Ogólne > Praca w Danii
Własna firma w Danii - jak założyć.
Jomir:
--- Cytat: malin w 15 Maj 2013, 23:50:45 ---Od paru dni jestem w fazie testów programu e-conomic. Jak nabiore wprawy bede w stanie przygotowac instrukcje. Instrukcje umieszcze na stronie http://firmawdanii.info/. Co do rozliczen kwartalnych i rocznego bedziemy mogli sie kontaktowac przed terminem rozliczenia . Ja rozliczam sie kwartalnie . Moje piersze rozliczenie bedzie przed 19 sierpnia http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1977930
Pozdrawiam
Rafal
--- Koniec cytatu ---
nooo.... a jak nie bedziesz czegos wiedzial, to wal w jak w dym na to forum ;D ;D ;D ;D
Hehhe.... nastepny specjalista jak ten od biur tlumaczen! ;D ;D ;D
Jomir:
znaleZC chlopie znaleZC!!!
No i Twoj wlasny tekst o zakladaniu firmy roi sie od bledow wszelakich.
Generalnie nie czepiam sie ortografii w wypowiedziach na forum, ale na profesjonalnej, binzesowej stronie to juz by mozna bylo blysnac nie????
malin:
Dzieki za konstruktywne uwagi Jomir.
Bledy ortograficzne zostana poprawione. Postaram sie bardziej przylozyc w nastepnych wpisach.
Pozdrawiam
Rafal
lusia:
Jomir - bez dodania niczego wnoszącego w sprawie aktualnej tematyki wątku - wyczuwam lekką niegrzecznosc.
W sprawie e-conomica - sama kilka tygodni temu probowałam rozgryzc jego ciemne i jasne strony, on sam - jako aplikcja - nie jest skomplikowany, ale w rozliczeniach jest jeszcze druga strona - pojecie o ksiegowosci, pojecie o aktualnych przepisach prawa, o tym co mozna odliczac i jak, o tym np. na jakie konto powinno sie zaksiegowywac dane zdarzenie, jesli ktos jest w temacie to pewnie nie jest to trudne, ale dla nowicjuszy jak ja - moze lekko przerazac.
W zwiazku z tym postanowilam moje pierwsze kwartaly oddac w ręce dunskiej ksiegowej (tez moje pierwsze rozliczenie bedzie do sierpnia 2013), a pozniej zobaczymy - jesli z czasem zalapie wszystko co i jak to bede kontynulowac sama, a jesli ksiegowa nie bedzie mnie zbyt duzo kosztowac - to niech ona tym sie zajmuje - na pewno wie wiecej niz ja, a i moze doradzic w wielu sprawach.
Wyslalam zapytania do kilku ksiegowych dunskich, przez internet, dostalam odpowiedzi. Ale w ostatnich dniach znajomy dunczyk polecil mi swoja ksiegowa, wiec jej zapłace, skoro jest z polecenia to nie mam co sie zastanawiac. Jakby ktos chcial to moge podac kontakt.
malin:
Ja na poczatek umowilem sie z ksiegowym (glownie dla ograniczenia kosztow )ze przed koncem okresu rozliczenia sprawdzi moje rozliczenie i to co wpisalem w SKAT. ( dalem firmie ksiegowej mozliwosc wgladu to mojego SKAT ) Nie powinno to zajac dluzej niz 2 godziny robocze czyli ok 400 DKK x 2 = 800 DKK. Sam zbieram dokumenty i robie rozliczenie. A co odliczac jako koszty uzyskania przychodu to wedlug mnie np. ( trzeba zweryfikowac) : koszty dojazdu do klienta, koszty marketingowe ( strona internetowa , wizytowki )
Pozdrawiam
Rafal
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej