Ogólne > Edukacja
Studia w Danii po duńsku
Edytam:
Sopocianka, daj spokój.
Motywujmy się, nie dogryzajmy.
Ja jestem ciekawa, jak tu można połączyć nasze polskie wykształcenie z duńskim, co uwzględniają, a co nie. Niebawem się przekonam:)
Swoją drogą, polskie wykształcenie to czasem dyplom z wiedzą teoretyczną. Mamy często wysoki poziom, a jednak rzuceni na głęboką wodę nie umiemy sobie poradzić. Tutaj przynajmniej jest więcej praktyk, i to płatnych.
Pozdrawiam, wykształconych i nie:)
MalaCzarna:
Edytam można połączyć nasze doświadczenie w prowadzeniu zajęć i ich spokój,grzeczność w rozmowie z dziećmi,co mi się u nich niezwykle podoba ! Polacy powinni jednak nauczyć się partnerskiej rozmowy z dziećmi tutaj mocno sprawa kuleje!
Swoją drogą, polskie wykształcenie to czasem dyplom z wiedzą teoretyczną.
Przepraszam cię ,ale się nie zgadzam! Polscy nauczyciele mają przez okres studiów mnóstwo zajęć praktycznych,prowadzą np.lekcje/zajęcia aktywizujące sami na sobie pod okiem wykładowcy .Potem zajęcie/lekcję omawia się w grupie.Dokładnie omawia się jakie cele dydaktyczne ,pedagogiczne zostały osiągnięte ,a co można było zrobić lepiej ,a co należy poprawić. I tak przez 5 lat studiów ! Dodać jeszcze praktyki...Nie możesz powiedzieć,że kończymy studia w PL i mamy tylko wiedzę teoretyczną.To jest nieprawda!
To jest problem w DK! A konkretnie są mili ,życzliwi ,atmosfera w pracy jest przesympatyczna,ale nie mają nawet wiedzy teoretycznej np.jak dbać o bezpieczeństwo dzieci ,stąd tyle wypadków,włącznie ze śmiertelnymi.
@ae@:
I te wypadki smiertelne zdarzaja sie tylko w Danii?
Ani jednego w Polsce? Taki raj na ziemi...a nas w Danii przybywa ...
;D
inna:
Cieszy mnie to ze chesz sie uczyc. W mojej karierze studiownia nie psotkalam nigdy osoby z Poslski. Ogolnie powiem ze trzeba miec moce nerwy na studia tu w Danii. NIe chodzi o nauke bo bywa latwo/bywa trudno. U mnie najgorzej to z tymi gruppearbejde. Ile razy czulam sie jak intruz bo nikt nie chcial byc ze mna w grupe. I nie mam pojecia dlaczego? Moze ze z Polski. :o
Dzis zaszlam daleko i jest to jedynie moja zasluga i mojej cierpliowsci. Zycze wam wszystkim tego i aby sie odwazyc bo nauka jest dla wszyskich i obojetnie gdzie sie mieszka. A to czego sie naucyzmy nikt nam nie zabierze nawet Pia K. :-X
Dzis dostalam nowa szanse,wyjechac na uni do UK. Wymiana stud.
Edyta zycze powodzenia
Katarzyna:
Z reguly podczytuje po cichu, ale dzis postanowilam wtracic moje trzy grosze...
Pedagog a nauczyciel to dwa rozne zawody. I w Polsce i w Danii. Rozne kierunki edukacji, rozne kierunki rozwoju i rozne grupy docelowe.
Mialam okazje studiowac pedagogike w Polsce i w Danii. Pracowalam przez kilka lat w Polsce jako pedagog, od kilku lat pracuje w dunskim zlobku (rowniez jako pedagog). Uwazam, ze poziom naszej wiedzy zalezy tylko od nas samych, a nie od kraju, w ktorym przyszlo nam nauke pobierac.
Polska uczelnia poza wiedza teoretyczna niewiele mi dala. Gdyby nie wolontariat w swietlicach srodowiskowych (jestem po resocjalizacji) nie dalabym rady jako samodzielny pedagog.
Dunska uczelnia dala mi wolnosc wyboru odnosnie moich zainteresowan. To student jest odpowiedzialny za swoja nauke, a nie uczelnia. Swoja droga, pracuje w instytucji wspolpracujacej z seminarium i mam mozliwosc obserwacji kto w przyszlosci bedzie dobrym pedagogiem, a kto niekoniecznie musi sie za to zabierac. Ta praca wymaga wiedzy, zmyslu obserwacji i masy taktu i wyczucia.
--- Cytat: MalaCzarna w 28 Kwi 2012, 11:53:24 ---
Zapytałam znajomą ,wykształcenie pedagog ,pracuje z trudną młodzieżą ,taką ma specjalizację ...zapytałam na czym polega jej praca? Odp.-pilnujemy ich i nic więcej.
Ok ,to w takim razie na czym powinna polegać praca ,czego uczono was na studiach ?-zapytałam
Nie wiem ,nikt nam tego nie wyjaśniał -odparła
Jak to :o pedagog nie powinien wiedzieć na czym polega jego praca ?
Dlatego napisałam wcześniej Oprócz nazwy pedagog z pedagogiem ich zawód nie ma nic wspólnego .
--- Koniec cytatu ---
Moze znajoma powinna rozwazyc zmiane pracy, skoro mozliwosci pracy z trudna mlodzieza ja przerosly?
Edytam, ja mam dobre doswiadczenia z bylym Højvangseminarium w Glostrup. Przeniesli sie do Skovlunde- Pædagoguddannelsen Storkøbenhavn. Szkola ma dobra tradycje z 45 narodowsciami :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej