Ogólne > Praca w Danii

Polacy w Danii -- zaczyna sie krucjata?

<< < (3/3)

Juta:
Tylko ze intencje dziennikarza sa oczywiste. I im wiecej takich artykulow, tym bardziej wrogie bedzie nastawienie Dunczykow do nas. Bo w pewnym momencie uswiadomia sobie, ze zatrudnianie Polakow jest wrecz jakims rodzajem sabotazu. Skad wezma pieniadze na zasilki, jesli tyle milionow koron co roku opuszcza Danie? Jesli Dunczycy pomysla tymi kategoriami, to szanse na otwarcie dla nas dunskiego rynku pracy w 2009 roku zmaleja dramatycznie. Albo pomysla nad zmiana przepisow, dzieki ktorym skonczy sie "8% raj".

Tula:
Artykul napisany jest w taki sposob, ze przecietny Dunczyk bedzie mial mniej wiecej taki tok myslenia: prosze, to nasi sa bezrobotni, bo zatrudnia sie tanich Polakow! Zobacz zreszta sobie komentarze pod linkiem przez mnie podanym, Piatko.
Nie ma w nim slowa o tym, ze 8% jest tylko przez rok, a potem sie placi normalnie. Nie jest prawda, ze Polacy pracuja za mniej, przeciez na to nie zgodzily sie zwiazki, z ktorymi ministerstwo pracy dyskutowalo czesciowe otwarcie rynku w "deficytowych" zawodach. Nie ma nic o tym, ze pozwolono nam pracowac wlasnie z powodu braku chetnej dunskiej sily roboczej. Wreszcie, najbardziej mnie zirytowalo, ze na polska sile robocza psujaca rynek narzeka gazeta rozprowadzana niemal wylacznie przez Polakow...

A co do zagranicznych inwestorow w Polsce, to wiem, ze maja ulgi podatkowe, ale to zdaje sie byla jedyna metoda na zachecenie ich i ruszenie gospodarki oraz obnizenie bezrobocia, prawda? Wiara w samowystarczalnosc panstwa konczy sie jak w Korei Kima...

piatka:

--- Cytat: Tula w 22 Wrz 2007, 17:20:09 ---
A co do zagranicznych inwestorow w Polsce, to wiem, ze maja ulgi podatkowe, ale to zdaje sie byla jedyna metoda na zachecenie ich i ruszenie gospodarki oraz obnizenie bezrobocia, prawda? Wiara w samowystarczalnosc panstwa konczy sie jak w Korei Kima...

--- Koniec cytatu ---
To samo dotyczy Danii, kochana, to samo, nie przyjmujmy wszystkiego o czym pisza gazety zbyt doslownie..........
co prawda, trzeba to uswiadomic Dunczykom, ale ja im mowie, ze gdyby nie sytuacja ekonomiczna Polski, gdyby nie grozba bezrobocia w Danii........
nie byloby tutaj Polakow :-*, to dla Tuli  ;D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej