poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: kontanthjælp a samochód.  (Przeczytany 3514 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daria2007

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
kontanthjælp a samochód.
« dnia: 23 Lip 2010, 01:14:09 »
Witam forumowiczów.
Chciałabym, aby ktoś podzielił się swoim doświadczeniem bądź wiedzą w tym zakresie. Chodzi mi o kontanthjælp i samochód. Z jakiś tam względów mąż może ubiegać się o zasiłek z komuny i problem leży w samochodzie, który mieliśmy zamiar przerejestrować za jakiś czas w Danii ( samochód jest jeszcze w Polsce). Zastanawiamy się czy wykazanie tego w papierach o kontanthjælp nie spowoduje, że nie wypłacą nam tego zasiłku? Wiem, że ten zasiłek przysługuje osobom, których majątek nie przekracza 10 000 KR na osobę w rodzinie. Zastanawiam się jak oni policzą jego wartość: po swojej cenie rynkowej czy faktyczną cenę zakupu? Po drugie czy zatajenie tego faktu, a zarejestrowanie go za jakiś czas nie spowoduje cofnięcie zasiłku i ewentualną decyzję o zwrot dotychczas wypłaconego? Aby kupić samochód w Polsce skorzystaliśmy z pożyczki i czy ewentualne udokumentowanie tego mogłoby być uznane przez gminę. Sporo pytań, ale mam nadzieję, że ktoś coś podpowie co robić. Z góry dziękuję.

Offline Hans

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
Odp: kontanthjælp a samochód.
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lip 2010, 01:32:03 »
Samochód nie należy do artykułów pierwszej potrzeby. Skoro Was na auto stać, to znaczy że nie potrzebujecie pomocy finansowej.

Offline KIKI

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lip 2010, 10:13:14 »
Powiedza ze macie majatek (samochod) ktory mozna sprzedac i miec na zycie. inaczej jest jak masz auto w kredycie, wtedy auto nie jest Twoje i otrzymasz pomoc.

Offline Daria2007

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lip 2010, 16:05:24 »
Auto nie jest w kredycie, ale mam spisaną umowę pożyczki-z przeznaczeniem na zakup samochodu. Pieniądze sa pożyczone w rodzinie. Zastanawiam się jak to komuna może potraktować?

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lip 2010, 21:18:15 »
Powiedza ze macie majatek (samochod) ktory mozna sprzedac i miec na zycie. inaczej jest jak masz auto w kredycie, wtedy auto nie jest Twoje i otrzymasz pomoc.
czy mozesz przyblizyc to bardziej?
np. jesli kupilas auto warosci 200 tys, placajac 50 tys kontant, reszta w kredycie na 8 lat to kaza sprzedac auto?

Offline KIKI

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lip 2010, 23:17:45 »
Ja mam wartośc auta na 160 tys i starajac sie o pomoc zaznaczylam ze mam auto. Kobieta pow ze moge sprzedac auto i miec za co zyc ale ja pow ze mam auto w kredycie i wtedy kobieta pow ze zmienia to postac rzeczy ze jak mam auto i to jest moje to mam za co zyc a jesli auto jest w kredycie to moje nazwisko widnieje tylko w dowodzie ale oficjalnie jest banku i nalezy mi sie pomoc bo kredyt tez musze splacic.Pozatym patrzmy tez na to ze idac do komuny to pierw umawia nas na spotkanie jobcenter i wyznacza date spotkania w komunie i tam jest taka wazna rzecz zeby miec saldo z konta,trzy dni wstecz od daty spotkania. Wartosc na 1 osobe nie moze przekroczyc 10.000 dkk. Bog tylko chcial ze znalazlam prace i juz do komune nie dotarlam tylko w dniu spotkania poszlam do jobcenter powiedzieć ze znalazlam sama prace.

[Posted on: 23 Lip 2010, 23:13:04]

Faja pamietaj nie kaza Ci sprzedac bo to auto nie jest Twoje!!!! nie placisz bo nie masz za co to przyjada i zabiora auto. Mozesz sprzedac auto jak ja ze np moje auto chcialam zmienic  bo spodobalo mi sie inne i poszlam do salonu oddalam auto a wzielam te ktore przypadlo mi do gustu i obliczyli wartosc "starego auta" doliczyli "nowe" i dalej mam kredyt.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lip 2010, 23:17:45 »

samochód na Polskich numerach

Zaczęty przez zuzaDział Podatki

Odpowiedzi: 106
Wyświetleń: 82897
Ostatnia wiadomość 23 Maj 2011, 21:43:32
wysłana przez charly
pozwolenie polski samochód

Zaczęty przez skorpion1Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 6596
Ostatnia wiadomość 13 Maj 2012, 11:41:34
wysłana przez skorpion1
samochod -kredyt-przerejstrowanie

Zaczęty przez anka84Dział Hydepark

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 6187
Ostatnia wiadomość 04 Sty 2008, 21:45:16
wysłana przez Jomir
Pożyczony samochód na polskich blachach.

Zaczęty przez nilaDział Hydepark

Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 30910
Ostatnia wiadomość 10 Mar 2010, 14:05:29
wysłana przez zozolek
pozwolenie polski samochód

Zaczęty przez skorpion1Dział Hydepark

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 8334
Ostatnia wiadomość 13 Maj 2012, 12:28:04
wysłana przez greg1969