Ogólne > Hydepark
zakup auta
szczurek:
My za kazdym razem kupujac auto nie czekamy 3 tyg.zalatwiamy jeszcze w tym samym dniu wszystkie firmalnosci .Jak masz date poczatkowego ubezpieczenia to wiadomo ze jest na rok ubezpieczenie.nigdy nie staralismy slizgac sie na tych 3 tyg.a tym bardziej jechac do Polski .Wiadomo zakladajac ubezpieczenie swije i tak ci od razu papiery nie przychodza .ale juz mielismy pewnosc ze je posiadamy na siebie
czysio:
Jeśli chodzi o zniżki to zgłaszasz się do polskiego ubezpiezyciela , który wystawi ci zaświadczenie na którym będą wszystkie informacje , zazwyczaj jest to druk po polsku i angielsku. Więc nie ma potrzeby tłumaczenia , co do ubezpieczycieli to trudno powiedzieć , jak mam prawko przeszło 20 lat , w Polsce full zniżek i jak tutaj chciałem ubezpieczyć auto to np: Codan o którym ktoś już wspominał wystrzelił mi cenę 2 razy wyższą niż pozostałe firmy w ktorych byłem. Ja wybrałem akurat Topdanmark ale są i inne. Pozdrawiam
rozan99:
To w takim razie jak Duńczyk pojedzie do Polski, zatrzyma go nasza Policja i będzie musiał okazać dowód osobisty, dowód rejestracyjny i ubezpieczenie OC, to jak w takim przypadku potwierdzi że ma OC i przegląd jak nie wożą ze sobą żadnego potwierdzenia zawarcia OC w formie papabusewej a na duńskim dowodzie rejestracyjnym nie ma daty do kiedy jest przegląd? W Danii to Policja wejdzie w system i wszystko wie do kiedy jest przegląd i OC a co w przypadku zatrzymania przez Policję poza Danią? Wie ktoś?
vordingborg:
Masz mieć dowód rejestracyjny i prawo jazdy :) Jeżeli zapytają o OC to możesz się wypiąć :P...
spooky:
Ja jeszcze zawszę biorę:
"Det grønne kort" (takie potwierdzenie "OC") i umowę ubezpieczenia.
Po co to biorę, jak nie muszę?
https://dibaforsikring.kab.dk/selvbetjening/roedt-og-groent-kort.aspx
"Det er ikke nødvendigt at medbringe det grønne kort ved kørsel i følgende lande:
EU-lande
..."
- po to, żeby nie musieć wypinać tyłka, kłócić się o swoje, itd. ;)
Strzeżonego ... strzygą! ... tfu ... strzegą ;)
Polecałbym Tobie zapoznać się z ofertą ubezpieczyciela If.dk - dla mnie mieli super ofertę, 250kr. miesięcznie za OC (ansvar), gdzie zniżki na małym poziomie (3 lata jazdy zarejestrowanym autkiem w DK), za silnik 2.0 ... nie szło pogardzić.
If ma tak, że zieloną kartę możesz sobie samemu wydrukować i wypełnić :D Nie wiem jak mają inni, ale jak zadzwonisz to ... każdy przysyła (If też przysyła).
A jeśli chodzi o 3 tygodnie, kiedy to możesz jeździć na ubezpieczeniu kogoś i martwisz się o końcową datę ubezpieczenia ... to raczej żaden ubezpieczyciel tutaj nie wypowie umowy ubezpieczenia bez sygnału ze SKAT-u, że autko zostało przerejestrowane / wyrejestrowane, itp. Przynajmniej ja tak miałem - jako sprzedający ... ubezpieczyciel kazał czekać na upłynięcie terminu, a że koleś sobie nie przerejestrowywał przez okres dłuższy niż 3 tyg. ... to musiałem w Skacie sam to załatwiać (teraz to wszystko w internecie się zrobi).
Tak samo jak zarejestrowanie - w internecie, albo w wybranym punkcie:
http://skat.dk/clean.aspx?oId=44308
(nummerpladeoperatør eller motorcenter)
- z tym, że trzeba mieć już wybranego ubezpieczyciela.
Ja ostatnio zrobiłem to tak, że wyliczyłem sobie składkę na If.dk ... zawarłem umowę z If.dk - internetowo ... później wszedłem na stronkę SKAT-u ... i tam przerejestrowałem, 10 minut roboty ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej