poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Skat... pozwolenie, polski samochód  (Przeczytany 51118 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tydraniu

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Skat... pozwolenie, polski samochód
« Odpowiedź #45 dnia: 18 Sty 2011, 23:13:39 »
Nie ma juz "vægtafgift", kazde auto osobowe ma grønafgift, zalezny od spalania...

nie wnikając w szczegóły ja właśnie od wagi płacę, ale i tak chyba dobrze wiesz, że wcale nie to było tematem mojego pytania
zdrawim

Offline Hans

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
« Odpowiedź #46 dnia: 18 Sty 2011, 23:55:54 »
nie wnikając w szczegóły ja właśnie od wagi płacę, ale i tak chyba dobrze wiesz, że wcale nie to było tematem mojego pytania
zdrawim

Czyli masz auto starsze niz 14 lat, albo auto "dostawcze", skoro twierdzisz, ze to vægtafgift...
Lub po prostu sie mylisz...

Wracajac do twojego pytania: skoro auto ma stac, to to moze stac nawet na polskich tablicach. Ty, jako osoba z dunska rezydencja podatkowa nie mozesz sie nim poruszac na terenie DK. Do stania nie potrzebujesz zadnych pozwolen.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #47 dnia: 19 Sty 2011, 00:48:11 »
Wracajac do twojego pytania: skoro auto ma stac, to to moze stac nawet na polskich tablicach. Ty, jako osoba z dunska rezydencja podatkowa nie mozesz sie nim poruszac na terenie DK. Do stania nie potrzebujesz zadnych pozwolen.
Troche nie na temat. Nie tak dawno odpoiwedzilaen dosyc szczegolowo na temac "stania samochodu". Jezeli stoi w garazu
i niedostepny dla np. politi - w porzadku. Masz problem jak parkujesz przed domem i policja zainteresuje sie samochodem. Wtedy nie bardzo mozesz uzyc argumentu, ze nim nie jezdzisz. Dlatego ,tak jak juz wczesniej radzilem, mozesz poinformowac skat (na pismie), ze samochod nie bezie w ruchu ulicznym. Rownoczesnie podaj ilosc przejechanych kilometrow. Za szyba umiesc kopie pisma do Skat (dla politi) do chwili uzyskania odpowiedzize Skat.

Offline Hans

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #48 dnia: 19 Sty 2011, 02:01:02 »
Troche nie na temat. Nie tak dawno odpoiwedzilaen dosyc szczegolowo na temac "stania samochodu". Jezeli stoi w garazu
i niedostepny dla np. politi - w porzadku. Masz problem jak parkujesz przed domem i policja zainteresuje sie samochodem. Wtedy nie bardzo mozesz uzyc argumentu, ze nim nie jezdzisz. Dlatego ,tak jak juz wczesniej radzilem, mozesz poinformowac skat (na pismie), ze samochod nie bezie w ruchu ulicznym. Rownoczesnie podaj ilosc przejechanych kilometrow. Za szyba umiesc kopie pisma do Skat (dla politi) do chwili uzyskania odpowiedzize Skat.

To teoria. W praktyce jesli auto na polskich blachach bedzie stalo zaparkowane bez lamania jakichkolwiek przepisow, na normalnym miejscu parkingowym to policja nie ma zadnej mozliwosci interwencji. SKAT tez nie, gdyz zakaz dotyczy poruszania sie tym autem, posiadac mozna.

Offline tydraniu

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #49 dnia: 19 Sty 2011, 07:23:24 »
Pomijajac kwestie "stania" pojazdu, mnie bardziej niepokoi kwestia przejazdu do PL, kiedy to bede wlasnie prowadzil ten samochod. Pismo do SKAT, ze ww. bedzie stal moze mi sie przydac pozniej, podczas ew. przepychanki w zwiazku z zaplaceniem zaleglego podatku, ale czy ja wlasciwie moge sobie spokojnie smigac do granicy majac w schowku powiedzmy bilet na prom na ten sam dzien?

rafalk

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 19 Sty 2011, 07:53:12 »
 Po  otwarciu  mostu  do  Szwecji  bardzo  wielu  wpadlo na pomysl  zakladania  lipych adresow po  2  stronie  wody .
Oczywiswcie  wylapali  ich jednego  po  drugim  a  argument  ze  samochody  " staly "  nie  bardzo  dal  sie  przepchnac  w  sadach :))  . Poza  tym  to  z  reguly  te  same  patrole  jezdza  po  tej  samej okolicy  i    notuja  albo  robia  zdjecia  jesli  widza  ten  sam  samochod  na obcych  numerch zbyt  czesto . Byl  gdzies  taki  artykul , dunski  dziennikarz  jezdzil  z patrolem  policyjnym  i opisal  jak  to  wyglada  w  praktyce. Na  przyklad  zatrzymali  taka  jedna  ktora zawsze parkowala w  jednym  miejscu . Okazalo  sie  ze  adres  jest  w  Szecji  a  tak naprawde  to  ona mieszka  u  starych na  Valby  :)))   Jakies  150.000  jej  wyliczyli  za  Golfa . ::)

Offline tydraniu

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #51 dnia: 31 Sty 2011, 14:14:13 »
Zasięgnąłem informacji w SKAT i - zgodnie z ich stanowiskiem - jeśli mieszkam z rodziną w Danii, to nie otrzymam pozwolenia na przejazd polskim samochodem przez DK, choćby nawet miało by to być tylko od granicy do miejsca zamieszkania.
Dodatkowo w przypadku zatrzymania ryzykuję karę grzywny i konieczność zapłaty podatku rejestracyjnego (to akurat nic nowego).

Zastanawiam się nad prøvermærker (tymczasowe tablice po 100kr za dobę), ale we wniosku trzeba wykazać w jakim celu się po nie występuje - głównie naprawy, przewiezienie w inne miejsce, rejestracja i pokrewne - jeden punkt nawet by pasował w jedną stronę "przejazd importowanym pojazdem od granicy/portu do miejsca rejestracji pojazdu lub pod adres importera" (tylko coś tu się sypie popularna na tym forum opinia, że od wjazdu ma się na to 14 dni ...chyba, że mają tu na myśli pojazd bez własnych tablic), ale pozostaje pytanie, co w drugą stronę?

Naprawdę dobija mnie brak legalnego rozwiązania kwestii dojazdów polskim autem do kraju :/

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #51 dnia: 31 Sty 2011, 14:14:13 »

Offline Hans

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #52 dnia: 31 Sty 2011, 15:34:35 »
Zasięgnąłem informacji w SKAT i - zgodnie z ich stanowiskiem - jeśli mieszkam z rodziną w Danii, to nie otrzymam pozwolenia na przejazd polskim samochodem przez DK, choćby nawet miało by to być tylko od granicy do miejsca zamieszkania.
Dodatkowo w przypadku zatrzymania ryzykuję karę grzywny i konieczność zapłaty podatku rejestracyjnego (to akurat nic nowego).

Zastanawiam się nad prøvermærker (tymczasowe tablice po 100kr za dobę), ale we wniosku trzeba wykazać w jakim celu się po nie występuje - głównie naprawy, przewiezienie w inne miejsce, rejestracja i pokrewne - jeden punkt nawet by pasował w jedną stronę "przejazd importowanym pojazdem od granicy/portu do miejsca rejestracji pojazdu lub pod adres importera" (tylko coś tu się sypie popularna na tym forum opinia, że od wjazdu ma się na to 14 dni ...chyba, że mają tu na myśli pojazd bez własnych tablic), ale pozostaje pytanie, co w drugą stronę?

Naprawdę dobija mnie brak legalnego rozwiązania kwestii dojazdów polskim autem do kraju :/

Bo ta popularna na forum opinia o 14 dniach to bujda... owe 14 dni dotyczy pierwszego przyjazdu do DK, jak ktoś zaczyna tu pracę... Potem, jak się już tu pracuje, ma CPR itp itd, to nie można nawet jednej godziny, nawet 100m za granicą mają prawo zatrzymać i wlepić karę...

Offline Felga

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #53 dnia: 11 Lut 2011, 11:42:48 »
Z tymi samochodami to masakra jakas jest. Oczywiście rozumiem , że trzeba płacić za te luksusowe drogi, ale odrazu rejestrowac auto, masakra. Moj chłopak rok temu miał nie mila sytuacje, zatrzymała go policja, dostał 14 dni na wywiezienie auta z  Dk, akuraz panowal w tym czasie urlop i wszystko by bylo ok, gdyby nie fakt, ze po 5 dniach ten sam mega porucznik policjii zatrzymal go i najzwyczajniej w swiecie sciagna mu tablice z samuchodu. Pod jego eskorta pozwolil dojechac mu do domu samochodem , auto zostalo z nami , ale bez tablic. co innego mozna bylo zrobic jak nie zarejestroeac w dk, co najlepsze po tych wszystkich oplatach i miesiacach oszczedzania, okazalo sie ze w pl o niczym nie wiedza, a sam skat nie ma pojecia gdzie zostaly odeslane polskie tablice.Masakra, musze zaznaczyc ze w Dk jestesmy tylko praktykantami, i studiujemy wiec troszke nas to kosztowalo nerwow i pieniazków. Obecnie oplaty sa okropne mamy samochod combi z hakiem  do tego 14 letnie, wiec dodatkowe oplaty, ubezpieczenie tez ogromne...

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #54 dnia: 11 Lut 2011, 12:31:44 »
Nie zabardzo widze tu jakas masakre.

Prawo dunskie jest jakie jest i musicie wy takze go przestrzegac.

Mieliscie 14 na wywiezienie samochodu a nie 14 dni ekastra na poruszanie sie samochodem, zostaliscie zlapani i trzeba bylo placic za nieprzestrzeganie prawa. Gdzie tu masakra?

Utrzymanie samochodu kosztuje, nie tylko was, wszyscy placimy.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline waski161

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
« Odpowiedź #55 dnia: 16 Lut 2011, 16:17:57 »
Skat przyslal mi potwierdzenie ze otrzymali moj wniosek o pozwolenie i otrzymam odpowiedz w ciagu 90 dni. Czy ja moge sie poruszac autem do momentu otrzymania odpowiedzi? Czy te pismo cos znaczy w wypadku zatrzymania przez poicje? pozdrawiam

Offline Hans

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #56 dnia: 17 Lut 2011, 22:58:37 »
Skat przyslal mi potwierdzenie ze otrzymali moj wniosek o pozwolenie i otrzymam odpowiedz w ciagu 90 dni. Czy ja moge sie poruszac autem do momentu otrzymania odpowiedzi? Czy te pismo cos znaczy w wypadku zatrzymania przez poicje? pozdrawiam