Ogólne > Hydepark
zakup auta
szczurek:
Przeglad to masz juz stronke tam masz kiedy byl robiony i od tego czasu masz 2 LATA (od daty jaka tam widnieje,ze byl robiony)
A ubezpieczenie to my zaraz robilismy (wydaje mi sie ze nie dostalismy od poprzedniego wlasciciela gdzie mial poprzedni wlasciciel) ale ty musisz wiedziec gdzie bylo ubezpieczone.Poprzedni wlasciciel wzial od nas zolta karte na chwilke i powiedzial ze on wszystko co jego to zaraz pozamyka przez neta
Holger:
Musisz dostać oryginalny dowód rejestracyjny bo go nie przetestujesz. Masz kilka tygodni ale nie wolno ci nim jeździć bez przerejestrowania. Dlatego niechetnie sprzedają z tablicami, bo ludzie jeżdżą na ich koszt a ubezpieczenia i podatku każdy dzien nieprzerejestrowania to strata na ubezpieczeniu i na zielonym podatku. Były właściciel dostaje zwrot kasy z tego tytułu.
rozan99:
szczurek masz rację, na tej stronce co podałeś jest ostatni przegląd i dzięki temu wiem kiedy trzeba zrobić następny. Pozostaje kwestia ubezpieczenia. Sprzedający żadnego dokumentu potwierdzającego zawarcie OC nie dał. Wg tej stronki co podałeś jest napisane że auto jest ubezpieczone w Gf-forsikring A/s, status jest Aktiv i podana data "Oprettet" lecz kiedy upływa koniec tego ubezpieczenia to nie ma. Na stronce Gf-forsikring A/s nie widzę opcji żeby sprawdzić do kiedy jest ubezpieczenie podając np nr rej lub vin auta.
Holger, gdzie jest powiedziane że od razu po zakupie muszę go przerejestrować na siebie i nie mogę nim jeździć. Po co jest w takim razie ten okres 3 tyg na przerejestrowanie?
@ae@:
Ubezpieczenie sprzedajacego pokrywa samochód w tych 3 miesiacach, tylko ansvarfors.
http://www.brugtbilguiden.dk/omregistrering.html
rozan99:
*w 3 tygodniach miałeś na myśli. No to super o taką informację mi chodziło ;) Jeszcze jedna kwestia. Jadąc kupionym w Danii autem do Polski, mając dowód rejestracyjny od sprzedającego i spisaną z nim umowę, przy kontroli policji, jak mam udowodnić że auto jest ubezpieczone jak nie posiadam dowodu ubezpieczenia w postaci papabusewej?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej