poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: mały problem z 55%  (Przeczytany 2476 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ubiqe

• Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
mały problem z 55%
« dnia: 21 Lip 2010, 16:32:15 »
Witam serdecznie, śledzę forum od dłuższego czasu, pojawia się tutaj niesamowita liczba ekspertów, ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Mianowicie od ostatniej mojej pensji (pracowałem przez pół roku od 1.01.2010 do 30.06.2010) odtrącono 55% podatku. Nadmienię, że na początku stycznia byłem w SKAT i otrzymałem frikort. Zdziwiony trochę całą sytuacją, zadzwoniłem do pracodawcy, odpowiedział, że SKAT nie otrzymał mojej karty podatkowej za czerwiec, przez co nie zostałem zarejestrowany w SKAT i dlatego odciągnięto 55%. Zadzwoniłem do SKATA, gdzie miła pani poinformowała mnie, że przekroczyłem kwotę wolną od podatku. I w tym momencie jestem trochę w kropce, w głowie tysiące pytań, bo nie za bardzo widzę logiki w tym zdarzeniu, a niestety nie znam na tyle dobrze procedur. Czy te 55% faktycznie wynika z przekroczenia kwoty wolnej od podatku (jeżeli tak, to dlaczego nie zostanie ona odciągnięta przy rozliczeniu rocznym?), dlaczego księgowy pracodawcy stwierdził, że jestem nie zarejestrowany w SKAT, i na koniec skąd te 55%? Jeżeli ktoś widzi w tym logikę to bardzo bym prosił o wyjaśnienia, pozdrawiam!

Offline letniak

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
  • -Otrzymane: 12
  • Reputacja: +0/-0
Odp: mały problem z 55%
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lip 2010, 17:47:20 »
Jeśli uwiażasz iż podatek pobrano niesłusznie, a w okresie za który został on pobrany przysługiwała Ci ulga podatkowa to otrzymasz zwrot nadpłaconego podatku przy rozliczeniu rocznym. Dlaczego skat automatycznie skorygowal karte podatkowa nie wiadomo. Mysle ze miales duze przychody i nie pasowaly im wplacane przez firme zaliczki na podatek.

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lip 2010, 17:48:26 »
Wszystko się zgadza, poza może tym co ci księgowy powiedział, albo źle został zrozumiany.
Frikort jest wydawany gdy nie masz stałych dochodów, albo nie możesz przewidzeić kiedy i ile zarobisz, albo np znajomy wiedział że wyjeżdża na dłuugie wakacje w połowie roku itd itd. Jest to nic innego jak skumulowana ulga podatkowa za cały rok w jednej kwocie ... i teraz jak tą kwotę przekroczysz, pracodawca jest zobowiązany pobierać PEŁNY podatek (bo ulga podatkowa na cały rok została wykorzystana)... i wierz mi że nie chcesz potem tego na koniec roku oddawać ;)

Mam nadzieję że dosyć jasno to wytłumaczyłem, niestety nie jestem zbyt dobry w tłumaczeniu zagadnień podatkowych.
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lip 2010, 17:48:26 »

mam problem zezrozumieniem angielskich slowek

Zaczęty przez piatkaDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 12821
Ostatnia wiadomość 04 Gru 2007, 15:08:04
wysłana przez piatka
problem z ubezpieczeniem auta w Alka

Zaczęty przez marinaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 19009
Ostatnia wiadomość 05 Mar 2010, 11:07:02
wysłana przez vera
problem z wydaniem CPR (albo z pracodawcą)

Zaczęty przez Tomasz RakowskiDział Podatki

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 10624
Ostatnia wiadomość 29 Lis 2010, 10:47:23
wysłana przez CHOINA
Problem z logowaniem sie do banku

Zaczęty przez patrykos93Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 17004
Ostatnia wiadomość 15 Wrz 2016, 20:03:06
wysłana przez daniaa
Problem