poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Alimenty  (Przeczytany 57672 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
Odp: Alimenty
« Odpowiedź #60 dnia: 11 Mar 2013, 18:12:58 »
A nie moglybyscie pisac do siebie na priv zamiast watki zasmiecac?
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 11 Mar 2013, 18:58:19 »
Przepraszam ale aisiak ciezko zrozumiec ze ktosa odmienne zdanie i bierze wszystko do siebie.

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #62 dnia: 11 Mar 2013, 19:24:10 »
Tu często ludzie mają odmienne zdanie ale nie zauważyłam żeby Aisak była jakaś specjalnie konfliktowa czy narzucająca swoje zdanie  :o Za to Myszka mogłaby trochę z tonu zejść bo robi się niefajnie  8)

P.S. Nie znam ani jednej ani drugiej ale to kolejny wątek gdzie się "konfliktują"  ;D
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #63 dnia: 11 Mar 2013, 19:24:19 »
Aisiak zrob kobieto porzadek w kolo siebie byly partner nie dobry--POZNAL SIENA TOBIE?jego rodzina nie dobra .pierwszy maznie dobry ,sasiedzi nie dobrzy,pracodawca nie dobry i jeszcze oszust ,ja be be bo mam inne zdanie jak ty .ja nie umiem czytac ,czysio czy tez tam czesio be be bo tez zle czyta twoje posty .zaloz dziewczyno sobie ten zespol muzyczny i tam graj bo jak narazie grasz na nerwach i probujesz sobie innych podporzadkowac pod swoje kopyto .no kiedys pierwszy raz musi byc i dzis jest ten poerwszy raz ze spotkalam taka osobe .tracisz czas na przekamarzanie sie ze mna a mialas dzis wilne i trac energie na poukladanie sobie zycia .moze i nie pisze tak jak bys sobie zyczyla ale mam poukladane w zyciu czego i tobie zycze .
Ciosy ponizej pasa.
Coz, nie ma to jak byc nowym i zablysnac na forum.
Ludzie, kochana? czy kochany? ( bo raz piszesz jako kobieta, raz szukasz pracy jako facet), sa rozni i warto uszanowac rozne sposoby wypowiedzi.
Zycze lepszego nastawienia do swiata!
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #64 dnia: 11 Mar 2013, 19:25:32 »
Tu często ludzie mają odmienne zdanie ale nie zauważyłam żeby Aisak była jakaś specjalnie konfliktowa czy narzucająca swoje zdanie  :o Za to Myszka mogłaby trochę z tonu zejść bo robi się niefajnie  8)

P.S. Nie znam ani jednej ani drugiej ale to kolejny wątek gdzie się "konfliktują"  ;D
Zgadzam sie! Moze Aisak pisze czasem zbyt otwarcie, zbyt emocjonalnie, ale co jak co! KONFLIKTOWA NIE JEST!

Hehehe Reksio! Noo... swiat staje na glowie. Dawnosmy sie nie "konfliktowaly", ale kurde! nie mam sie do czego przyczepic  ;D ;D ;D

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #65 dnia: 11 Mar 2013, 19:29:40 »
Zgadzam sie! Moze Aisak pisze czasem zbyt otwarcie, zbyt emocjonalnie, ale co jak co! KONFLIKTOWA NIE JEST!

Hehehe Reksio! Noo... swiat staje na glowie. Dawnosmy sie nie "konflikotowaly", ale kurde! nie mam sie do czego przyczepic  ;D ;D ;D
                    ;D ;D ;D
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #66 dnia: 11 Mar 2013, 19:30:59 »

Nie no moja wina tez, bo ja choleryk jestem  :-\. Ale odpuszczam, sorki, ze sie naczytaliscie ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #66 dnia: 11 Mar 2013, 19:30:59 »

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #67 dnia: 11 Mar 2013, 19:50:16 »

Hehehe Reksio! Noo... swiat staje na glowie. Dawnosmy sie nie "konfliktowaly", ale kurde! nie mam sie do czego przyczepic  ;D ;D ;D

Oj tam oj tam, coś się znajdzie, nie teraz to później  ;D Jak to mówią, daj mi człowieka a znajdę paragraf  ;D  ;D  ;D
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #68 dnia: 11 Mar 2013, 19:51:40 »
Aisak, ja tez się przekonałam, ze czasem lepiej zwyczjnie dac sobie spokój z pewnymi osobami i "odpuścić", bo to jak rozmowa gęsi z prosięciem  ;) 8).
" Polak gorszego sortu"

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #69 dnia: 11 Mar 2013, 19:59:18 »
Oj, ges z prosieciem sie jednak dogada, jeno ze to taplanie w blocie bedzie.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #70 dnia: 11 Mar 2013, 20:17:33 »
Luuubie ;D. ja na wsi wychowywana ;D ;D ;D

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #71 dnia: 11 Mar 2013, 20:28:24 »
;D ;D ;D
" Polak gorszego sortu"

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 11 Mar 2013, 20:50:48 »
Nie 1247 kr na miesiac na dziecko - bo to tylko pieniadze od jednego rodzica, drugi tez sie musi do wlasnego dzecka dolozyc, czyli 2 x 1247 = 2494.

Wiec jesli alimenty od jednego rodzica wynosza 1247 kr to dziecko "dostaje" 2500 kr.
Obydwoje rodziców ma obowiazek zarobic i utrzymac dziecko, nie tylko ten który placaci alimenty - ten z którym dziecko mieszka tez ma obowiazek.

A wymówka - ja niewiele zarabiam a dziecko ma potrzeby ...trudno albo ograniczyc potrzeby albo zarobic wiecej.

Nie wiem o jakim ubóstwie piszesz - polskim czy dunskim? Ubogie dunskie dziecko to dziecko, które nie ma najowszych markowych ciuchów, nie wyjezdza na narty w zimie i na poludniowe plaze w lecie.
Moim zdaniem stad i do ubóstwa baaaardzo daleko.

Wczesniej napisalam o tym, ze oboje rodzicow ma obowiazek utrzymac dziecko.  Napisalas, ze mamy 2500 kr na miesiac. Nigdy, na szczescie, nie musielismy oszczedzac, na naszych chlopcach. Ale postanowilam, na uzytek tego watku, pokusic sie o wprowadzenie oszczednosci i przeznacztc na mojego 16-letniego Kube 2500 kr i przyjac, ze jeden z moich chlopcow ma ojca , ktory placi na niego alimenty.
Tak wyobrazam sobie rozdysponowanie tym budzetem:

- Wyzywienie:    1500 kr miesiecznie
 - spotkania w gronie przyjaciol w miescie - karta na 10 przejazdow autobusem  3 zony  190 kr (tutaj byc moze taniej by bylo rowerem, ale to dosc daleko, a co jak rower ukradna? ;) poza tym rower tez kosztuje, wiec wybieram opcje ostrozniejsza
- kieszonkowe - 400 kr (bilet do kina, pizza lub McDonald's, prezenty)
- 2 pary obuwia, spodnie, kurtki, rekawiczki, czapka, skarpety, t-shirty, boxerki, sweatshirty 200 kr
(ubrania niemarkowe z Bilki) tutaj mysle, ze bardzo oszczedzam w porownaniu do markowych (1 para jeansow Tiger of Sweden to 1200 kr, kurtka North face 3000 kr, zimowe buty timberland 1200 - to przykladowe ceny, ktore zapamietalam z ostatnich zakupow)
- higiena osobista  200 kr fryzjer(u Araba za 100 kr a nie w salonie za 250), zele, nozyki do golenia, balsam po goleniu, dezodorant, szampon, pasta i szczoteczka do zebow, zel pod prysznic. proszek do prania ciuchow Kuby
- komputer 200 kr  (zapytalam Kube o to jaki jest najtanszy, powiedzial, ze za 5000 kr mozna kupic z shark gaming i grac dota, ale  jest on  za slaby  aby grac to co on gra z kolegami - Battlefield 3 )  w tej oszczednosciowej wersji nie kupujemy gier komputerowych ani nie oplacamy abonamentu za gry w internecie ani nie obciazamy naszego Kuby abonamentem za internet
telefon komorkowy - 99kr

Razem wychodzi prawie 2 800 czyli przekroczylam budzet o blisko 300 kr, chociaz z bolem serca rezygnuje z Fitness World bo to miesieczny wydatek 249 kr, nie ujmuje tutaj wycieczek, wczasow i wyjazdow na narty, Szkoda, ze nawet na wakacje nie moze wyjechac...

Do tej pory wyglada to tak, ze ojciec placi 1250 kr i jeszcze sobie pomniejsza o ta sume dochody - a  ja place 1550 bez pomniejszania dochodow.

Teraz przechodzimy go kosztow mieszkania: wiadomo, ze Kuba musi miec swoj pokoj (odwiedzaja go koledzy) w zwiazku z tym musimy wynajac mieszkanie z dodatkowym pokojem... nie jestem pewna ale ta roznica to chyba srednio 1000 kr. Tego nie licze jako wydatku bo dostaje børnepenge - 893 kr na miesiac... no ale pokoj Kuby trzeba ogrzac, Kuba zuzywa elektrycznosc, wode zimna i ciepla, wiec chyba zuzywa na 400 kr miesiecznie.

Byc moze jestem rozrzutna ale nie mam pojecia jak mam zaoszczedzic to min. 700 kr miesiecznie. Nie moge przeciez izolowac go od socjalnego zycia, a oszczedzam na czym sie da. Ja bym oczywiscie, tak jak wszystkie inne kobiety, ktore znam: oszczedzala na sobie, po to abym mogla zapewnic dziecku podstawowe potrzeby. Wiele jest osob w takiej sytuacji, i to w realu a nie w "forumowej zabawie" w co by bylo gdyby...

Jak wczesniej napisalam: nie pobieram ani nie wplacam alimentow, po prostu chcialam zobaczyc jak by wygladala nasza sytuacja finansowa w przypadku gdybym pobierala alimenty na jednego z synow. Rodzice powinni ponosic takie same koszty wychowania wspolnego dziecka. Na podanym przykladzie tego nie ma bo ja place o min. 700 kr wiecej. I bardzo prosze bez recept na to, ze mam wziasc dodatkowa prace albo wyslac syna do pracy - chodzi wylacznie o to czy suma podstawowych alimentow wystarcza na pokrycie podstawowych potrzeb dziecka.

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 11 Mar 2013, 22:32:15 »
Zapomnialas jeszcze jakies leki witaminy itp.JEDNO NIEMA  CENY ,,MILOSC,,DO NASZEGO DZIECKA ,ale rodzice rozchodzac sie biora takze rozwod z dzieckiem.przykre ale tak jest

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #74 dnia: 11 Mar 2013, 23:11:27 »
Taak... Żal mi tego dziecka, gdzie matka liczy ile prądu on zużywa itp. Ale jestem pełna podziwu że tak potrafisz wyszczególnić  ;D Ja bym nie potrafiła przeliczyć chwil z moją córeczką na pieniądze... Chwil, których drugi rodzic nie ma szansy przeżyć...

Zapomniałaś napisać o jednym: jeśli jesteś samotna matką, to dostajesz dodatek do mieszkania, zwiększone rodzinne (co kwartał) i dodatek do rodzinnego (co miesiąc), buskort jest zazwyczaj dofinansowany lub w całości zwracany.

Jeśli nie jesteś samotną matką, to masz partnera, ergo dwa dochody z wypłat, to też mało? A jeśli chłop się do życia nie dokłada, to zmień chłopa  ;)

I owszem, tu w Danii jest przyjęte za normę, że 16-latek też już zarabia jakieś pieniążki na siebie. Ja też pracowałam i na zmywaku, i z gazetami tak jak inne dzieciaki, i krzywda mi się przez to nie stała.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #74 dnia: 11 Mar 2013, 23:11:27 »

alimenty

Zaczęty przez edithDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 3875
Ostatnia wiadomość 20 Paź 2011, 16:14:34
wysłana przez urszula74
alimenty

Zaczęty przez danielDział Hydepark

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 5125
Ostatnia wiadomość 17 Wrz 2014, 01:09:53
wysłana przez Mareczek
alimenty

Zaczęty przez aga123456Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 26
Wyświetleń: 20674
Ostatnia wiadomość 04 Mar 2008, 23:41:28
wysłana przez mala_z_Aarhus
skat a alimenty z danii

Zaczęty przez skat a alimetyDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 5354
Ostatnia wiadomość 12 Lis 2008, 08:10:32
wysłana przez skat a alimety
Alimenty a rodzinne

Zaczęty przez aRtiDGDział Rodzina ...