Ogólne > Rodzina ...
żłobki/przedszkola
farvela:
Ale wiesz. My właśnie dostaliśmy mieszkanie w innej komunie. Nie moglam przewidzieć w jakim czasie je dostaniemy. Dostaliśmy szybko, ale równie dobrze mogłoby to być za 2 lata. Także my zrezygnowalismy 2 tyg przed przeprowadzka, bo tyle przed sami sie o tym dowiedzieliśmy.
Ale zgadzam sie - co komuna to inne obyczaje :)
Natalia80:
Witam
jakie sa opłaty za żłobek/ przedszkole a jakie za opiekunkę? Może lepiej opłaca się zostać z dzieckiem w domu?
Jomir:
W kazdej kommunie sa nieco inne stawki, wiec musisz przejrzec strony kommunalne.
U mnie zlobek byl drozszy, niz niania.
Czy sie oplaca?
Dla dziecka wczesniejsza stycznosc z jezykiem jest moim zdaniem wazna. NIe wszystko da sie przeliczyc na pieniadze.
happybeti:
O tym juz było ;). Myslę, że nie ma sensu powtarzać całej dyskusji, jak przeczytasz cały watek , będziesz miała w miarę pełny obraz :).
http://www.poloniainfo.dk/forum/index.php/topic,1053546.0.html
U mnie w kommune też żłobek był droższy od dagpleje (opiekunka w domu ).
newbie12:
Tak jak napisala Jomir, stawki sa rozne w zaleznosci od kommuny. W niektorych sytuacjach czesc kosztow moze pokryc kommuna.
Moim skromnym zdaniem, zostawienie dziecka w domu nikomu sie nie oplaca. Chocbys nie wiem jak sie starala, nie zapewnisz dziecku takiego rozwoju jak instytucja, przede wszystkim jezykowego i spolecznego.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej