Ogólne > Rodzina ...

Informacje dla nowych obywateli Danii o zyciu i rodzinie w tym kraju.

<< < (5/22) > >>

yoursoul:
Ja  widze sprawe w ten sposob : Unijne przepisy to jedno a dunskie przepisy to drugie . Tlumacza , ze im wolno .Nie nastawialabym sie wiec na wszelki wypadek ze to bedzie pewne .
Jako przyklad - przepisy unijne mowia , ze wyksztalcenie i kursy zawodowe uzyskane w jednym kraju unijnym musza byc respektowane w innym . Tymczasem ja a dostalam nostryfikowany tylko jeden dyplom . I co im zrobisz  ???
Inny przyklad - limit wiekowy 24 lat przy zawieraniu malzenstw z cudzoziemcami .

Tula:
Bo jak glosza plakaty DF "Hvem skal bestemme i Danmark -- danskere eller EU?" 8)

Benigma:
Witam serdecznie,

Chciałabym się dowiedzieć, czy ktoś ma dokładne informacje co do limitu wiekowego (24 lata) przy zawieraniu małżeństw Duńczyków z cudzoziemcami??
Czy coś w tej kwestii się zmieniło ( bo słyszałam, że miało)?
I czy da się może jakoś to prawo obejść? ( czy np. ciąża może przyspieszyć małżeństwo?)
I czy naprawdę istnieje kaucja za zawarcie małżeństwa?!

Pozdrawiam!

Tula:

--- Cytat: Benigma w 11 Lis 2008, 17:55:31 ---Witam serdecznie,

Chciałabym się dowiedzieć, czy ktoś ma dokładne informacje co do limitu wiekowego (24 lata) przy zawieraniu małżeństw Duńczyków z cudzoziemcami??Czy coś w tej kwestii się zmieniło ( bo słyszałam, że miało)?
--- Koniec cytatu ---
Jest limit wiekowy i nic sie nie zmienilo. Szczegoly tu:
http://www.nyidanmark.dk/en-us/coming_to_dk/familyreunification/spouses/spouses.htm

--- Cytuj (zaznaczone) ---I czy da się może jakoś to prawo obejść? ( czy np. ciąża może przyspieszyć małżeństwo?)
--- Koniec cytatu ---
Ciaza pozamalzenska to doprawdy zadna w tym kraju sensacja ;). Jedyne, co mozna zrobic, to wziac slub i zamieszkac w Szwecji.

--- Cytuj (zaznaczone) ---I czy naprawdę istnieje kaucja za zawarcie małżeństwa?!
--- Koniec cytatu ---
Naprawde, przy czym to nie jest kaucja "za zawarcie malzenstwa"; polecam watek o tym tytule w tym dziale oraz lekture tego:
http://www.nyidanmark.dk/en-us/coming_to_dk/familyreunification/spouses/collateral_requirement.htm

Pozdrawiam rowniez.

Jomir:
1. Pogadali i poszli. Oprocz szumu medialnego jeszcze nic sie nie wydarzylo.
2. Dziecko nic nie przyspiesza.
3. A kaucja jest i chyba bedzie, bo o jej zniesieniu jeszcze nic sie nie mowi. Kaucja nie jest za zawarcie malzenstwa. Kaucja jest na wypadek, gdyby malzonkowie sie rozmyslili (znaczy rozwiedli), pozostawiajac dunskiemu panstwo cudzoziemska polowke pod opieka. Wowczas oczywiscie Panstwo dunskie pomoze we wszystkim, ale wszelkie pieniadze wydane na pomoc, zostana potracone z kaucji.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej