Ogólne > Rodzina ...
Informacje dla nowych obywateli Danii o zyciu i rodzinie w tym kraju.
Ela00000:
Witam,mam nietypowe pytanie.Jestem obywatelką PL,,Małżeństwo także Polskie,,,mieszkam w Dani,chcąc ubiegac się o rozwód formalnosci sądowe moge zalatwic w Dani,czy musze pozew składac w PL?
kinia210187:
Witam, chciałabym się dowiedzieć co oprócz rodzinnego należy mi się na dziecko w wieku 3-4 lata,
Jestem samowychowująca dziecko czy należą mi się jakieś ulgi, jaki powinnam mieć procent opodatkowania.
proszę o odpowiedź.
mawi:
wiem ,że jeżeli samotna osoba wychowuje dziecko może się strać o pomoc do mieszkania -jeżeli wynajmuje mieszkanie , bo gdy posiada dom nie dostanie pomocy .
martuchnam:
--- Cytuj (zaznaczone) ---Witam, chciałabym się dowiedzieć co oprócz rodzinnego należy mi się na dziecko w wieku 3-4 lata,
Jestem samowychowująca dziecko czy należą mi się jakieś ulgi, jaki powinnam mieć procent opodatkowania.
proszę o odpowiedź.
--- Koniec cytatu ---
jestes samowychowujaca czy samotnie wychowujaca bo to jest roznica.wiec najpierw sformułuj pytanie poprawnie.jesli jestes samotnie wychowujaca t.j "samotna matka"to nalezy ci sie zasilek rodzinny plus dodatek z yego tytulu.a jesli tylko sama wychowujesz dziecko tu a maz siedzi w pl to tylko rodzinne.a najlepiej zrobisz jak zapytasz w komunie lub wyslesz do nic nawet maila.
mawi:
znajoma dzwoniła do ambasady polskiej z zapytaniem o rozwód ,to poradzili jej rozwód w Polsce bo taniej , ( nie mają dostatecznej wiedzy na ten temat )
nowe informacje uzyskałam w związku z rozwodem w Danii ,można go też uzyskać przez kommune
tu jest strona http://www.statsforvaltning.dk/site.aspx?p=4557
z tego co wiem , to wystarczy do nich napisać , (można sprawdzić na stronie czy są druki do wypełnienia ) i wysłać ,oni odsyłają że im bardzo przykro i jak mogą pomóc i dają 6 miesięcy na zastanowienia (separacja ) po pół roku przychodzi pismo i znowu pytanie ,czy coś się zmieniło i czy mogą jakoś pomóc jeżeli nie to umawiają na rozmowę i podpisanie papierów rozwodowych, bez ponoszenia kosztów. Ale najważniejsze , takie rozwiązanie jest tylko wtedy jak jest rozwód za porozumieniem stron . Jeżeli jest to bardziej skomplikowane , sprawa o podział majątku czy o prawo o opiekę nad dzieckiem to już jest potrzebny adwokat i sprawa
( i dużo kasy 8))
ps , wiem bo znajomy się w ten sposób rozwodził ,a miał ślub w Polsce .
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej