Wczesniej dwa lata nauki nie liczyly sie. wiem bo mam kolezanke z Bialorusi i Ona NA BIEZACO w tych sprawach. Pracowala trzy lata, teraz ma praktyke, powiedziano jej ze po praktyce musi od nowa pracowac te 3 czy cztery lata bo tamto co bylo przed praktyka juz sie nie bedzie liczylo... Wadomo Ona troche w innej sytuacji bo nie zEU
Jomir:
Madzialena, dusnki znasz, wiec prosze:
Kravet om fem års lovligt ophold betyder, at der kan kræves dokumentation for, at ansøgeren
i hele femårsperioden har opholdt sig lovligt i Danmark. Et registreringsbevis, der er udstedt
fem år forud for anmodningen om bevis for ret til tidsubegrænset opholdt, betyder ikke
nødvendigvis, at EU-borgeren reelt har opfyldt betingelserne i artikel 7 i hele femårsperioden,
da det ikke løbende kontrolleres, om betingelserne er opfyldt. Der kan derfor kræves
dokumentation for, at ansøgeren i hele femårsperioden har opfyldt betingelserne, herunder
dokumentation for evt. arbejdsforhold, studieophold og indkomst.
Cytat pochodzi z notatki z 28.05.2009 roku.
vaxa_rys:
a w przeciagu tych 4 lat moze byc krótka przerwa miedzy 2 roznymi miejscami pracy? Czy jednak to musi byc jeden pracodawca przez ten okres?
miksboks:
--- Cytat: Jomir w 05 Paź 2011, 12:05:12 ---Nie koniecznie :) Trzeb po prostu udokumentowac pobyt - czyli na przyklad mozna chodzic do szkoly, studiowac...
--- Koniec cytatu ---
co się stanie w takiej sytuacji.
mam stały pobyt po przepracowaniu 5 lat.
przerywam pracę(czyli nie mam żadnych dochodów w następnych latach w skat)
nie chodzę do żadnej szkoły, uczelnii itp.
mieszkam w danii (ten fakt potwierdzam zameldowaniem w ewidencji ludniści)
nie pobieram żadnych pomocy socialnych
mija 12 miesięcy i co...?
tracę stały pobyt?
Jomir:
Udokumentowac pobyt musisz przed otrzymaniem stalego.
Pozniej sobie po prostu jestes. Stracisz jezeli wyjedziesz na rok, ale tak naprawde przeciez nie sledza kazdego. To musialby sie w jakis sposb wydac.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej