Ogólne > Edukacja
Studia w Danii po duńsku
Edytam:
Mała, to ja Ci zazdroszczę:)
Przyznam, że ja wiedzę bardziej wymierną, przydatną, i taką, która mi rzeczywiście potrzebna, uzyskiwałam poza studiami, np. czytanie Marii Montessori, Korczaka. Jeśli chodzi o nauczycieli, więcej mi dały Panie ze Stowarzyszenia Montessori przy moim Uniwersytecie Łódzkim, niż sam Uniwersytet. W tym również prof. Miksza z wydziału pedagogiki naszego uniwerku, prowadząca Stowarzyszenie.
Ale też jeździłam na kolonie jako wychowawca podczas studiów, udzielałam korepetycji, płatnych i poprzez Centrum Wolontariatu, darmo. A jednak tak się dzieje, że kiedy moja dawna podopieczna myśli o aborcji, przyjeżdża do mnie po radę, nie do pedagoga z ośrodka.
Jomir, no ja właśnie liczę na to, że wszystko się da jakoś skompletować. Po wakacjach w PL przywiozę sobie ewentualne zaświadczenia ze studiów, co tam robiłam, przez ile czasu, i zacznę nad tym pracować. Mam też referencje z kolonii, z tutejszych praktyk... A mam nadzieję, że i mój obecny szef coś o mnie dobrego napisze. Bo na kontrakcie mam rengoring assistent, a w sumie w zakres moich obowiązków wchodzi prowadzenie kursów sprzątających dla dzieciaków, przydzielanie im obowiązków i kontrolowanie ich, omawianie ich pracy z szefem.
Edytam:
Mała Czarna, to może my jeszcze książkę o tym napiszemy! ;D Ja też śledzę różnice w naszych systemach edukacyjnych, i sposobach rozmawiania z młodzieżą.... W Polsce dopabuse ukazują się odkrywcze teksty, że mówienie do ucznia "ty głupku" to przemoc psychiczna. Tutaj mówi się dziaciakom do znudzenia: hvad er du digtig! Mnie się jednak najbardziej podoba to, że to szkoła dopasowuje się do ucznia, pytając go, czego pragnie, jak chce swoim zyciem pokabusewać. Pod jego pragnienia jest ułożony program, "uszyty na miarę", jak powiedziano w VUC. Może sobie chodzić na zaawansowany duński z jedną grupą, i podstawową matematykę. Spotkałam niedawno Polaka urodzonego tutaj, który wspominał, że jeo rodzice przenieśli siędo DK za komuny. Po upadku muru Berlińskiego próbowali wrócić do ojczyzny, ale wytrzymali rok. Syn zapamiętał z tego roku w polskim przedszkolu tylko tyle, że musiał siedzieć "na baczność", i mówić "god morgen Frau" (rozmawialiśmy z innym duńczykiem, więc po duńsku, ale to Frau rzeczywiście mi pasuje!). Pamiętał też straszenie rózgą, która co prawda nei była użyta,ale dzieci się jej bały.
inna:
cyt "Tutaj mówi się dziaciakom do znudzenia: hvad er du digtig! " chyba HVOR er....
mysle ze probowanie zalatwania stud. po wakacjach to starta czasu. Podanie do szkoly wysyla sie 15 03 w 30 lipca sa wyniki czy sie dostalo raczej nie. :-\
Jomir:
A ja wciaz uparcie sadze, ze bez minimum DU3, lub egzaminu na poziomie minimum C (w zaleznosci od kierunku, bo moze byc nawet A niezbedny) nie ma co podchodzic (nawet pod quote 2).
Smiem twierdzic, ze nawet z DU3, bedzie ciezko.
MalaCzarna:
--- Cytat: Jomir w 30 Kwi 2012, 21:43:06 ---A ja wciaz uparcie sadze, ze bez minimum DU3, lub egzaminu na poziomie minimum C (w zaleznosci od kierunku, bo moze byc nawet A niezbedny) nie ma co podchodzic (nawet pod quote 2).
Smiem twierdzic, ze nawet z DU3, bedzie ciezko.
--- Koniec cytatu ---
Ale się czepiasz ;) :D Kujemy przecież język duński ,egzaminy zaliczamy , ja piszę w tej chwili wypracowania ,ale co mam zrobić z uzależnieniem od poloniainfo.dk ;) ? Przerywam naukę i ciągle zerkam co piszecie ;) :D :-[
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej