Ogólne > Rodzina ...
Informacje dla nowych obywateli Danii o zyciu i rodzinie w tym kraju.
waruiny:
Mimo że jest strona po polsku, to i tak wniosek OD1 trzeba przeczytać po angielsku albo po duńsku, bo zawiera dodatkowe informacje. W przypadku surji85 to może być istotne:
--- Cytuj (zaznaczone) ---Medfølgende familie / Accompanying Family
Følgende dokumentation bedes vedlagt ansøgningen: /
Please include the following documentation with the
application:
- Hovedpersonens registreringsbevis / Registration of
certificate of the main person
- Vielsesattest for ægtefæller og fødselsattest for børn /
Marriage certificate for spouses and birth certificate for
children
- Evt. dokumentation for samliv af længere varighed /
Alt. documentation for cohabitence longstanding
duration
- Foto af børn / photo of children
- Kopi af barnets pas/nationalt ID-kort / copy of the
child’s passport/national ID-card
- Kopi af forældremyndighedsindehavers pas / copy of
the custody holders passport
- Evt. forældremyndighedsindehaveres samtykker / Alt.
parental consents
Ansøger (familiemedlemmet) og hovedpersonen skal
udfylde Appendiks B.1 og B.2 / The applicant (family
member) and the main person must fill in Appendiks
B.1 og B.2
--- Koniec cytatu ---
farvela:
To w takim razie musi się zgłosić do jakiegoś biura/pośrednika który pomoże jej to wypełnić + inne takie. Bez jakiejkolwiek znajomosci choćby angielskiego trudno jej bedzie sprawy załatwiać :)
Ja dodam jeszcze info w temacie który się w lutym pojawił. Jest żona, jest mąż i jest dziecko niepracujacej zony z pierwszego małżeństwa. Zasiłku nie ma. Mimo ze dziecko z pierwszego małżeństwa jest jako accompanying family.
aisak:
--- Cytat: farvela w 03 Wrz 2013, 09:04:29 ---To w takim razie musi się zgłosić do jakiegoś biura/pośrednika który pomoże jej to wypełnić + inne takie. Bez jakiejkolwiek znajomosci choćby angielskiego trudno jej bedzie sprawy załatwiać :)
Ja dodam jeszcze info w temacie który się w lutym pojawił. Jest żona, jest mąż i jest dziecko niepracujacej zony z pierwszego małżeństwa. Zasiłku nie ma. Mimo ze dziecko z pierwszego małżeństwa jest jako accompanying family.
--- Koniec cytatu ---
Niezbyt rozumiem. Dlaczego zasilku nie ma?
farvela:
W sumie to nie potrafię zrozumiec ich toku rozumowania i trochę z tym walczyliśmy, ale na próżno. Mielismy taka sytuacje, ze dolaczylismy do meza jako rodzina. Ja i dwoje dzieci. Na młodsze dziecko dostalismy rodzinne, na starsze (z mojego pierwszego malzenstwa nie). Odmówili nam mimo, ze złożyliśmy odwołanie. Odpowiedź była, że dziecko nie jest jego dzieckiem biologicznym i w ten deseń i tłumaczenia, że przecież nasza rejestracja odbyła się jako rodzina dołączająca i że mój mąż zobowiązał się przecież do utrzymywania nas na nic się zdała. Odpisali, że zasiłek bedzie wtedy jak ja zacznę podlegać opodatkowaniu. Także tak to wyglądało u nas w praktyce :(
1941:
--- Cytat: farvela w 04 Wrz 2013, 07:00:30 ---W sumie to nie potrafię zrozumiec ich toku rozumowania i trochę z tym walczyliśmy, ale na próżno. Mielismy taka sytuacje, ze dolaczylismy do meza jako rodzina. Ja i dwoje dzieci. Na młodsze dziecko dostalismy rodzinne, na starsze (z mojego pierwszego malzenstwa nie). Odmówili nam mimo, ze złożyliśmy odwołanie. Odpowiedź była, że dziecko nie jest jego dzieckiem biologicznym i w ten deseń i tłumaczenia, że przecież nasza rejestracja odbyła się jako rodzina dołączająca i że mój mąż zobowiązał się przecież do utrzymywania nas na nic się zdała. Odpisali, że zasiłek bedzie wtedy jak ja zacznę podlegać opodatkowaniu. Także tak to wyglądało u nas w praktyce :(
--- Koniec cytatu ---
No jak mozna nie rozumiec toku ich myslenia, sama napisalas, dopuki nie bedziesz podlegala opodatkowaniu!!!
Najdelikatniej jak umiem, rzecz ujmujac, napisze : tylek w troki i do jakiej kolwiek roboty ;) :)
No chyba, ze maz zaprosil w celach reprezentacyjnych to z gory najmocniej przepraszam :-[ Nie znam sie na tym :(
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej