Ogólne > Rodzina ...
Informacje dla nowych obywateli Danii o zyciu i rodzinie w tym kraju.
willy:
Najlepiej zadzwoń do konsulatu i tam ci wszystko wyjaśnią ;)
yoursoul:
Ambasada polska udziela blednych informacji ( chyba ta instytucje miales Willy na mysli ? ) .Dzwonilam tydzien temu z pytaniem , czy do uzyskania prawa do pobytu stalego jest konieczne ukonczenie szkoly jezykowej - odpowiedzieli ze to moze pomoc .
Niestety miedzy slowami " jest konieczne " a "moze pomoc " jest zasadnicza roznica . Ta informacja zreszta jest na dunskiej stronie
U.Emigracyjnego . Naszym kochanym urzednikom nawet nie chce sie tego przeczytac . Na maile tez nie odpowiadaja .
Jestem za Piatka - dzwonic bezposrednio do dunskich instytucji np. komuny .
Jomir:
Zaraz zaraz. Ambasada moze nie znac dusnkich przepisow. Natomiast ma obwiazek znac polskie.
A tym razem kwestia dotyczy rejestracji dziecka w polskim urzedzie.
Prosze bardzo:
http://www.greece.pl/polski/konsul11.htm
Co prawda sa to informacje ze stron ambasady polskiej w Grecji, ale prawo jest wszedzie takie same.
przepisy po 2012 roku:
Moje pytanie dotyczy przepisow po 2012 roku wiem ze to jeszcze kawal czasu ale pytam sie z czystej ciekawosci. W 2012 roku wszystkie kraje starej unii europejskiej beda musialy otworzyc sie na obywateli nowej unii europejskiej calkowicie mam na mysli Polske. Tzn jest to ostateczna data niektore juz sie otworzyly calkowicie jak Anglia. Mam rozumiec ze w 2012 roku nie bedzie juz tych pozwolen na pobyt i prace?Wiem ze to jeszcze kawal czasu ale z tego by winikalo ze biurokracja powinna sie zmniejszyc.
mala_z_Aarhus:
Troche trudno wrozyc, ale przuszczam, ze bedzie w jakis tam sposob wprowadzony obowiazek zglaszania pobytu i fakt podjecia pracy na terenie Danii.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej