Ogólne > Rodzina ...

Informacje dla nowych obywateli Danii o zyciu i rodzinie w tym kraju.

<< < (7/22) > >>

Ela00000:
Witam,mam nietypowe pytanie.Jestem obywatelką PL,,Małżeństwo także Polskie,,,mieszkam w Dani,chcąc ubiegac się o rozwód formalnosci sądowe moge zalatwic w Dani,czy musze pozew składac w PL?

kinia210187:
Witam, chciałabym się dowiedzieć co oprócz rodzinnego należy mi się na dziecko w wieku 3-4 lata,
Jestem samowychowująca dziecko czy należą mi się jakieś ulgi, jaki powinnam mieć procent opodatkowania.
proszę o odpowiedź.

mawi:
wiem ,że jeżeli samotna osoba wychowuje dziecko może się strać o pomoc do mieszkania -jeżeli wynajmuje mieszkanie , bo gdy posiada dom nie dostanie pomocy .

martuchnam:

--- Cytuj (zaznaczone) ---Witam, chciałabym się dowiedzieć co oprócz rodzinnego należy mi się na dziecko w wieku 3-4 lata,
Jestem samowychowująca dziecko czy należą mi się jakieś ulgi, jaki powinnam mieć procent opodatkowania.
proszę o odpowiedź.
--- Koniec cytatu ---
jestes samowychowujaca czy samotnie wychowujaca bo to jest roznica.wiec najpierw sformułuj pytanie poprawnie.jesli jestes samotnie wychowujaca t.j "samotna matka"to nalezy ci sie zasilek rodzinny plus dodatek z yego tytulu.a jesli tylko sama wychowujesz dziecko tu a maz siedzi w pl to tylko rodzinne.a najlepiej zrobisz jak zapytasz w komunie lub wyslesz do nic nawet maila.

mawi:
znajoma dzwoniła do ambasady polskiej  z zapytaniem o rozwód ,to poradzili jej rozwód w Polsce bo taniej ,  ( nie mają dostatecznej wiedzy na ten temat )

nowe informacje uzyskałam  w związku z rozwodem w Danii ,można go też uzyskać przez kommune

tu jest strona http://www.statsforvaltning.dk/site.aspx?p=4557 
 z tego co  wiem , to wystarczy do nich napisać , (można sprawdzić na stronie czy są druki do wypełnienia  ) i wysłać ,oni odsyłają że im bardzo przykro i  jak mogą pomóc i dają 6 miesięcy na zastanowienia (separacja ) po pół roku przychodzi pismo i znowu   pytanie ,czy coś się zmieniło i czy mogą jakoś pomóc jeżeli nie to umawiają na rozmowę i podpisanie papierów rozwodowych, bez ponoszenia  kosztów. Ale najważniejsze , takie rozwiązanie jest tylko wtedy jak jest rozwód za porozumieniem stron . Jeżeli  jest to bardziej skomplikowane , sprawa o podział majątku czy o prawo o opiekę nad dzieckiem  to już jest potrzebny adwokat i sprawa
( i  dużo kasy 8))

ps , wiem bo znajomy się w ten sposób  rozwodził ,a miał ślub w Polsce .

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej