Regionalne > Odense
alimenty od ojca przebywającego za granicom- Dania
asterix:
Od płacenia na dziecko nic Cię nie uchroni, chyba że śmierć. A nawet po śmierci możliwe jest że alimenty będą płacić Twoi rodzice. Na byłą,,babę" będziesz płacić jak będziesz głupi i dasz się pasożytowi zrobić w balona. Według tego co napisałeś Twoja sprawa jest trudna, ale nie beznadziejna. Jeśli chcesz pomocy to zapraszam do korespondencji na emilka : xyz104@op.pl
Print:
Jutro jadę do Polski i spróbuję załatwić tą sprawę. mam nadzieję że mnie nie zamkną. W polsce poszukam prawnika jak będzie trzeba chyba ze sie dogadam z byłą zoną. Mogę płacić dziecku żonie no nie wiem jak prawo mi każe to nie uniknę. tylko że ja mam na utrzymaniu dziewczynę w Dani i ona też ma swoje potrzeby tak jak ja a utrzymywać dwie to już ciężko. jak mam się tłumaczyć jak dojdzie do zatrzymania? słyszałem ze nawet duńska policja może mnie aresztować czy to prawda?
magnez:
witaj Print, powiem ci tak, mój kumpel po rozwodzie wyjechał do pracy w Anglii zostały mu przyznane alimenty na dziecko 6letnie i na zonę w kwocie ustalonej według zarobków w Anglii była i jest to nie zła sumka i tu trzymaj się! 2700zł w tym na nie pracującą żonę 600zł i mimo że się odwoływał nic nie zrobił stracił dodatkowo kasę na prawników co i tak mu na dobre nie wyszło. postanowił więc pracować na czarno i ponownie złożył o obniżenie alimentów i dalej nic nie wskórał sąd mu w uzasadnieniu napisał że jest zdolny do zaspokojenia takiej kwoty renty alimentacyjnej ponieważ wcześniej tyle zarabiał nawet wzięli pod uwagę zarobki sprzed 5 lat! możliwości zarobkowe w Anglii jego stan zdrowia zdolności, wykształcenie itp. sąd mu jeszcze powiedział że ma obowiązek płacenia na wakacje dla dziecka dwa razy do roku kwotę 1500zł!!! mimo że on proponował spędzać wakacje z dzieckiem to nie miało znaczenia! Jego była żona otrzymuje alimenty z Anglii (tak jej Sąd załatwił)jeszcze zasiłki na dziecko, cóż jesteśmy w UE i obowiązek jest taki sam ale kwoty zgodne z zarobkami tam gdzie znajduje się nawet niepracujący ojciec dziecka. nic nie wskórasz musisz płacić, bo skończyło się że państwo utrzymuje samotne matki. Sądy zawsze trzymają stronę i dobro dziecka ty sądu nie obchodzisz mogą zabrać ci nawet 70%zarobków a w niektórych przypadkach jeszcze więcej,żadne tłumaczenie nie ruszy sądu tu chodzi o dziecko nie o matkę dziecko to priorytet dla Sądu, nie będą nawet ciebie słuchać, że masz jakieś długi wydatki potrzeby, to jest nie ważne, ty masz ustawowy obowiązek i musisz płacić, tu się nie wywiniesz!!!Tak mogą ciebie aresztować, i znam wiele takich uchylających sie którzy stracili wszystko przez swoj upór. Masz dziecko musisz je utrzymać to jest twój obowiązek nie możesz go zrzucać na matkę dziecka ona i tak ma ciężko bo sama wychowuje Twoje potomstwo, powinieneś raczej ją za to uszanować i okazać gest i honor a nie biadolić, sam piszesz że cię stać więc w czym problem??? współczuję ci jedynie tego że nie widzisz swojego dziecka a to już jest nie ludzkie, jak się z tym czujesz? zwłaszcza jeśli to może syn? ja sam jestem ojcem i nie wyobrażam sobie jak mógłbym nie widzieć swojego dziecka, mnie żona zostawiła ale kontakt z dzieckiem mam i to rewelacyjny i mam gest w postaci płatności mojemu dziecku nic nie brakuje jesłi chodzi o finanse, a ty swoje chcesz skazać na co na kilka set złotych? bądź facet to tylko kasa a kontakt z dzieckiem jest bezcenny raczej walcz tu o spotkania z dzieckiem a nie o wysokość alimentów!!! czy wiesz ile radości sprawia rola ojca?? chyba ze do takiej roli się nie nadajesz??
amica:
Prawo obciąża niektórych powinowatych obowiązkiem alimentacyjnym. Alimenty w szczególnych okolicznościach muszą płacić macocha lub ojczym na rzecz swojego pasierba(w twoim przypadku macocha)Obowiązek alimenty na rzecz pasierba powstaje, tylko wtedy gdy osoba uprawniona (pasierb) znajduje się w stanie niedostatku,np. matka dziecka Nie jest sama zdolna do zapewnienia dziecku godziwych warunków życia(bezrobotna,rencistka,inwalidka,chora) Po stornie zobowiązanego (macocha) przesłanką są jej zdolności majątkowo – zarobkowe. wynika to że gdy ożenisz się i nie będziesz zdolny do obowiązku alimentacyjnego lub będziesz go unikał taki obowiązek bedzie spoczywał na Twojej żonie, niby nieuczciwe ale tak jest w praktyce.
Studiowałam prawo rodzinne w Polsce i znam się na Tym nie wszyscy wiedzą że tak można ale tak jest.
Przesłanką dodatkową braną przez sąd w przypadku orzekania o zasadzeniu alimentów na rzecz pasierba jest majątek macochy a brak majątku ojca.Obowiązek alimentacyjny względem pasierba istnieje pomimo śmierci rodzica dziecka, bowiem stosunek powinowactwa, od którego zależy obowiązek trwa nadal Przesłanką, która pojawia się w przypadku obowiązku alimentacyjnego względem pasierba jest zgodność z zasadami współżycia społecznego. Oznacza to, że nałożenie na macochę lub ojczym alimentów może być jak najbardziej realne.
Nie wszyscy to stosuja ponieważ wynika to z niewiedzy
vordingborg:
Wystarczy że przed ślubem spiszecie u prawnika umowę o rozdzielności majątkowej (jeśli studiowałaś prawo to wiesz) i już mogą was pocałować w pompkę :D
[Posted on: 24 Paź 2010, 15:50:48]
A w PL jesteś nikim i zrobią i tak co chcą bo masz tylko jedno prawo ,masz prawo płacić.Jeśli mieszkasz w Danii to tutaj powinno przyjść wezwanie obowązek ustalenia adresu spoczywa na powódce, jeśli zataiła fakt że mieszkasz za granicą gorzej dla niej .Dania nie uznaje wyroków naruszających porządek publiczny (w tym przypadku to wysokość alimentów )no i oczywiście w przypadku nie powiadomienia lub niewłaściwego powiadomienia pozwanego. Dobra rada zacznij płacić nawet te duńskie alimenty to około 1100DK odliczysz je od podatku ,a w naszej kochanej ojczyżnie zrobią to co lubią najbardziej czyli nic :D .No chyba że już masz pake to w takim przypadku mogą cie zgarnoć.No i niezły z ciebie Sku...el.ze na własne dziecko nie masz bo na piwko pewnie starcza.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej