Ogólne > Rodzina ...

Informacje dla nowych obywateli Danii o zyciu i rodzinie w tym kraju.

<< < (19/22) > >>

Jomir:

--- Cytat: aisak w 04 Wrz 2013, 22:14:56 ---Co to jest "racja absolutna" ??? :D?

--- Koniec cytatu ---
Bo z racja to tak jak z prawda:
jest prawdo
swinto prawdo
i... g.wno prawdo!

Jomir:

--- Cytat: aisak w 04 Wrz 2013, 22:16:30 ---Kij w mrowisko ;).

Mialam podobna sytuacje. Bylam na opholdzie Dunczyka razem z moim synem. Rodzinne dostalam nim zaczelam pracowac. Bylo to w 2011.

--- Koniec cytatu ---
NIe pogrzebalam jeszcze w ustawach, ale byc moze:
- przepisy sie zmienily;
- sa rozne w stosunku do "laczenia" rodzin z DUnczykiem i czlonkiem EU;

CO prawda przyjechalam tutaj nieco przed rokiem 2011, gdy jeszcze pozwolenie na pobyt otrzymywalam przez biuro emigracyjne, ale tez mialam rodzinne na dziecko nie mojego meza, gdy sama nie pracowalam.

Ide grzebac....

aisak:

--- Cytat: Jomir w 04 Wrz 2013, 22:25:05 ---NIe pogrzebalam jeszcze w ustawach, ale byc moze:
- przepisy sie zmienily;
- sa rozne w stosunku do "laczenia" rodzin z DUnczykiem i czlonkiem EU;

CO prawda przyjechalam tutaj nieco przed rokiem 2011, gdy jeszcze pozwolenie na pobyt otrzymywalam przez biuro emigracyjne, ale tez mialam rodzinne na dziecko nie mojego meza, gdy sama nie pracowalam.

Ide grzebac....

--- Koniec cytatu ---
No wlasnie... mozliwe, ze sie zmienily, bo raczej przez pomylke nie dostalam. Predzej, czy pozniej by to wyszlo i musialabym zwracac...

Jomir:
Nie daje sie za bardzo wygrzebac, ale przyszlo mi cos do glowy:
1. Mlodsze dziecko jest dzieckiem ojca, wiec dostaje rodzinne na podstawie jego stazu w Danii;
2. Farvelli dziecko dostanie na podstawie jej stazu;
O ile rozumiem z Farvelli postow, to maz byl juz wczesniej tutaj, wiec na "jego" dziecko juz placa.
Farvela dojechala niedawno i "sie jej dopabuse zbiera"....

Taka moja logika. MOim zdaniem najlepszym wyjsciem jest kontakt z UD i wyjasnienie sprawy raz do konca.

farvela:
tak Jomir. Masz rację. Mąż był wcześniej niż my. Po pol roku pracy męża przyszło info w sprawie młodszego, że już się należy. Gdy pytałam o starszego była odmowa i wyjaśnianie, że nie jest biologicznym dzieckiem etc i ze dopabuse po moim "pół roku". Być może przepisy się zmieniły odkąd przejął to udbetaling - bo wiem, że wcześniej było inaczej także z innego źródła.
Także wszystko inne w ramach jego pozwolenia - a to nie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej