poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Skat... pozwolenie, polski samochód  (Przeczytany 51169 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr_223

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +2/-0
Odp: Skat... pozwolenie, polski samochód
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Lis 2010, 20:41:00 »
Ja gdy otrzymałem odmowę na używanie auta na polskich blachach, dostałem 14 dni na zrobienie czegoś z autem, czyt. powrót do Pl, albo przerejestrowanie. Do urlopu miałem ponad 1 miesiąc, wysłałem od razu e-maila do SKAT  z opisem sytuacji i przysłali mi pozwolenie na jazdę w owy dzień do Polski. Musiałem podać datę i trasę, którą będę planował jechać. Otrzymane pisemko, wydrukowałem, ponieważ miałem mieć przy sobie w razie kontroli...i tyle.
PS. odmowa, była po pozwoleniu, które wygasło mi po roku czasu od wydania.

pozdrawiam

Offline doktorek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Gru 2010, 18:47:01 »
Masz 2 tygodnie po decyzji negatywnej na odwiezienie auta do Polski. Jesli masz rodzine w Polsce to na pewno dostaniesz pozwolenie, jest nawet taka ustawa.
Jesli chodzi o marke auta, to tylko jest wazne jaka jest jego wartosc wtedy kiedy bys chcial przerejestrowac na dunskie tablice rejestracyjne.
Ja sie odwolalam od decyzji SKAT.W sumie nie wiedzialam ze to tak dlugo ma trwac:P

na pewno? .... tu nic nie jest pewne. znam osoby, ktore nie dostaly pozwolenia, pomimo iz mialy w Polsce rodzine. wszystko zalezy do kogo trafi twoja prosba, kto ja bedzie rozpatrzal.

Offline nodan

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-1
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Gru 2010, 10:16:08 »
A jak to jest w przypadku posiadania samochodu w Polsce i firmy w Polsce. Słyszałem , że takowe zezwolenie można uzyskać. I jak ma się do do zameldowania w Danii

Offline risones

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Sty 2011, 21:05:30 »
Witam w nowym roku
Mam pytanie do zorientowanych zjechałem z Danii w zaszłym roku pracuje juz w PL ale nigdzie tego jeszcze nie zgłaszałem zamierzam wybrać się do dk pozałatwiać różne sprawy oczywiście polskim autem jak to w moim przypadku będzie wyglądało w razie jakiejś kontroli mam przecież cpr. Może wystarczy wziąc umowe o pracę z pl jeśli ktoś się orientuje to proszę o podpowiedz.
Pozdrawiam i najlepszego w nowym roku 

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Sty 2011, 21:37:18 »
Jeśli cie zatrzymają to fura na lawetę a potem ze 6 miesięcy będziesz wyjaśniał i może będziesz bulił jeszcze kare za auto bo masz CPR .Masz CPR nie masz prawa poruszać się na PL blaszkach bez zezwolenia pozdrawiam

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Sty 2011, 11:18:02 »
Jesli masz rodzine w Polsce to na pewno dostaniesz pozwolenie, jest nawet taka ustawa.

Prosze nie wprowadzac w blad inne osoby, ktore zainteresowane sa tematem. Nie ma ustawy, ktora "przyznaje" zezwolenie
ze wzgledu na to, ze ma sie rodzine w Polsce !

[Posted on: 03 Sty 2011, 23:33:50]

na pewno? .... tu nic nie jest pewne. znam osoby, ktore nie dostaly pozwolenia, pomimo iz mialy w Polsce rodzine. wszystko zalezy do kogo trafi twoja prosba, kto ja bedzie rozpatrzal.
Duzo zalezy od faktow i argumentow jakie podaje sie we wniosku o zezwolenia. Biorac pod uwage, ze najczesciej kazda sytuacja
osoby wnoszacej o zezwolenie jest inna, sprawa jest rozpatrywana roznie. Nalezy dodac, ze w Danii nie ma przepisow o tymczasowym pozwoleniu. Pozwolenie jest wyjatkiem, ktre Skat moze uwzgledninc w stosunku do bezwarunkowego obowiazku zarejestrowania pojazdu w ciagu 14 dni.

Offline nymphe

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Sty 2011, 12:41:54 »

Nie jest to prawdą,jeśli masz meldunek w Danii to nie dostaniesz pozwolenia bez względu na to,czy masz rodzinę w PL czy nie. Znam przypadki,gdzie to się sprawdziło,a tak od siebie dodam,że lepiej tutaj kupić auto,bo nie są drogie,a po co ryzykować i jeździć na PL numerach

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 04 Sty 2011, 12:41:54 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Sty 2011, 14:09:23 »
Nie jest to prawdą,jeśli masz meldunek w Danii to nie dostaniesz pozwolenia bez względu na to,czy masz rodzinę w PL czy nie. Znam przypadki,gdzie to się sprawdziło,a tak od siebie dodam,że lepiej tutaj kupić auto,bo nie są drogie,a po co ryzykować i jeździć na PL numerach
I znowu bledna interpretacja. Meldunek w Danii nie ma nic wspolnego z zezwoleniem. Normalnie, przynajmniej w poczatkowej fazie pobytu w Danii, ma sie 2 meldunki. Jeden to meldunek w stalym miejscu zamieszkania "sædvanlig bolig" (np. w Polsce)i to ten ktory odgrywa duza role w przyznaniu zezwolenia, a drugi to meldunek w miejscu/kraju gdzie wykonujesz prace np. w Danii.

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Sty 2011, 18:56:27 »
A ja zmienię troche temat. Posiadam autko zarejestrowane w DK i dzis miałem wracac do Danii po swiętach, jednak po kilku km od domu jakis czopek nie wyhamowal i przysunal mi w tyl samochodu. Teraz tylko problem - rzeczoznawca, mechanik, itp. a ja musze byc pojutrze w DK. Planuje zostawic auto w Polsce na kilka tygodni w polsce i jutro wracać polskim autem. Jeszcze dziś postaram się załatwić zaświadczenie z policji o tym, ze samochod bral udzial w kolicji oraz tlumaczenie tego dokumentu. Mam takze fotki stluczonego auta (nie wiem czy mi sie przydadzą). Prosto po przyjezdzie zamierzam udac sie z tym wszystkim na Politi i wyjasnic sytuację. Jak tylko autko będzie naprawione (licze do 3 tyg.) planuje wywiezc polskie i przywiezc dunskie. Jak myslicie co mi powiedzą? Czy mogę takze prosic politi o potwierdzenie (podpis / pieczatka) faktu, że zgłosiłem to u nich?

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #24 dnia: 04 Sty 2011, 19:11:56 »
A pamiętasz kolego jak całkiem niedawno politi i skat wywalili na ulice chłopaka z dzieckiem chorym na raka ,to pewnie twoja stłuczka będzie ich tyle samo obchodziła. Zapamiętaj w dobie kryzysu licz się dobro ogółu czyli wpływy do kasy.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Sty 2011, 08:45:22 »
A ja zmienię troche temat. Posiadam autko zarejestrowane w DK i dzis miałem wracac do Danii po swiętach, jednak po kilku km od domu jakis czopek nie wyhamowal i przysunal mi w tyl samochodu. Teraz tylko problem - rzeczoznawca, mechanik, itp. a ja musze byc pojutrze w DK. Planuje zostawic auto w Polsce na kilka tygodni w polsce i jutro wracać polskim autem. Jeszcze dziś postaram się załatwić zaświadczenie z policji o tym, ze samochod bral udzial w kolicji oraz tlumaczenie tego dokumentu. Mam takze fotki stluczonego auta (nie wiem czy mi sie przydadzą). Prosto po przyjezdzie zamierzam udac sie z tym wszystkim na Politi i wyjasnic sytuację. Jak tylko autko będzie naprawione (licze do 3 tyg.) planuje wywiezc polskie i przywiezc dunskie. Jak myslicie co mi powiedzą? Czy mogę takze prosic politi o potwierdzenie (podpis / pieczatka) faktu, że zgłosiłem to u nich?
Weź kwit od warsztatu z datą ukończenia prac, weż kwit (wypożyczalnia), że auto masz pożyczone ze względu na sytuacje. Dodatkowo trzymaj dokumenty auta uszkodzonego i pożyczonego ciągle przy sobie jak się nim poruszasz.

Nic nie musisz wyjaśniać i nikomu się tłumaczyć.

BTW - 3 tygodniowa naprawa to trochę długo

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Sty 2011, 11:03:28 »
Dzięki. 3 tyg. ponieważ najpierw muszę czekać na rzeczoznawcę z towarzystwa ubezpieczeniowego sprawcy, później naprawa, a później jeszcze kilka dni do weekendu aby móc pojechać po samochód do PL :)

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Sty 2011, 11:38:34 »
Dzięki. 3 tyg. ponieważ najpierw muszę czekać na rzeczoznawcę z towarzystwa ubezpieczeniowego sprawcy, później naprawa, a później jeszcze kilka dni do weekendu aby móc pojechać po samochód do PL :)
na szybko mogli by to pocisnąć  ;D

http://demotywatory.pl/1575001/Gdy-blacharz-za-drogi

Offline mar_fil

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Sty 2011, 13:22:35 »
dziś sie dowiedziałem od urzędniczki skat co do czasu  oczekiwania na otrzymanie lub nie, pozwolenia na auto PL,otóż złożyłem wniosek 22pazdziernika 2010 i jeszcze nie dostałem odpowiedzi,tylko mam czekać,pytam jak długo?padła odpowiedź że aż do odpowiedzi,no załamka,czyzby tyle wniosków do rozpatrzenia? moja sytuacja jest nie typowa i pracuje w Danii 2 miesiące i na 2 miesiące zjeżdżam do kraju PL,a na moje miejsce przyjeżdża drugi pracownik,tez z PL mam rodzine w PL i  nie przekraczam tych urzedowych 180 dni w roku o którym jest napisane w ustawie co do rejestracji aut na polskich nr,ale pani w skat nadmieniła iż wszystko jest przeglądane ,rozpatrywane itp,każdy to inna sytuacja,więc mam sie uzbroić w cierpliwość,powiedziałem kobitce ze jestem bardzo cierpliwy gdyż czekam na kawałek papieru z odpowiedzią już ponad 2 miesiące.padł tylko smiech i pozdrowienia,tyle z informacji  ze strony skat

Offline robi2007

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
« Odpowiedź #29 dnia: 06 Sty 2011, 19:57:26 »
dziś sie dowiedziałem od urzędniczki skat co do czasu  oczekiwania na otrzymanie lub nie, pozwolenia na auto PL,otóż złożyłem wniosek 22pazdziernika 2010 i jeszcze nie dostałem odpowiedzi,tylko mam czekać,pytam jak długo?padła odpowiedź że aż do odpowiedzi,no załamka,czyzby tyle wniosków do rozpatrzenia? moja sytuacja jest nie typowa i pracuje w Danii 2 miesiące i na 2 miesiące zjeżdżam do kraju PL,a na moje miejsce przyjeżdża drugi pracownik,tez z PL mam rodzine w PL i  nie przekraczam tych urzedowych 180 dni w roku o którym jest napisane w ustawie co do rejestracji aut na polskich nr,ale pani w skat nadmieniła iż wszystko jest przeglądane ,rozpatrywane itp,każdy to inna sytuacja,więc mam sie uzbroić w cierpliwość,powiedziałem kobitce ze jestem bardzo cierpliwy gdyż czekam na kawałek papieru z odpowiedzią już ponad 2 miesiące.padł tylko smiech i pozdrowienia,tyle z informacji  ze strony skat
  Faktycznie dają sobie czas... ja dostałem info ze Skat, że mam czekać 90dni na odpowiedź ::)
W między czasie pewnie sprzedam samochód bo chcę zmienić i cała bajka od nowa...ehhh co zrobić...
Pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 06 Sty 2011, 19:57:26 »

tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42607
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand
z duńskiego na polski

Zaczęty przez jan22Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 23761
Ostatnia wiadomość 22 Cze 2009, 23:12:13
wysłana przez robertcph.
jak odliczyc dojazdy do polski

Zaczęty przez mucz81Dział Podatki

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 24094
Ostatnia wiadomość 27 Cze 2009, 20:40:39
wysłana przez andyandy
Nabiał itp. z Polski

Zaczęty przez seba08Dział Kącik Kulinarny

Odpowiedzi: 31
Wyświetleń: 43340
Ostatnia wiadomość 16 Lis 2011, 20:05:53
wysłana przez M z Horsens
gdzie wymienic polski certyfikat na dunski ( wozki widlowe )

Zaczęty przez kumcokDział Hydepark

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 28184
Ostatnia wiadomość 03 Sty 2022, 20:01:03
wysłana przez wafl