poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Alimenty  (Przeczytany 57580 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
Odp: Alimenty
« Odpowiedź #75 dnia: 11 Mar 2013, 23:20:19 »
I jeszcze jedno ode mnie bardzo prywatnie: niedobrze mi się robi jak widzę jak niektórym Polakom się w głowie popierdo..liło i ciągle im mało i są biedni na granicy ubóstwa z życiem socjalnym i tylko dwoma parami butów miesięcznie. A co kuźwa mają powiedzieć dzieci w Polsce, które nawet jednego posiłku dziennie ciepłego nie zjedzą, nie mają dwóch par butów na zmianę i muszą żyć?! Nosz kur..a to jest ubóstwo a nie pierdolenie, bo na przykład mój synek zjadł dzisiaj jednego Snickersa a nie dwa??? Ogarnijcie się człowieki i bądźcie wdzięczni za to co macie, bo są tacy, którzy byliby wdzięczni losowi za połowę tego!!!!!!!!!!

No, to dobranoc. A jutro pewnie dostanę baty za tego posta i z góry mówię że mam to gdzieś  :P
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #76 dnia: 12 Mar 2013, 05:44:06 »
- Wyzywienie:    1500 kr miesiecznie
Studenci majacy SU wydaja na wyzywienie o wiele, wiele mniej a mieszkaja sami, bez mamusi która kupi taniej i ugotuje!

- spotkania w gronie przyjaciol w miescie - karta na 10 przejazdow autobusem  3 zony  190 kr (tutaj byc moze taniej by bylo rowerem, ale to dosc daleko, a co jak rower ukradna? ;) poza tym rower tez kosztuje, wiec wybieram opcje ostrozniejsza

To zaliczam do wydatków luksusowych - nie rowerem bo ostroznie, a koledzy nigdy syna nie odwiedzaja? A samemu zarobic nie moze?

- kieszonkowe - 400 kr (bilet do kina, pizza lub McDonald's, prezenty)
Pizza, McDonalds- albo zarobi synek sam na to albo to twój wydatek luksusowy, biedny bo nie je w McDonaldzie??

- 2 pary obuwia, spodnie, kurtki, rekawiczki, czapka, skarpety, t-shirty, boxerki, sweatshirty 200 kr
(ubrania niemarkowe z Bilki) tutaj mysle, ze bardzo oszczedzam w porownaniu do markowych

Kupujesz 2 pary butów na miesiac?? Kurtki, rekawiczki itp tez co miesiac??
Znam wielu na SU maja do wyboru: kurtka albo pizza - wybieraja kurtke z Genbrug i maja na pizze - nie ma mamusi która moze ugotowac makaron + sos miesny i porzadny obiad gotowy za 20 kr.

- higiena osobista  200 kr fryzjer(u Araba za 100 kr a nie w salonie za 250), zele, nozyki do golenia, balsam po goleniu, dezodorant, szampon, pasta i szczoteczka do zebow, zel pod prysznic. proszek do prania ciuchow Kuby

Co miesiac do fryzjera? Mlody chlopak? To on ma wszystko osobno? Szampon i pasta i proszek do prania?

- komputer 200 kr  (zapytalam Kube o to jaki jest najtanszy, powiedzial, ze za 5000 kr mozna kupic z shark gaming i grac dota, ale  jest on  za slaby  aby grac to co on gra z kolegami - Battlefield 3 )  w tej oszczednosciowej wersji nie kupujemy gier komputerowych ani nie oplacamy abonamentu za gry w internecie ani nie obciazamy naszego Kuby abonamentem za internet
No cóz straszna bieda, ale przeciez komputer do Battlefield 3 musi miec, a rodzic nr 2 niech zarobi i placi...

telefon komorkowy - 99kr
Nie wiem ile synek ma lat ale tak od 13- 14 roku mlodzi ludzie sami zarabiaja na swoja komórke.

No ale po co - lepiej podwyzszyc alimenty...
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 12 Mar 2013, 05:47:26 »
Nie da sie przeliczyc milosci na kase .nie da sie zastapic dziecku ojca czy matki najnowszymi pierdolami jakie mu sie kupi ,nie da sie zastapic dziecku ojca czy matki wysokim kieszonkowym .nie ma tego na polkach w sklepie.tego sie nigdzie nie kupi .i zeby nie wiem ile sad przyznal alimentow to i tak na nic.rozwodzac sie kupujemy sobie wolnosc od piekla jakie stwarzamy najbardziej dziecku.mowi sie w sadzie ,,bo dziecko ma wieksze potrzeby ,,robie podwyzke ,ale czy naprawde robimy to dla dziecka?czy tylko by dopiec bylemu malzonkowi?,w polskiej telewizji byl reportarz jak matka dwoch corek zaczela niszczyc bylego malzonka .dla corek 11 i 13 lat chciala alimenty w kwocie 6 tys.zlotych .no wysokie !facet ma firme .kobieta wyszczegolnila potrzeby dziewczynek i ku zdziwieniu :na zakup alkoholu,na kosmetyki na 2pary butow meskich itp.sad przyznal te wysokosc alimentow.a facet rozpaczliwie szukal pomocy juz poprzez media .czemu on ma utrzymywac i zaspakajac potrzeby nowego kutasa bylej zony .ktos sie podjal poprowadzenia mu tego horroru.tlumaczenia sedziego byly :niedopatrzenie i przeprosiny .zastanawiajace jest czy kobieta tsk naprawde kabusewala sie dobrem dzieci czy tylko chciala wycisnac ile sie da .mimo ze ojcu dziewczynek nie chodzilo o kwote tylko o uzasadnienie podwyzki.zawsze warto sie zastanowic czy naprawde walczymy o dobro dziecka

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 12 Mar 2013, 05:53:46 »
@ae@ Kuba ma 16lat .co prawda moj syn w tym wieku juz zarabial .ale ja upoeram sie nadal przy tym co napisalam wyzej,,dziecko nie ma ceny ,,szkoda ze jeszcze nie ma czegos takiego ze nie licza sobie przy rozwodach ile facet ma zaplacic za to ze wspolzyl z nia .zreszta h.j wie .wszystko jest mozliwe ze i takie pozwy sa.tupet ludzki nie ma granic .w ten mrozny poranek wszystkich cieplutko pozdrawiam .myszka

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #79 dnia: 12 Mar 2013, 08:04:45 »
Z tym zarabianiem nie jest tak latwo teraz jak kiedys. MOj syn skonczyl  w lipcu 15-lat i od tego czasu usilnie pracy szuka, bo jak twierdzi, jest "biednym bezrobotnym"  ;D
Niestety, wszedzie gdzie byl, slyszy, ze maja prace tylko dla doroslych.
Probuje mu wytlumaczc, ze teraz kryzys i jest mase bezrobotnych doroslych, ktorzy potrzebuja dzieci utrzymac, ale jest jest mu strasznie przykro.
hehe... ale mimo ze jest "biednym bezrobotnym" na gazetki nie pojdzie, wiec jeszcze chyba mu bieda porzadnie do "tylka" nei zajrzala   ;D ;D ;D
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 12 Mar 2013, 08:24:35 »
Nie pisalam o obecnym okresie z ta praca syna bo na dzien dzisiejszy ma juz 29lat wiec teraz zapieprza jak woł .glowa boli jak zycie jest przechlapane albo ludzie je sobie utrudniaja

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #81 dnia: 12 Mar 2013, 11:05:54 »
Nie da sie przeliczyc milosci na kase .nie da sie zastapic dziecku ojca czy matki najnowszymi pierdolami jakie mu sie kupi ,nie da sie zastapic dziecku ojca czy matki wysokim kieszonkowym .nie ma tego na polkach w sklepie.tego sie nigdzie nie kupi .i zeby nie wiem ile sad przyznal alimentow to i tak na nic.rozwodzac sie kupujemy sobie wolnosc od piekla jakie stwarzamy najbardziej dziecku.mowi sie w sadzie ,,bo dziecko ma wieksze potrzeby ,,robie podwyzke ,ale czy naprawde robimy to dla dziecka?czy tylko by dopiec bylemu malzonkowi?,w polskiej telewizji byl reportarz jak matka dwoch corek zaczela niszczyc bylego malzonka .dla corek 11 i 13 lat chciala alimenty w kwocie 6 tys.zlotych .no wysokie !facet ma firme .kobieta wyszczegolnila potrzeby dziewczynek i ku zdziwieniu :na zakup alkoholu,na kosmetyki na 2pary butow meskich itp.sad przyznal te wysokosc alimentow.a facet rozpaczliwie szukal pomocy juz poprzez media .czemu on ma utrzymywac i zaspakajac potrzeby nowego kutasa bylej zony .ktos sie podjal poprowadzenia mu tego horroru.tlumaczenia sedziego byly :niedopatrzenie i przeprosiny .zastanawiajace jest czy kobieta tsk naprawde kabusewala sie dobrem dzieci czy tylko chciala wycisnac ile sie da .mimo ze ojcu dziewczynek nie chodzilo o kwote tylko o uzasadnienie podwyzki.zawsze warto sie zastanowic czy naprawde walczymy o dobro dziecka

Zdaje mi się że oglądałam ten program, to była "Interwencja" albo "Państwo w państwie". Ojciec, któremu zasądzili te alimenty, pytał się, jak to jest możliwe, że w wyszczególnieniu na co idą pieniądze na dziewczynki, znalazła się między innymi koszula męska, buty rozmiar 45 i masa kosmetyków, które tak małe dziewczynki nawet nie używają (szminki, tusze itp.). Żenada po prostu jaka wredna baba  :o
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #81 dnia: 12 Mar 2013, 11:05:54 »

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 12 Mar 2013, 11:45:12 »
Tak to byl ktorys z tych programow ale i babsztyl na wodzie wolala .i kuzwa gdzie tu walka o dobro dzieci .ja to bym takiej szyszke wsadzla ....szkoda gadac .

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #83 dnia: 12 Mar 2013, 15:41:06 »
.

Zapomniałaś napisać o jednym: jeśli jesteś samotna matką, to dostajesz dodatek do mieszkania, zwiększone rodzinne (co kwartał) i dodatek do rodzinnego (co miesiąc), buskort jest zazwyczaj dofinansowany lub w całości zwracany.

I owszem, tu w Danii jest przyjęte za normę, że 16-latek też już zarabia jakieś pieniążki na siebie. Ja też pracowałam i na zmywaku, i z gazetami tak jak inne dzieciaki, i krzywda mi się przez to nie stała.
Czy jest jakis dodatek do rodzinnego co miesiac??  Ja dostaje co 3 miesiace. I zwiekszone rodzinne??  Ja otrzymuje w normalnej wysokosci :o. Nic nie wiem na ten temat, oswiec mnie prosze Reksiu :)
A bus czy tog kort, niestety, nie jest dofinansowany w ogole, jesli dziecko mieszka w jednej kommune a chodzi do szkoly w drugiej :(.
A pracowac moze nawet 13 latek, kilka godzin w tygodniu, zarabiajac na swoje kieszonkowe ok 500k. Fajna sprawa, uczy szacunku do pracy, do pieniedzy i daje mozliwosc spelniania finansowych marzen dzieciaka :)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #85 dnia: 12 Mar 2013, 18:19:35 »
https://www.borger.dk/Sider/Boernetilskud-enlige.aspx

https://www.borger.dk/Sider/Boernetilskud-enlige.aspx

https://www.borger.dk/Sider/Boernetilskud-regler-udlaendinge.aspx
Dzieki serdeczne. Wydaje mi sie, ze tu akurat nic nie ma na temat tego, o co pytalam. Juz wczesniej te strony czytalam. No chyba, ze ten moj koslawy dunski zawinil ;) ;D. Chyba kommune i UD tez by mnie w konia nie robily, co :o?
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #86 dnia: 12 Mar 2013, 18:34:15 »
Pytalas o zwiekszone rodzinne - owszem jest taka mozliwoac dla osób samotnie wychowujacych dzieci. Patrz w/w linki.
Moze juz dostajesz zwiekszone rodzinne - tego nie wiem.

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 12 Mar 2013, 18:49:44 »
I jeszcze jedno ode mnie bardzo prywatnie: niedobrze mi się robi jak widzę jak niektórym Polakom się w głowie popierdo..liło i ciągle im mało i są biedni na granicy ubóstwa z życiem socjalnym i tylko dwoma parami butów miesięcznie. A co kuźwa mają powiedzieć dzieci w Polsce, które nawet jednego posiłku dziennie ciepłego nie zjedzą, nie mają dwóch par butów na zmianę i muszą żyć?! Nosz kur..a to jest ubóstwo a nie pierdolenie, bo na przykład mój synek zjadł dzisiaj jednego Snickersa a nie dwa??? Ogarnijcie się człowieki i bądźcie wdzięczni za to co macie, bo są tacy, którzy byliby wdzięczni losowi za połowę tego!!!!!!!!!!

No, to dobranoc. A jutro pewnie dostanę baty za tego posta i z góry mówię że mam to gdzieś  :P

Mnie tez jest zal kazdego dziecka, ktoremu matka czy ojciec wylicza ile to dziecko go kosztuje. I zal mi tych dzieci, ktorzy maja wylgarnych, sfrustrowanych i agresywnych rodzicow. Wulgaryzmami rzucac do obcej osoby na forum? - przy tak niepohamowanym  wybuchu agresji to mozna sie obawiac o bezpieczenstwo dziecka, ktorego mamusia tak latwo sie denerwuje :(

Przeciez wystarczylo ze zrozumieniem przeczytac moje posty...

Mozna bylo  spierac sie w cywilizowany sposob. Spodziewalam sie kulturalnej i rzeczowej dyskusji.
To jest moj ostatni post na forum.

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 12 Mar 2013, 18:55:02 »
Mnie tez jest zal kazdego dziecka, ktoremu matka czy ojciec wylicza ile to dziecko go kosztuje. I zal mi tych dzieci, ktorzy maja wylgarnych, sfrustrowanych i agresywnych rodzicow. Wulgaryzmami rzucac do obcej osoby na forum? - przy tak niepohamowanym  wybuchu agresji to mozna sie obawiac o bezpieczenstwo dziecka, ktorego mamusia tak latwo sie denerwuje :(

Przeciez wystarczylo ze zrozumieniem przeczytac moje posty...

Mozna bylo  spierac sie w cywilizowany sposob. Spodziewalam sie kulturalnej i rzeczowej dyskusji.
To jest moj ostatni post na forum.
no masz babo placek bez nutki to juz pozamiatane.AISIAK JAK CI SIE TO RODZINNE POWIEKSZY STAWIASZ PIWO .moze byc to tanie za 2,99z Netto

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #89 dnia: 12 Mar 2013, 20:42:17 »
Ależ, Myszko  :o
Rodzinne nie jest na piwo  ;D ;D ;D
...no, chyba , że dziecko ma skończone 16 lat  8) ::)...
" Polak gorszego sortu"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #89 dnia: 12 Mar 2013, 20:42:17 »

alimenty

Zaczęty przez edithDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 3871
Ostatnia wiadomość 20 Paź 2011, 16:14:34
wysłana przez urszula74
alimenty

Zaczęty przez danielDział Hydepark

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 5120
Ostatnia wiadomość 17 Wrz 2014, 01:09:53
wysłana przez Mareczek
alimenty

Zaczęty przez aga123456Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 26
Wyświetleń: 20637
Ostatnia wiadomość 04 Mar 2008, 23:41:28
wysłana przez mala_z_Aarhus
skat a alimenty z danii

Zaczęty przez skat a alimetyDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 5348
Ostatnia wiadomość 12 Lis 2008, 08:10:32
wysłana przez skat a alimety
Alimenty a rodzinne

Zaczęty przez aRtiDGDział Rodzina ...