Ogólne > Pomoc!

Stwka za nadgodziny w budownictwie

(1/3) > >>

sixthus:
Witam,

nurtuje mnie pewien problem. Otoz pracuje od 10 dni w sektorze budowlanym. Normalnie pracujemy 12 h dziennie, od poniedzialku do piatku. tymczasem na kontrakcie jest zapisane, ze nas tydzien pracy wynosi 37.5 h, a do tego otrzymujemy 115 DKK za godzine pracy. Czlowiek z agencji, ktora nas zatrudnia, zapytany co ze stawka za nadgodziny (ktore niewatpliwie wypracowujemy) odparl, ze stawka 115 DKK, to usredniona stawka miedzy 105 DKK - minimalna w budownictwie a 130 DKK stawka za nadgodzinyw dni powszednie. Czy ktos pomoglbymi zweryfikowac te informacje? Wydaje mi sie, ze cos jest nie tak. Na kontrakcie - jak sadze - winny byc wyszczegolnione dwie stawki podstawowa oraz za nadgodziny.

Z gory dziekuje za pomoc

Grzegorz KBH

piotrnysa:
witam
z tego co sie orietuje to stawka 105 kr na godzine to najnizsza ktora jest w danii.moim zdaniem w budownictwie jest ona wyzsza.ale jezeli macie kontrakt z posrednikiem to tyle wam bedzie wyplacal.jezeli chodzi o nadgodziny to nie ma czegos takiego jak srednia stawka godzinowa.w tym przypadku posrednik lamie prawo dunskie i powinien wyplacac  50% oraz 100%,co daje  za 50%ok 155koron oraz za 100% ok 210kr .liczone jest to w taki sposob 2 pierwsze nadgodziny 50%reszta 100%.tyle moge pomoc.zycze powodzenia .

sixthus:
Dziekuje za informacje. Czy jakas osoba, znajaca dunski, moglby mi podac link do oficjalnego zrodla informacji na ten temat. Do kogo moge sie zwrocic z pomoca w tej sprawie (zwiazki,jakas agenda rzadowa)?

piatka:
 napewno zwiazki ci pomoga

Manior:
Związki zawodow 3F -  http://42.pl/u/tQx po polsku  :)

Pozdrawiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej