"Nie stanelam w obronie Dunczykow, tylko napisalam jaki stereotyp na nasz temat krazy w tym kraju i calej Europie."-dlaczego akurat przedstawiasz stereotyp negatywny, zly, jako narodowosc przypisuje nam sie ceche takie jak pracowitosc....
Ja naprawde niewiem na jakich Ty ludzi trafiasz, mnie sie nigdy nie zdarzylo by ktos bacznie mnie obserowowal slyszac moj jezyk polski, ale mowi sie, ze "poczciwa gęba-poczciwość otrzymuje"- i nie zalezy mi teraz by ci dokuczyc, tylko naprawde w rocznym pobycie tutaj nie zdarzyla sie mi sie sytuacja o ktorej Ty piszesz.
Mysle, ze Vera nikogo nie obrazil napisal tylko swoje spostrzezenia, byc moze na podstawie pracy, kontaktow osobistych, podobnie powie dunczyk ktory bedzie znal polaka notorycznie pijacego, podkrelsam notorycznie...lub dlubajacego w nosie lub robiacego inna rzecz bardzo czesto.
"Jestes tutaj, mieszkasz. Masz szanse na lepsze zycie, wiec docen tych ludzi, ktorzy CI to umozliwiaja. Czyli narod dunski. Nie podoba CI sie tutaj, nienawidzisz tych ludzi? Po co sie meczysz tutaj"- czy to oznacza ze nie mamy prawa kompletnie nic powiedziec poniewaz nie jestesmy u siebie w Polsce??Nikt nie pisze o nienawisci do narodu dunskiego, ani jedna osoba nie wspomniala o tym, i mysle ze ci co sie meczyli i tak straszne im bylo zyc tutaj, juz dawno sa w Polsce, bo z reguly jak nam jest gdzies zle wracamy do kraju, zbyt mocno uogulniasz, to byla wzmianka malej z arhus co jej sie przytrafilo, a reszta dopisala co mysli o tym, nikt nikogo nie obrazil, nie wyzwal poza toba uzywajac slowa pijak i zlodziej jako stereotyp polaka.....
Myslisz ze wszyscy Polacy pracuja czasem wiecej niz powinni z wlasnego wyboru??czasem szef tego wymaga bo wie ze polak potrafi, i co w tym momencie z uczciowoscia??
mylisz sie, i to bardzo ale czasem strach przed utrata pracy powoduje ze nie zmieniaja tego i potem mamy sytuacje typu, nie zaplacone za wszystkie godziny.
Oosbiscie daje z siebie tyle ile moge dac, nikomu nie wyrzadzajac krzywdy a nie jednokrotnie sluzylem pomoca obcym ludziom, zyje spokojnie i spokoju oczekuje do tego chyba mam prawo?? czy moze wedlug ciebie moze na ulicy ktos mi poprostu dac w pysk???bo skoro nic nie moge....
pewnie sobie pomyslisz korzysta z ulg i jeszcze narzeka, ja nie narzekam i nie korzystam z ulg, tylko denerwuje mnie jak tak uogolniasz, a i pewnie nie jeden dunczyk majac twoj wpis przetlumaczony zasmial by sie, bo jak sama napisalas nie ma narodu idealnego a u ciebie z twoich postow wynika jasno: POLAK BLE, DUNCZYK OK.
jesli sie myle to przepraszam.