poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: pozwolenie i numer CPR  (Przeczytany 23074 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pozwolenie i numer CPR

• Gość
pozwolenie i numer CPR
« dnia: 21 Sie 2007, 11:17:59 »
Witam.
Chciałabym zapytać o numer CPR i pozwolenie odn.pracy w DK.
Jak długo czeka sie za dokumentem z Kopenhagi.
Mija juz prawie 3 m-c jak złożyłam dokumenty a tu nadal cisza  ::)
Czy można jakoś przyspieszyć załatwianie tej sprawy?
Będę wdzieczna za pomoc z Waszej strony.
Pozdrawiam serdecznie :)

Offline _maniak_

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-5
Odp: pozwolenie i numer CPR
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Sie 2007, 11:58:47 »
Ludzie nie straszcie mnie. Dwa tygodnie temu złożyłem wnioski w Warszawie. Jeżeli to tyle trwa to nawet nie założę konta w banku  :-[

Offline GoTTie

• Przyjaciel Portalu
  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +19/-6
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Sie 2007, 12:21:47 »
maniak, pociesze cie tym ze moj kolega dostal CPR przed swietami i sylwestrem ;) a skladal tak jak ty, ale to bylo kiedys i teraz mysle ze w pazdzierniku bedziesz mial papiery. Szybciej jest zawsze jak skladasz tu bezposrednio do FynsAmt lub na Policji niz przez ambasade. Natomiast skladajacy bezposrednio w UDLST dostaja niemal ze od reki.

Offline RybkaWillego

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 56
  • -Otrzymane: 114
  • Reputacja: +28/-12
    • Status GG
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Sie 2007, 13:20:16 »
A ja bym proponowała dzwonić do ambasady i pisać do nich maile z zapytaniem o papiery. Słyszałam, że to przyspiesza otrzymanie papierów. Warto spróbować. Ja tak robiłam i papiery szybko dostałam.
Życzę powodzenia.
Za dużo mówimy o zmianie świata, a za mało świat zmieniamy. Za dużo mówimy o miłości, a za mało kochamy.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Sie 2007, 18:39:40 »
Ja czekalam trzy miesiace -- zalozycielce watku proponuje pisanie do udlst maili z pytaniami o sprawe, to czasami moze pomoc; slyszalam tez, ze pomaga, jesli pracodawca przyszly dzwoni i pyta o tempo pracy nad papierami swego pracownika :). Zycze cierpliwosci duzo :).

A statystyki udlst mowia, ze w lipcu sredni czas rozpatrywania spraw obywateli Unii wynosil 35 dni ;D.

Offline malin

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +4/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Sie 2007, 19:46:24 »
Ja czekam juz ponad 3 miesiace. Wiem ze dzwonienie pomaga wiec poprosilem Pania z kadr aby przedzwonila. Obiecali przyspieszyc. Czekam juz dwa tygodnie i nic. Pod koniec tygodnia bede ponownie nalegal aby pani z kadr przedzwonila jeszcze raz.
Malin
Pozdro.
Malin. :-)

emi

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Sie 2007, 00:02:23 »
Czekasz na numer CPR od 3 m-cy? Ja dostalam po tygodniu, a na pozwolenie juz 3 miesiac. Najfajniejsze jest to, ze po miesiacu przyslali ponownie te same papiery do wypelnienia. Czekaj dalej, bo warto w tym kraju pracowac.  Ja gdybym miala juz pozwolenie, to mialabym prace. Powiedz mi tylko jedno: znasz dunski? Ja ucze sie sama i jak mowie do Dunczykow, to mnie nie rozumieja! O zgrozo! Albo Oni slabo znaja swoj jezyk, albo....no nie, na pewno dobrze mowie, bo rozumiem sama siebie. Pozdro....czekaj...czekaj ...i ucz sie po drodze jezyka.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Sie 2007, 00:02:23 »

Offline malin

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Sie 2007, 12:10:43 »
CPR mam czekam tylko na pozwolenie ale pracuje bo moja firma znajduje sie na liscie firm uprzywilejowanych w zatrudnianiu obywateli z Polski.
Na dunski wybieram sie od pazdziernika.
Pozdro.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Sie 2007, 16:52:04 »
Czekasz na numer CPR od 3 m-cy? Ja dostalam po tygodniu
Jak to mozliwe ???? Mi w folkeregistret pani wytlumaczyla, ze mam przyjsc po cpr jak juz dostane pozwolenie na prace i tak tez zrobilam. Nawet musialam im to pozwolenie pokazac na dzien dobry...

Tula

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Sie 2007, 18:26:00 »
Mirro, ja tez mialam kontrakt od firmy uprzywilejowanej -- prace zaczelam od razu, skatkort dostalam szybko, a na reszte musialam czekac wlasnie tak, jak to opisalam.

Offline malin

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Sie 2007, 18:37:50 »
Na pozwolenie trzeba czekac ale mozna pracowac. CPR masz na pewno bo masz karte podatkowo.

P.S. prosze o ponowne sprawdzenie listy. Moze rzczywiscie jest wiekszosc pracy dla mezczyzn ale nie konicznie ciezkie.
Tak tylko wspomne dla sprostowania ze na liscie jest firma Maersk, DHL, Bang & Olufsen i i niekoniecznie jezeli pracowadca jest na liscie musi to byc ciezka praca fizyczna. Niech nikt tym sie nie sugeruje.

Pozdro.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Sie 2007, 18:51:38 »
Na pozwolenie trzeba czekac ale mozna pracowac. CPR masz na pewno bo masz karte podatkowa.
Ach, to tu lezy zrodlo nieporozumien. Nr na karcie podatkowej, choc identyczny z cpr, nie "zachowuje sie" jak on. To znaczy, wystarczy do zalozenia konta, ale juz nie do zapisania sie do szkoly. W szkolnym komputerze, gdy poszlam sie zapisac, widniala adnotacja "numer nieaktywny". I dlatego zamiast zaczac nauke w grudniu, zaczelam pod koniec lutego, jak juz mialam papier z folkeregistret.

Offline Artar

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +15/-15
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Sie 2007, 20:00:03 »
Jeżeli ma się kontrakt, to wystarczy pójść na policję i dostaje się pozwolenie od ręki i tylko czeka na oficjalne z Kopenhagi.
Co do nr CPR to potrzebne jest pozwolenie na pracę i kontrakt i Komuna wydaje CPR (przychodzi pocztą na adres zameldowania) oraz do dwóch miesięcy zółtą kartę (pierwszą)
Przy załatwianiu CPR można się zameldować. (podaję się adres i wybiera lekarza)
Z nr CPR i kontraktem po Skatkartę do Skata (wydają od ręki), kwota zależy od bajki jaką się im sprzeda...

Tula

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Sie 2007, 20:08:42 »
Jeżeli ma się kontrakt, to wystarczy pójść na policję i dostaje się pozwolenie od ręki i tylko czeka na oficjalne z Kopenhagi.
Tosmy juz przerabiali -- jezeli firma nie jest na liscie, o jakiej wczesniej byla mowa, NIE MOZNA podjac pracy przed uzyskaniem zezwolenia (odsylam do przepisow na stronie immigration service).
Cytuj (zaznaczone)
Z nr CPR i kontraktem po Skatkartę do Skata (wydają od ręki)
Jak pisalam, mi sie udalo dostac skatkorta bez cpr, tylko z kontraktem.
Cytuj (zaznaczone)
kwota zależy od bajki jaką się im sprzeda...
A tego fragmentu, przyznam, nie rozumiem...

Offline malin

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Sie 2007, 20:16:54 »
Zgadza sie mam CPR ale nie mam pozwolenia. Mogllem otworzyc konto w banku ale nie moge sie zapisac na kurs dusnkiego. To znaczy moge ale bede musial oplacac kurs sam w calosci. Co do karty podatkowej to meilem wyslalem kontarkt oraz swiadectwo zawarcia malzenstwa i swiadectwo urodzin dziecka i oni wszytsko naliczyli i przeslali mi karte z numerem CPR. Ominalem komune. Jak bylem u nich wczesniej powiedzieli ze bez pozolenia nic nie zrobia.
Pozdro.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 22 Sie 2007, 20:16:54 »

pozwolenie via mail - link

Zaczęty przez dksa90Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 6319
Ostatnia wiadomość 12 Lip 2007, 21:17:25
wysłana przez dksa90
pozwolenie na auto