Ogólne > Hydepark
zakup auta
rozan99:
Nie chcą mi założyć konta bo nie mam jeszcze żółtej karty. Pojadę do oddziału topdanmark to może tam uda mi się wykupić ubezpieczenie osobiście.
leo1:
Watpie zebys zaplacil na miejscu w oddziale poniewaz oni nie maja punktow kasowych, niech ci wydrukuja kwit do zaplaty i z tym papierem pojdziesz do ich banku w ktorym maja konto i tam zaplacisz na miejscu bez problemu ewent.daj kase znajomemu co ma konto dk.i on przeleje ze swojego konta.
rozan99:
Byłem w topdanmark i poszlo bardzo sprawnie i przyjemnie :) Wyliczyli mi składkę na przystępnym poziomie a po przedstawieniu dokumentu z Gwarancyjnego Funduszu Ubezpieczeniowego o bezszkodowej jeździe w 5 lat do tylu (przetłumaczonego na j. angielski) zeszli z ceny o 2 tys. koron :)
Dostałem od nich numer referencyjny mojej kalkulacji, teraz z tym numerem mam się udać do skat motorcenter, złożyć tam wniosek o przerejestrowanie na moje dane i podać ten numer z ubezpieczalni. Dalej skat przyśle na mój adres dowód rejestracyjny i automatycznie wyśle dyspozycję do ubezpieczalni że auto zostało przerejestrowane na mnie. Wtedy topdanmark przyśle do mnie list że auto zostało ubezpieczone i na podany numer konta będę miał wpłacić składkę za pół roku (rozłożyłem na 2 raty) i może to być przelew międzynarodowy więc będę mógł go zrobić z mojego polskiego konta :)
spooky:
Odpisałem w wątku nt. żółtej karty ... bo ja nie miałem żółtej karty i Skat nie przysłał dowodu, tzn. ubezpieczyłem, przerejestrowałem, ale dowodu nie przysyłali i przyszło pismo, że jak czegoś z adresem nie zrobię to zgłoszą moją sprawę na Politi. Wtedy, w tempie iście ekspresowym, udało mi się wyrobić żółtą kartę w 2 dni :D
A z numerem ... można przerejestrować w internecie, na skat.dk ... ale pewnie nie masz jeszcze dostępu. Możesz też udać się do odpowiedniego punktu, nie musi to być skat motorcenter, punktów jest masa, mapka:
http://skat.dk/clean.aspx?oId=44308
- przerejestrujesz u nummerpladeoperator albo w motorcenter, z tym, że motorcenter są 4 a nummerpladeoperator-ów 1830.
Ceny:
Ejer-/brugerskifte i Motorregistret: 340 kr. (przerejestrowanie w internecie)
Ejer-/brugerskifte hos nummerpladeoperatør eller SKAT: 380 kr.
Ekstra gebyr for personlig betjening i Motorcenter: 100 kr.
- 100kr. ekstra za wizytę w Motorcenter, czyli 440kr. ... a cała procedura trwa z 5-10 minut, przy czym chyba nie trzeba podawać tego numeru z ubezpieczalni, oni w systemie wstukują tylko która ubezpieczalnia (ale nie pamiętam już dokładnie).
roga:
Male uzupelnienie: Motorcenter odsylaja juz do wysylania wnioskow o wycene wartosci pojazdu i wysokosc registreringsafgift do strony internetowej.
Nie pamietam czy juz o tym piosalem, ale dla przypomnienia: Od 01.11.2014 pisma z urzedow komunalnych i panstwowych nie beda juz wysylane poczta. Nalezy zalozyc sobie elektroniczna skrzynke pocztowe Digital Post na borger.dk., logujac sie za pomoca NemID. Jezeli ma sie problem z zalozeniem Digital Post, mozna zwrocic sie Borgerservice. Biblioteki tez udzielaja pomocy.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej