Ogólne > Rodzina ...
żłobki/przedszkola
Jomir:
Generalnie jak zapisujesz dziecko to okreslasz date od kiedy bys chciala. Kommune w miare mozliowsci przydziela miejsce od tej daty.
Kayutek - dokladnie jest jak piszesz. Ja chcialam przeniesc Mala z dagpleje nieco wczesniej. Przedszkole nawet sie zgodzilo (zaczelam od spytania ich, czy to wogole mozliwe i jak to wyglada), ale pani powiedziala mi, ze kommune niechetnie zgadza sie na mlodsze dzieci, dlatego, ze ich wiecej to kosztuje. Jak sa mlodsze dzieci w grupie, to musi byc ekstra opieka = koszt. No i oczyiwiscie kommune powiedziala NIE.
Aczkolwiek powiedzieli rowniez, ze zgadzaja sie wtedy gdy: jest nowe dziecko i dopabuse zaczyna, wowczas bez sensu jest "wrzucac" dziecko do zlobka, by za miesiac dwa przeniesc do przedszkola.
Tudziez, gdy dziecko przeprowadza sie z innej kommuny, albo obecna placowka jest likwidowana.
kayutek:
Farvela, jesli instytucja ma wolne miejsce to i owszem. Brakujacy przedszkolak w grupie to jakies 5 tysiecy miesiecznie na minusie.
Mi sie wlasnie przypomnialo, ze dziecko "zamawialam" 16, 23 i 30. Ale u nas bylo 6 wolnych miejsc (nasze "starszaki" poszly do przedszkola wczesniej). A ze chwilowo mamy same maluchy trzeba to bylo jakos zorganizowac z glowa ;) Najczesciej jest jednak tak, ze rodzice wypisuja ostatniego dnia miesiaca, zaczac mozna wiec pierwszego.
Jomir, pytanie tylko jakie jest oblozenie przedszkoli w Slagelse. Mam nadzieje, ze sytuacja wyglada tak jak w Kopenhadze i ze wiecej miejsc w przedszkolach niz samych przedszkolakow :)
Jomir:
Jasne :)
Dlatego napisalam, ze najlepiej zeby spytala w kommune.
U mnie moze byc na przyklad odwrotnie. Nie dosc, ze musze czekac na trzeci rok zycia (luty), to moze sie okazac, ze nie ma miejsca i bedziemy musieli czekac na kwiecien, az starszaki pojda do SFO.
Kazda kommuna rzadzi inaczej miejscami. U nas bylo mase, wiec zamkneli chyba ze dwie instytucje i znow sa kolejki. No, ale wiadomo, ze jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze.
farvela:
To nasze przedszkole chyba nietypowe bo tylko we wrześniu zaczęła przedszkole trójka dzieci. W środku miesiąca. Czyli trojka musiala zrezygnowac. Wiem po tym ze zawsze na drzwiach są powitania nowych dzieci i zawsze synek zwraca uwagę, ooo, znów ktoś nowy :) także przynajmniej u nas dzieci nie są wypisywane z końcem miesiąca :)
Swoją drogą teraz zmieniamy komunę, od 20.10 wypisałam, że chce posylac młodego-zobaczymy kiedy przyznają :)
siudemka1972:
Zdaje się ze co instytucja to inne obyczaje;-)
U nas 1 i 15 jest dniem gdy przychodzą nowe dzieci.Zaskoczeniem dla nas jest ze dostałam list w którym proszą nas o to aby minimum!!! 6 miesięcy wcześniej(dziecko przechodzi do przedszkola w wieku 2 lat i 10 miesięcy) określić się czy nasze dziecko zostaje w tejże instytucji czy mamy pragnienie zabiegać o miejsce w innej.Dzieci jest tak dużo z ostatnich 2 lat ze przedszkola będą bardzo przepełnione i chcą wiedzieć trochę wcześniej aby zorientować się w sytuacji.
Wnioskuje, ze masz dziecie w zintegorowanej, wiec musza zaplanowac ile maja wolnych miejsc. U mnie przedszkole w planach do 2 lutego, ale poki co ani widu, ani slychu. Jedyne co widze, to, ze mamy nr. 3 w kolejce do wybranego przedszkola.
No, ale ja mam dziecie w dagpleje, czyli zaczynam od nowa.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej