Ogólne > Hydepark

"Zle się dzieje w państwie duńskim"- czyli GW o Danii

<< < (2/5) > >>

roga:
Nie dzieje sie zle w panstwie dunskim. Dzieje sieo wiele lepiej niz w innych panstwach, z ktorymi normalnie Dania sie porownuje, tzn. z wysoko rozwinietymi gospodarczo i socjalnie panstwami Unii. Dunscy pracodawcy jak i pracoenicy sa absolutnie w czolowce swiatowej jezeli chodzi o szybkie przestawianie sie przy zmiennych korzystnych i niekorzystnch warunkach rynkowych.
Inne kraje Unii wielokrotnie probowaly wprowadzic u siebie tzw. "dunski model rynku pracy". Niestety sztywne i od lat nie zmieniane i nie dopasowywane, zarowno przez pracodawcow jak i Zwiazki zawodowe) systemy w tych krajach i brak checi ich zmiany doprowadzily do bardzo trudnej sytuacji w tych krajach w obecnym kryzysie. A jak wysokie jest realne bezrobocie w Danii nie ma az tak duzego znaczenia, jak dlugo Dania jest w stanie zapewnic tym osobom godziwe warunki ekzystencji. Chodzi tu  jedynie o osoby na pomocy socjalnej, bowiem pozostale osoby bez pracy uzyskaja swiadczenie za ktore same placa (A-ksse). 

[Posted on: 05 Wrz 2010, 11:51:20]
Oj Roga, Roga, mnostwo bledow ortograficznych, ale tak sie zdarza jak sie pisze w pospiechu.

dania_d:
Nikt nikogo tu siłą nie trzyma  ;D, zawsze można wrócić do Polski gdzie bezrobocie jest na rekordowo niskim poziomie 12%( osób zarejestrowanych, w statystyce nie biorą udziału ludzie którzy pracuję za granicą, czyli jakby wszyscy powracali to nie wiem czy na 40 % bezrobocie by się oparło  ;D )
Rozwój gospodarczy kwitnie, korupcja też, afery rosną jak jabłka na drzewie, a i jeszcze te autostrady, normalnie nie wiem którą jechać jak ostatnio byłem w PL.
I mają podnieść najniższą krajową na 1300 zł ( 2700 kr  :o ) i rodzinne na dzieci mają podnieść z 48 zł na 51zł  :o
Normalnie nic  tylko się pakować, jak komuś tu źle. Bo ja już mam dosyć czytania tych wypowiedzi jak tu źle i nie dobrze.
Nie narzekajcie tylko pakujcie się do PL tam jest lepiej.
I zapomniałem, na wp.pl było ostatnio ile musi pracować statystyczny polak na mieszkanie 60 m2. Wg wp. pl na mieszkanie w pl polakowi brakuje życia  ::), a w europie,  :P
Pozdrawiam tych narzekających jak tu źle i nie dobrze  ;D

Bulinka:

--- Cytat: dania_d w 05 Wrz 2010, 13:28:42 ---w statystyce nie biorą udziału ludzie którzy pracuję za granicą, czyli jakby wszyscy powracali to nie wiem czy na 40 % bezrobocie by się oparło  ;D )
--- Koniec cytatu ---
wiele z tych osób jest dalej pod parasolem polskiego rządu,czyli należy im się "kuroniówka" po powrocie do Polski. Z teg powodu nawet nie powinni być zaliczeni do statystyki, bo oni pracują za granicą tak samo jak Polacy w Polsce.

jeni:
Człowiek łebski potrafi się znalezć zawsze i wszędzie. A palant zawsze zginie, mała szkoda krótki żal ;D w szczególności magistra po Wyższej Szkole Klepania Patelni w Pruszkowie,  który tu pracuje na zmywaku lub sprząta w hotelu, tylko dla niego jest taka oferta  w Polsce 

dania d...  napisał:
mają podnieść najniższą krajową na 1300 zł ( 2700 kr  Szok ) i rodzinne na dzieci mają podnieść z 48 zł na 51zł  Szok

I zapomniałem, na wp.pl było ostatnio ile musi pracować statystyczny polak na mieszkanie 60 m2. Wg wp. pl na mieszkanie w pl polakowi brakuje życia

roga:
Jeni: Kto wedlug ciebie jest "czlowiekiem lebskim"(?), ktory wszedzie daje sobie rade.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej