Ogólne > Praca w Danii

pozwolenie i numer CPR

<< < (5/11) > >>

Jomir:
"Jeżeli ma się kontrakt, to wystarczy pójść na policję i dostaje się pozwolenie od ręki i tylko czeka na oficjalne z Kopenhagi" to mial byc cytat :) ale nie udalo mi sie :)

Z powyzszej tresci, wynikalo, ze chodzi o pozwolenie na pobyt.
A nie jest to pozwolenie na pobyt :) tylko na prace.

Z tym sie zgodze, aczkolwiek nie jest to klasyczne pozwolenie na prace, a jakby przyklepniecie pozwolenia. Bowiem to firma, ktora wystawia kontrakt bez pozwolenia ma uprawnienia do zatrudniania bez pozwolenia (troche maslanie wyszlo, ale mam nadzieje, ze dzieki temu jasniej).
Warto zaznaczyc, ze owe pozwolenie na prace dotyczy tylko i wylacznie danej firmy. Czyli jesli zamarzy sie komus zmiana pracodawcy, nalezy o pozwolenie wystapic ponownie.

Artar:
zgadza się, pozwolenie dotyczy tylko jednego pracodawcy, ale to juz chyba było gdzieś opisane dokładniej dlatego się nie rozpisywałem ;)

malin:
Pierwsze pozwolenie na prace jest na 1 rok. Pozniej mozesz sie starac o pozwolenie na 4 lata oczywiscie jak masz umowe na ten okres. Co do zmiany pracodawcy po roku to nie jestem pewny czy mozna zmieniac. Mozna chyba zmiaiac jak masz pobyt na czas nieograniczony ale to dopabuse po 5 latach.

Jomir:
pobyt na czas nieograniczony, czyli staly - po 7 latach i egzaminie z jezyka i kultury

piatka:
Mozesz sie starac o staly pobyt po 5 latach pod warunkiem, ze minimum trzy lata przepracowales w tym okresie i w dalszym ciagu masz prace, odpowiednie warunki mieszkaniowe i zdasz egzamin z jezyka

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej