Ogólne > Praca w Danii
Własna firma w Danii - jak założyć.
Jomir:
Ja bym poczekala do pierwszej kontroli skarbowej, zanim odwazylabym sie powiedziec, ze cos robie dobrze czy zle.
Osobiscie prowadze ksiewgowosc w excellu.
Po pierwszej kontroli MOMS, bez zarzutu, ewentualnie z jednym kosmetycznym.
Droga Lusiu,
czy ja wiem czy niegrzecznie?
Po pierwsze: jezeli ktos chce robic cos profesjonalnie, to powinien robic to prefesjonalnie. Strona z poradami biznesowymi, ktora roi sie od bledow stylistycznych, interpunkcyjnych i ortograficznych. Jest dla mnie niepowazna. Mysle, ze Malin zrozumial co mialam na myslii.
Po drugie, osobiscie uwazam, ze za porady biznesowe, powinni brac sie specjalisci, a nie eksperymentatorzy, ale to juz "nie moj cyrk i nie moje malpy". Jak ktos, chce z korzystac, niech korzysta.
Po trzecie za reklamy na forum sie placi, a przynajmniej uzgadnia to z wlascicielem forum. Mysle, ze lekko niegrzeczne jest tez reklamowanie wlasnej strony internetowej na cudzej. Ale moze to tez tylko kwestia etyki indywidualnej.
Po czwarte, bylo tu juz takie biuro tlumaczen i porad prawnych, ktore w kwestiach prawnych i tlumaczeniowych radzilo sie na forum.
Tak wiec, pytanie, kto jest tu niegrzeczny???
Ja, ktora sprzeciwiam sie powiedzmy ladnie "nieprofesjonalnemu profesjonalizmowi", czy nieprofesjonalni profesjonalisci????
1941:
Mysle, ze obecnie ten watek powinien byc bardzo mocno brany pod uwage, gdyz wobec planowanych zmian w EU dot. pracownikow delegowanych do pracy za granica, latwiej chyba jednak bedzie otworzyc firme tu w Danii, niz swiadzcyc prace jako firma polska delegujac pracownikow czyt. tu :
http://biznes.onet.pl/nowe-przepisy-o-delegowaniu-pracownikow-powieksza-,0,5519495,1,news-detal
waruiny:
Na stronie virk.dk pojawił się przewodnik po angielsku jak zarejestrować własną działalność na terenie Danii. Uwaga, można to zrobić bez adresu w Danii.
https://virkguiden.virk.dk/?theme=1418
dragon89:
Siemanko mam pytanie do wszystkich trochę z innej beczki mianowicie. Pracuje 2 lata już w Danii i chał bym trochę więcej zarabiać nisz do tej pory :D I trochę się popytałem kolegów i powiedzieli że mogę zrobić takie coś złożyć rezygnacje i powiedzieć "bosowi" założę swoja firmę w polce i przyjadę spowrotem i podpisze z nim umowę jako podwykonawca i będę musiał tylko tu odprowadzać 6% podatku no i w Polsce 1000zł na zus. Czy mogę w ogóle take coś zrobić czy to będzie na legalne możecie mi pomoc z góry dzięki.
1941:
--- Cytat: dragon89 w 06 Wrz 2013, 22:48:51 ---Siemanko mam pytanie do wszystkich trochę z innej beczki mianowicie. Pracuje 2 lata już w Danii i chał bym trochę więcej zarabiać nisz do tej pory :D I trochę się popytałem kolegów i powiedzieli że mogę zrobić takie coś złożyć rezygnacje i powiedzieć "bosowi" założę swoja firmę w polce i przyjadę spowrotem i podpisze z nim umowę jako podwykonawca i będę musiał tylko tu odprowadzać 6% podatku no i w Polsce 1000zł na zus. Czy mogę w ogóle take coś zrobić czy to będzie na legalne możecie mi pomoc z góry dzięki.
--- Koniec cytatu ---
Dzialaj.
Zapytaj szefa tylko czy podpisze umowe z firma jak juz nia bedziesz i gdy sie zwolnisz sam, bo chyba to najwazniejsze?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej